Rušení signálu při AM vysílání na stolním rádiu HRA-1500/N Vyřešeno

...

Moderátoři: Marfy, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

Uživatelský avatar
tuningrob
Level 2
Level 2
Příspěvky: 245
Registrován: listopad 12
Bydliště: Příbor-> Prchalov
Pohlaví: Muž

Re: Rušení signálu při AM vysílání na stolním rádiu HRA-1500/N  Vyřešeno

Příspěvekod tuningrob » 05 kvě 2019 13:53

Poslech přes internet je náročné, není nic snažšího než zmačknout čudl na rádiu a při odchodu z kuchyně zase vypnout.
Tímto asi téma vyřešeno. Večer to odfajfknu, kdyby někdo chtěl něco dodat.


PC - MB ASRock G41M-VS3, CPU IC2 Q9400, RAM DDR3 2x2GB (Patriot/Kingston), GPU ATi 512MB HD 4870,
HDD SGT SV35 1TB, P/S Blue Storm 500W, LCD AOC i2470SWQ', Sys W7 64bit, CS Zalman Z1

Reklama
Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6629
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: Rušení signálu při AM vysílání na stolním rádiu HRA-1500/N

Příspěvekod faraon » 05 kvě 2019 14:17

Ten bagr nebo jiný stroj zní docela pravděpodobně, v tom případě by byla šance že to za nějaký čas "přejde samo". Ale i tak bych zdroj zkusil aspoň amatérsky zaměřit, pro každý případ.

Poslech přes Internet má smysl jenom když člověk sedí u počítače, malé rádio se dá vzít kamkoliv, třeba i na záchod, navíc výhoda analogu je v tom, že je slyšet i to rušení. Kdyby to byl digitál, bude tam prostě ticho a nepozná se z toho vůbec nic. Takže ani to, že to něco ruší.
Cena opravy letadlové lodi Admirál Kuzněcov, řízené ožralými ruskými námořníky cestou do Sýrie a přitažené zpět do Ruska na laně: 70 000 000 rublů.
Cena opravy nepotopitelné fregaty KNM Helge Ingstad, řízené genderově způsobilými navigátorkami a potopené u norského pobřeží po nárazu do tankeru: 90 000 000 000 rublů.

jokabuki
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 108
Registrován: srpen 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Rušení signálu při AM vysílání na stolním rádiu HRA-1500/N

Příspěvekod jokabuki » 05 kvě 2019 14:33

tuningrob píše:Poslech přes internet je náročné, není nic snažšího než zmačknout čudl na rádiu a při odchodu z kuchyně zase vypnout.
Tímto asi téma vyřešeno. Večer to odfajfknu, kdyby někdo chtěl něco dodat.


VKV jsou dnes na každém superhetu, tak proč SV?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 16189
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Rušení signálu při AM vysílání na stolním rádiu HRA-1500/N

Příspěvekod ITCrowd » 05 kvě 2019 17:47

Superhet (superheterodyn) existuje i bez vkv, s vkv, nebo bez sv. Název sám souvisí s nepřímým zpracováním signálu, nikoli s tím zda umí vkv.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

jokabuki
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 108
Registrován: srpen 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Rušení signálu při AM vysílání na stolním rádiu HRA-1500/N

Příspěvekod jokabuki » 05 kvě 2019 18:45

ITCrowd píše:Superhet (superheterodyn) existuje i bez vkv, s vkv, nebo bez sv. Název sám souvisí s nepřímým zpracováním signálu, nikoli s tím zda umí vkv.

Zabývám se audiotechnikou dobře pětatřicet let a skutečně mě nemusíš poučovat o základních termínech.
Většina rádií má zabudované VKV, kde je řádově kvalitnější příjem. Na SV takovou kvalitu nikdy nedosáhneš. Navíc tenhle rádoby retro zázrak má VKV zabudované, tak pořád nechápu, proč tazatel řeší příjem SV?

Uživatelský avatar
mmmartin
Moderátor
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 7908
Registrován: srpen 04
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Rušení signálu při AM vysílání na stolním rádiu HRA-1500/N

Příspěvekod mmmartin » 05 kvě 2019 18:53

jokabuki : Poněkud odbíháš od tématu. Tazatel prosí o radu ve věci rušení AM vysílání. Kdyby chtěl poradit, jestli má poslouchat AM nebo FM, určitě by svůj dotaz formuloval jinak. ;)

jokabuki
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 108
Registrován: srpen 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Rušení signálu při AM vysílání na stolním rádiu HRA-1500/N

Příspěvekod jokabuki » 05 kvě 2019 19:28

Dobrá tedy, podle fotek má pouze lankovou anténu na VKV, na SV bude mít vnitřní feritovou anténu. AM díly bývají v posledních letech silně ošizené a jsou tam jen do počtu, protože jsou levné. Nelze tedy, jako ke starým stolním rádiům připojit venkovní anténa ani uzemnění. Kvalita příjmu, především v zastavěných oblastech se spoustou možných rušení, je nevalná. Přenosné rádio lze natočit, přemístit jinam, kde je lepší signál, ale se stolním to příliš nejde. Cituji z návodu:"Chcete-li optimalizovat příjem v pásmu MW, otáčejte vodorovně, dokud nedosáhnete nejlepší polohy pro příjem". Odstranit zdroj rušení, zvlášť, když se nachází venku je obtížné až nemožné. Chce to vyzkoušet příjem v různou denní dobu, jestli rušení opravdu nesouvisí s nějakou stavbou poblíž, ap.
Já radím, pokud je to možné, poslouchat VKV. Pokud stanice, kterou tazatel poslouchá, není v pásmu VKV, tak laborovat s polohou přístroje, poslouchat v jinou dobu,ap. V dnešní době, kdy je éter tak zaplněný elektromagnetickým smogem, je takměř nemožné dosáhnout dobrého příjmu na AM rozsazích, notabene s takovým křápem, bez urážky.

Uživatelský avatar
tuningrob
Level 2
Level 2
Příspěvky: 245
Registrován: listopad 12
Bydliště: Příbor-> Prchalov
Pohlaví: Muž

Re: Rušení signálu při AM vysílání na stolním rádiu HRA-1500/N

Příspěvekod tuningrob » 05 kvě 2019 21:12

jokabuki píše:poslouchat v jinou dobu
:D

Poslouchám čro-dvojka. Na VKV je složitější naladit tuto stanici. Navíc menší perlička, při naladění čro-2 na mw je na stejné pozici tuneru naladěn radiožurnál na vkv, takže jedním tlačítkem přepnu stanici a netočím laděním. A neměl jsem jakýkoliv problém s poslechem na mw.

Problém vyřešen, přestávám poslouchat na mw.
PC - MB ASRock G41M-VS3, CPU IC2 Q9400, RAM DDR3 2x2GB (Patriot/Kingston), GPU ATi 512MB HD 4870,
HDD SGT SV35 1TB, P/S Blue Storm 500W, LCD AOC i2470SWQ', Sys W7 64bit, CS Zalman Z1

jokabuki
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 108
Registrován: srpen 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Rušení signálu při AM vysílání na stolním rádiu HRA-1500/N

Příspěvekod jokabuki » 06 kvě 2019 07:19

Pokud vím, v pásmu SV na Praze (ČRO 2)se vysílá běžný program do 18 hodin, pak je tam něco jiného. I to byl důvod, proč jsem večer přestal tuhle stanici poslouchat na starém rádiu, kde není VKV.
Nenapsal jsi odkud jsi, tak nevím, jak máš v místě silný signál VKV. Jinak přehled vysílačů najdeš jistě na webu Českého rozhlasu.
Každopádně přeji hodně štěstí s laděním a příjemných chvil s rozhlasovými pořady.

Uživatelský avatar
tuningrob
Level 2
Level 2
Příspěvky: 245
Registrován: listopad 12
Bydliště: Příbor-> Prchalov
Pohlaví: Muž

Re: Rušení signálu při AM vysílání na stolním rádiu HRA-1500/N

Příspěvekod tuningrob » 06 kvě 2019 18:35

Díky, přehled vysílačů jsem si našel a našel jsem i konkrétní stanici na VKV, tak by to mělo už fachat(klep klep). Jen si musím udělat značky na tuneru pro ostatní stanice.
PC - MB ASRock G41M-VS3, CPU IC2 Q9400, RAM DDR3 2x2GB (Patriot/Kingston), GPU ATi 512MB HD 4870,
HDD SGT SV35 1TB, P/S Blue Storm 500W, LCD AOC i2470SWQ', Sys W7 64bit, CS Zalman Z1


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • WIFI myš-na NTB jede na stolním PC nejede.
    od ski1961 » 31 kvě 2018 15:21 » v Problémy s hardwarem
    6
    522
    od ski1961
    05 čer 2018 22:40
  • Bezdrátové sluchátka do 1500
    od omilis » 07 pro 2018 18:10 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    1
    340
    od Kraken93
    10 pro 2018 14:45
  • Výběr PC case do 1500,-
    od Poslední » 18 bře 2019 20:29 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    6
    399
    od Poslední
    19 bře 2019 08:08
  • Výběr inkoustové tiskárny do 1500 Kč
    od Majk_69 » 01 pro 2018 08:40 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    5
    528
    od richchie
    02 pro 2018 11:03
  • Nejlepší špuntová sluchátka do 1500 kč, náhrada za Sennheiser
    od Honzis » 18 led 2019 17:45 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    8
    994
    od Honzis
    16 kvě 2019 03:42

Zpět na “Vše ostatní (hw)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host