Vypínať periférie?

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

cobr4in
Level 5.5
Level 5.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Vypínať periférie?

Příspěvekod cobr4in » 05 úno 2016 22:29

Čau,

nedávno sa tu rozbehehla debata o tom, že každému zariadeniu škodí najviac samotné zapnutie a tak mi napadlo, je vlastne dobre vypínať monitor, repro, prípadne externú zvukovku, po vypnutí PC?

Díky.
► Zobrazit spoiler

Reklama
x-rated
Level 5
Level 5
Stav:
Kontakt:

Re: Vypínať periférie?

Příspěvekod x-rated » 06 úno 2016 03:12

proč bys to všechno vypínal, když to má nějakej stand by režim?
9900K / G.Skill 32GB@4 GHz / MXI Formula / RTX 2080 Ti / Sabrent 4 TB NVMe / X-Fi THD / HD660S / G403 / G815 / UP2715K 5K IPS / HX1000i / Define R6 / EKWB full

cobr4in
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod cobr4in » 06 úno 2016 03:53

Tak neviem, myslel som, že z hľadiska bezpečnosti je to lepšie...?
► Zobrazit spoiler

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 06 úno 2016 07:09

Z hlediska požární bezpečnosti určitě ano. Já mám všechno zapojené přes jeden "čudlík", takže celou sestavu zapínám a vypínám najednou. Ony ty věci i ve stand-by režimu něco žerou, zvlášť když je jich víc, zahřívají se, stárnou, a může u nich dojít k závadě, vznícení, pak vyhoří celý byt nebo dům než se naděješ.

A pohled z druhé strany - kolik hodin denně ten počítač používáš? Sedíš u toho osm, deset, dvanát hodin? A ten zbývající čas to všechno jede naprázdno, bez jakéhokoliv využití. Kdybys na tom třeba počítal pro CETI hledání mimozemských civilizací podle dat z radioteleskopů, mělo by to nějaký smysl. Takhle nemá. Leda že bys měl v pokoji zimu a takhle si přitápěl :lol:
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 06 úno 2016 09:42

Především je třeba si uvědomit, že beznapěťový stav je pro elektroniku něco naprosto normálního a přirozeného. Navíc se tím proslužuje životnost součástek. Jedinou výjimkou jsou např. anténní zesilovače, či jiná venkovní zařízení, která musí být napájena, aby si zachovala vyšší teplotu, protože by se na nich mohla srážet vlhkost (rosa).
Standby je akorát podvod pro pohodlné FBU. Jednak bere stále proud a za druhé, po stisknutí zapínacího tlačítka stejně zbytek ostatní elektroniky dostane "šupu" úplně stejnou, jako by dostal při zapnutí vypínačem.
Jen pro zajímavost - jednou jsem byl požádán známými, kterým se zdálo, že mají vyšší spotřebu elektřiny o proměření. Skutečně jsem zjistil trvalý odběr 270 mA. Ten však zmizel hned po tom, co jsme vytahali všechno ze zásuvek: router, nabíječky na mobily, TV a věž ve standby. Proud klesl na nulu. Pro ty, kdo si to neumí spočítat, spotřebovaný výkon ve standby byl roven cca 60W. Nechali byste si v bytě svítit zbytečně 60W žárovku?
Nicméně je nutno uvést, že vypínání a zapínání skutečně počítačovým komponentům škodí - zvláště pak pevnému disku, kdy se musí rozbíhat motorek. Takže když vím, že budu mít pauzu půl hodiny, tak je lépe s ohledem na životnost komponent nechat PC běžet.
Co se mě osobně týče, veškerá zařízení - tedy PC, monitor, tiskárnu, scanner, bedny atd. vypínám fyzicky od sítě.

Zpět na “Vše ostatní (hw)”