Jak zprovoznit 3 Tb 3,5" harddisk v XP 32 bit Vyřešeno

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
Peva
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 268
Registrován: listopad 17
Bydliště: Liberec
Pohlaví: Muž

Re: Jak zprovoznit 3 Tb 3,5" harddisk v XP 32 bit

Příspěvekod Peva » 13 dub 2021 22:22

Pro jednoduché úkoly. Náročné hry nehraji. Třeba jsem na internetu a na to výkonný počítač nepotřebuješ. Ten hadr potřebuji pro zálohy.
Procesor INTEL / motherboard GIGABYTE / zdroj 520W / RAM 2x2Gb / dva klasické harddisky 1 TB SATA / 512 Gb SSD SATA na OS / monitor LCD 19" / OS WIN 7 - legal 32bit / dvě DVD mechaniky / jedna disketovka 3,5" / grafika GIGABYTE s 2 Gb / počítám BOINC

Mám notebook s WIN 10.

Občas jsem taky kapánek trošku natvrdlý, jak píše uživatel cervcek.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48512
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak zprovoznit 3 Tb 3,5" harddisk v XP 32 bit

Příspěvekod petr22 » 13 dub 2021 22:26

Na internetu - ale s neaktualni verzi prohlizece.

Zadna aktualni verze nepodporuje Windows XP a i ten limit 2 GB RAM pro aplikaci
je u prohlizece ktery si bere i 5-10 GB RAM docela problem.

Dej tam ty Windows 7 a tim vyresis problem s tim, ze XP neumi GPT disky, tudiz nic
vetsiho nez 2 TB.

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7191
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak zprovoznit 3 Tb 3,5" harddisk v XP 32 bit

Příspěvekod faraon » 13 dub 2021 22:42

Na dnešní Internet je toho výkonu potřeba čím dál víc :huh:
Moje skládačka elektroodpadu je teda ještě starší a ještě slabší, ale s lehkým Linuxem to pořád jede celkem použitelně. A určitě bezpečněji!

Nebyl v XP ještě konzolový program FDISK nebo jeho ekvivalent? Možná že tím by se ten převod na MBR dal provést. Pak bys buď používal jen 2 TB, nebo bys měl dva oddíly, jak jsem to kdysi s tříterovým diskem musel provést já.

Jinak bys na to mohl použít live Linux a v něm fdisk nebo uživatelsky přátelštější cfdisk. S grafickými klikátky bývají vždycky problémy, protože umí jenom to s čím jejich tvůce počítal.
"Kdybychom byli mohli využít podmínek kosmického prostoru pro pěstování vakcín za poslední epidemie hongkongské chřipky, bylo by bývalo dost obranných látek pro každého. Takto se jich dostalo jen na nepatrný zlomek lidí." - Dr. Mathias P. Siebel, NASA, 1972

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48512
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak zprovoznit 3 Tb 3,5" harddisk v XP 32 bit

Příspěvekod petr22 » 13 dub 2021 22:47

Dat tam treba Kubuntu je take reseni.

Linux i Windows 7 jsou lepzi nez masochismus v podobne Windows XP, deravych jak cednik,
s neaktualni verzi prohlizece, nulovou spravou pristupovych prav (s tim prisly Visty) a limitem
4 GB RAM celkem a 2 GB na jednu aplikaci.

Ten procesor co nestaci ani na video na Youtube ve vyssi kvalite nebrani pouziti Linuxu ani W7.

Uživatelský avatar
Peva
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 268
Registrován: listopad 17
Bydliště: Liberec
Pohlaví: Muž

Re: Jak zprovoznit 3 Tb 3,5" harddisk v XP 32 bit

Příspěvekod Peva » 14 dub 2021 19:18

Nenuťte mě do jiného OS. Děkuji.
Procesor INTEL / motherboard GIGABYTE / zdroj 520W / RAM 2x2Gb / dva klasické harddisky 1 TB SATA / 512 Gb SSD SATA na OS / monitor LCD 19" / OS WIN 7 - legal 32bit / dvě DVD mechaniky / jedna disketovka 3,5" / grafika GIGABYTE s 2 Gb / počítám BOINC

Mám notebook s WIN 10.

Občas jsem taky kapánek trošku natvrdlý, jak píše uživatel cervcek.

dvorakj
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4833
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak zprovoznit 3 Tb 3,5" harddisk v XP 32 bit

Příspěvekod dvorakj » 14 dub 2021 19:39

v tom pripade si rozdel disk treba v tomto.
https://www.partitionwizard.com/free-pa ... nager.html
2+2 TB.
jinak system z roku 2000 +- neni vhodny na internet, prohlizeni netu je narocnejsi nez pulka vydanych her.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48512
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak zprovoznit 3 Tb 3,5" harddisk v XP 32 bit

Příspěvekod petr22 » 14 dub 2021 19:40

Take muzes ten disk vratit a vzit 2 TB verzi, plne podporovanou prehistorickym OS.

Pak muzes pouzit dnes jiz historicky MBR (i s nevyhodami ktere z toho plynou, napr. tabulkou
jen na zacatku disku coz muze byt problem pri obnove dat), zalozit 2 TB oddil a naformatovat ho
primo v XP.

Ve Windows XP neni jina moznost nez MBR a nebo ovladac na GPT treti strany, na GPT je treba
vyssi verze Windows s nativni podporou.

Osobne nevidim jediny duvod, pouzivat 32bit nepodporovany OS z roku 2001 na kterem
ani neni mozne pouzivat aktualni verze spousty programu vcetne kritickych jako prohlizece
internetu. Windows XP bych se ani neodvazoval pripojovat k internetu, natoz na nich pouzivat
treba internetove bankovnictvi.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 14 dub 2021 19:48, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5488
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Jak zprovoznit 3 Tb 3,5" harddisk v XP 32 bit

Příspěvekod gogo1963 » 14 dub 2021 19:46

kdo chce kam ...
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

Uživatelský avatar
Peva
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 268
Registrován: listopad 17
Bydliště: Liberec
Pohlaví: Muž

Re: Jak zprovoznit 3 Tb 3,5" harddisk v XP 32 bit

Příspěvekod Peva » 14 dub 2021 19:48

Internetbanking nepoužívám.
Procesor INTEL / motherboard GIGABYTE / zdroj 520W / RAM 2x2Gb / dva klasické harddisky 1 TB SATA / 512 Gb SSD SATA na OS / monitor LCD 19" / OS WIN 7 - legal 32bit / dvě DVD mechaniky / jedna disketovka 3,5" / grafika GIGABYTE s 2 Gb / počítám BOINC

Mám notebook s WIN 10.

Občas jsem taky kapánek trošku natvrdlý, jak píše uživatel cervcek.

Uživatelský avatar
sojkin626
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2004
Registrován: prosinec 13
Pohlaví: Muž

Re: RE: Re: Jak zprovoznit 3 Tb 3,5" harddisk v XP 32 bit

Příspěvekod sojkin626 » 14 dub 2021 20:02

Peva píše:Nenuťte mě do jiného OS. Děkuji.
My tě nenutíme, jen tě upozorňujeme na to, že používání historických XP-ček má určité nevýhody, které se tu zbytečně řeší plus ty bezpečnostní rizika. To je vše...
Sám se okrádáš o funkcionalitu počítače.

Odesláno z mého Mi A1 pomocí Tapatalk
Lenovo W540-i7-4900MQ 2,8GHz / Nvidia quadro K2100M 2GB / 16GB DDR3 / Manjaro 21.0 KDE|Windows 10 Pro # NVIDIA SHIELD TV PRO (2017) 500GB# Xbox One X#NVIDIA SHIELD K1 # Acer S1003#Xiaomi Mi A1

Uživatelský avatar
Peva
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 268
Registrován: listopad 17
Bydliště: Liberec
Pohlaví: Muž

Re: Jak zprovoznit 3 Tb 3,5" harddisk v XP 32 bit

Příspěvekod Peva » 14 dub 2021 20:41

Do temného světa, na warezová fóra nelezu a porno neprohlížím. Dobrá cesta, jak něco chytnout.

Dodatečně přidáno po 7 minutách 29 vteřinách:
Správce úloh

Dodatečně přidáno po 9 minutách 17 vteřinách:
SPRÁVCE ÚLOH
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Procesor INTEL / motherboard GIGABYTE / zdroj 520W / RAM 2x2Gb / dva klasické harddisky 1 TB SATA / 512 Gb SSD SATA na OS / monitor LCD 19" / OS WIN 7 - legal 32bit / dvě DVD mechaniky / jedna disketovka 3,5" / grafika GIGABYTE s 2 Gb / počítám BOINC

Mám notebook s WIN 10.

Občas jsem taky kapánek trošku natvrdlý, jak píše uživatel cervcek.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48512
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak zprovoznit 3 Tb 3,5" harddisk v XP 32 bit

Příspěvekod petr22 » 14 dub 2021 20:53

Dobra cesta jak neco chytit je uz jen pripojit Windows XP k netu.

Kdyz jsme jeste pouzivali Windows XP, musely se instalovat offline, protoze
nez se stihly doinstalovat uz tam byl Wannacry. Doslova se doinstalovaly XP
a byly instantne zavirovane z netu.

Ten system je deravy jako reseto - z netu se ruzna havet pokousi dostat k tobe aniz bys sam
musel otvirat pochybne stranky - a v XP neni nic, co by ji zastavilo, ani obycejna sprava uzivatelskych
uctu natoz aktualni patche, posledni aktualizace je 2014.

Klidne Windows XP pouzivej - ale potom prosim po nas nechtej resit problemy, ktere vznikaji
jen a pouze pouzitim historicke verze Windows. Nejlepsi reseni odmitas z neznameho duvodu
akceptovat.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jak zprovoznit a přepnout grafickou kartu na notebooku lenovo z50-75 AMD
    od Tomykovec » 26 pro 2020 21:43 » v Problémy s hardwarem
    1
    220
    od phixion
    27 pro 2020 10:42
  • Mrtvý harddisk?
    od Honza265 » 05 srp 2021 02:16 » v Problémy s hardwarem
    3
    353
    od rhsCZ
    05 srp 2021 15:31
  • Je harddisk v pořádku?
    od darkmarek » 15 říj 2021 17:01 » v Problémy s hardwarem
    3
    327
    od faraon
    16 říj 2021 05:36
  • Windows 7 a externí USB harddisk
    od Peva » 18 lis 2021 17:52 » v Vše ostatní (hw)
    14
    326
    od Peva
    20 lis 2021 18:02

Zpět na “Vše ostatní (hw)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], Google [Bot] a 3 hosti