Podezřelé sektory + otáčky externího HDD

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Noob123
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Podezřelé sektory + otáčky externího HDD

Příspěvekod Noob123 » 26 bře 2016 23:20

Ahoj, tak jsem tady zas... :-D

Mám takový menší problém se svým externím HDD WD My Passport Ultra 1,5 TB (2015). Mám ho asi 3 měsíce a už po 2 týdnech používání (kdy jsem jej poprvé otestoval v Crystal Disk Info a HD Tune) jsem na něm objevil 3 podezřelé sektory. To mě samozřejmě znepokojilo ale řekl jsem si, že to ještě nějakou dobu nebudu řešit (tento disk totiž používám pouze jako jeden ze záložních a navíc jsou to ,,pouze" podezřelé sektory a ne vadné...) a reklamuji ho až někdy v budoucnu. K tomu jsem se uchýlil před pár dny, ale napadlo mě ještě před tím disk zformátovat (pomalu), aby se zkontrolovaly i sektory.. Z tohoto testu vyšel disk jako naprosto bezchybný a po něm už žádné programy nehlásí podezřelé sektory, takže vše vypadá OK... :-) Stejně mi to ale nedá, a musím se zeptat, jestli je ten disk podle vás v pořádku? Tedy jestli podle vás ty podezřelé sektory nic neznamenají, když je po formátování vše OK? Nerad bych totiž aby mi disk odešel pár měsíců po záruce, jen kvůli tomu, že jsem byl líný jej poslat na reklamaci... (jo je to sice až za skoro 3 roky, ale...) Každopádně jsem před pár hodinami stáhnul utilitku od WD a provádím kompletní test disku - za cca 2 hodiny bude dokončený, tak to sem pak postnu - tenhle nástroj od WD by snad měl být důvěryhodný? Takže když to vyjde jako OK, disk bude opravdu OK, ne? Stejně mě na to ale zajímá váš názor...

2) Aby toho nebylo málo, tak mám s tímhle HDD ještě jeden problém, kterého jsem si všiml až dnes - HDD se dle všelijakých programů točí pouze 5 200 ot/min. Přitom všude v recenzích a obchodech je uvedeno, že by měl běžet na 5 400 ot/min. (tedy standardně pro 2,5 disky). Na webu výrobce ale není uvedeno nic, takže si nejsem jistý, zda-li to není pouze chyba těchto obchodů a recenzentů a toto HDD se má točit ,,pouze" 5 200 ot/min.

Na druhou stranu můj druhý WD Elements Portable 1 TB běží na ,,klasických" 5 400 ot/min., tak proč by měl WD My Passport Ultra běžet na menších otáčkách? :-o

Nemohl by mi proto prosím někdo kdo vlastní tenhle HDD (WD My Passport Ultra 1,5 TB) zjistit (třeba přes CrystalDisk Info) a napsat, kolik má jeho HDD otáček za minutu??? :-) Díky...

PS: Promiňte za slohovku, chtěl jsem ale vše napsat co nejpodrobněji... :-)

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Podezřelé sektory + otáčky externího HDD

Příspěvekod petr22 » 26 bře 2016 23:46

Pokud WD aplikace pri dlouhem testu ukaze ze je disk v pradku tak by mel byt v poradku.

5200 nebo 5400 otacek - to zalezi na tom, jaky disk je v te krabicce.

V kazdem pripade je lepsi mit data zalohovana, protoze to co nejcasteji na tehle externich discich neni samtny disk, ale elektronika USB prevodniku a jelikoz data na disku jsou sifrovana, jediny zpusob jak dostat z disku data je vadnou elektroniku opravit.

Noob123
Level 1
Level 1
Stav:

Re: Podezřelé sektory + otáčky externího HDD

Příspěvekod Noob123 » 28 bře 2016 22:39

WD test disku se dokončil, ale žádný výsledek se nezobrazil (tedy kromě zelené fajfky a přesného času ukončení testu). Předpokládám tedy, že je vše v pořádku... ;-)
Mimochodem to s těmi otáčkami je pro mě novinka - měl jsem za to, že dnes ,,nejpomalejší" HDD jsou právě s 5 400 ot./min... :-O A překvapilo mě i to, že WD (a předpokládám že i další) používá pro stejný produkt více typů svých HDD. U výrobců PC/Notebooků, monitorů, mobilů, atd. to beru jako standard, ale tam bych to tak nějak vzhledem k různým výrobcům komponent a počtu vyrobených kusů chápal, ale u externích HDD je to pro mě novinka... ;-)

Mimochodem neodolal jsem a otestoval jsem kámošův 2TB HDD WD My Passport Ultra a ten také běží na 5 200 ot./min - aspoň tak vím 100%, že se nejedná o vadu mého disku... :-P

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Vysoké otáčky ventilátorů na notebooku Příloha(y)
    od mateo- » 24 úno 2025 20:28 » v Problémy s hardwarem
    8
    4937
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    26 úno 2025 08:36

Zpět na “Vše ostatní (hw)”