Ahoj, chtěl bych poradit ohledně nového chlazení. Zde jsou moje komponenty a pod ně vypíšu i problém.
Mám -
1.Procesor - AMD Ryzen 5 5600
2.Chladič na procesor - ARCTIC Freezer A35 A-RGB
3. pasta použitá - ARCTIC MX-4 Thermal Compound
(sestaveno před 1,5 rokem) - chladič byl v pohodě nepustil procesor přes 70 stupňů. Teď při náročnosti a vytíženosti her je na 85-90 stupních a ventilátor nestíhá.
hraju na Full HD v rozmezí 60-120 hz (FPS) podle náročnosti hry.
4. PC skříň - DeepCool CC560 Black
5. Grafika - SAPPHIRE PULSE Radeon RX 6700 XT 16G - Teplota okolo 80 stupňů. Ta se dá říct chová v teplotách neustále stejně 75-82 tam se za tu dobu nic nezměnilo.
co se týká chladiče koukal jsem po něčem takovém, ale nikdy jsem vodníka neměl, takže se v nich moc nevyznám. děkuji za každou radu a pomoc..
https://www.alza.cz/arctic-liquid-freez ... 800580.htm - cena přibližně tomuhle +-, RGB není nutností.
Nové chlazení na procesor
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Re: Nové chlazení na procesor
Zadne nove chlazeni nepotrebujes - sam uvadis, ze procesor nemel pres 70 stupnu.
Otazka tedy nezni, jaky novy chladic, ale co se od te doby stalo, ze najednou je maximalni teplota
vyssi o celych 20 stupnu.
Ryzen 5600 vubec netopi - ten musi uchladit jakykoliv chladic, tohle neni Intel, ktery zere 200-400 Wattu.
Vodni chlazeni je nesmysl na procesor co ma maximalni spotrebu pouhych 70W.
Moznosti jsou dve:
1. vada chladice - spatne uchyceni, mechanicke poskozeni
2. pretaktovany procesor, ktery tak ma vyssi spotrebu
Otazka tedy nezni, jaky novy chladic, ale co se od te doby stalo, ze najednou je maximalni teplota
vyssi o celych 20 stupnu.
Ryzen 5600 vubec netopi - ten musi uchladit jakykoliv chladic, tohle neni Intel, ktery zere 200-400 Wattu.
Vodni chlazeni je nesmysl na procesor co ma maximalni spotrebu pouhych 70W.
Moznosti jsou dve:
1. vada chladice - spatne uchyceni, mechanicke poskozeni
2. pretaktovany procesor, ktery tak ma vyssi spotrebu
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
s pc nehýbu a uchycení jsem koukal. vše sedí a drží. takty rozhodně neprovádím u žádného PC vše v základu.. a teplota nemusí být všude stejná.. vytíženost procesoru u hry před rokem a půl může být klidně jiná než u hry teď aktualní, nebo snad ne? To bych spíš viděl na vadu, ale i to je divné.
PS.: ať si špatně nerozumíme.. teploty PC v normálu jsou okolo 45-50 stupňů, když spustím starší hry klidně těch 70 má a nejde víc.. ale novější hry lezou nad 80.. takže ta vada mi nesedí..
PS.: ať si špatně nerozumíme.. teploty PC v normálu jsou okolo 45-50 stupňů, když spustím starší hry klidně těch 70 má a nejde víc.. ale novější hry lezou nad 80.. takže ta vada mi nesedí..
Naposledy upravil(a) koblihas89 dne 18 dub 2025 07:23, celkem upraveno 1 x.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Stahni https://prime95.net/ a spust ten test, co nejvice zatezuje procesor (na 100%) a sleduj teploty.
Teplota 90 stupnu znamena, ze je neco hodne spatne se stavajicim chlazenim, ne ze potrebujes novy chladic.
Ryzen 5600 ma maximalni spotrebu pouze 90 Wattu. Intel ma 250-400 Wattu, tam je vodnik potreba.
Jaka je teplota bez zateze ? Mela by byt do 50 stupnu, idealne 35-40.
Teplota 90 stupnu znamena, ze je neco hodne spatne se stavajicim chlazenim, ne ze potrebujes novy chladic.
Ryzen 5600 ma maximalni spotrebu pouze 90 Wattu. Intel ma 250-400 Wattu, tam je vodnik potreba.
Jaka je teplota bez zateze ? Mela by byt do 50 stupnu, idealne 35-40.
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
jdu to stáhnout a spustit, dám pak vědět.
Dodatečně přidáno po 1 minutě 42 vteřinách:
pohybuji se teď okolo 47 stupňů a mám jen prohlížeč
Dodatečně přidáno po 30 minutách 6 vteřinách:
Zapnul jsem ten program prime95 a max teplota na chvilku byla 76, jinak se to stále drží 70-72 stupňů. Když pustím, hru RuneScape Dragon wilds tak ty teploty vylítnou dost vysoko 85+ klidně bych poslal i fotky. pak jsem testoval Spidermana remaster a tam to bylo nižší, ale stejně 82. :-/
Dodatečně přidáno po 1 minutě 42 vteřinách:
pohybuji se teď okolo 47 stupňů a mám jen prohlížeč
Dodatečně přidáno po 30 minutách 6 vteřinách:
Zapnul jsem ten program prime95 a max teplota na chvilku byla 76, jinak se to stále drží 70-72 stupňů. Když pustím, hru RuneScape Dragon wilds tak ty teploty vylítnou dost vysoko 85+ klidně bych poslal i fotky. pak jsem testoval Spidermana remaster a tam to bylo nižší, ale stejně 82. :-/
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Ktery benchmark v Prime 95 je spusteny? Musi to byt CPU Stressmark (maximalni zatez procesoru), zadna hra nemuze zatizit procesor vice.
Idealni by byl v tu chvili screenshot a aplikace Ryzen master, kde budou videt provozni parametry procesoru.
Idealni by byl v tu chvili screenshot a aplikace Ryzen master, kde budou videt provozni parametry procesoru.
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
Blend (all of the above) tohle jsem pouštěl a výkon CPU byl 100%
ScreenShot bych poslal ale tady to nejde, nebo je možnost nahrát screen?
ScreenShot bych poslal ale tady to nejde, nebo je možnost nahrát screen?
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Je potreba obrazek zmensit pod 1 MB.
-
- Level 4
- Pohlaví:
Ten PC sice je celkem nový, ale není možné, že máš nějaké nečistoty mezi ventilátorem a žebrováním chladiče CPU? To by vysvětlovalo ty vyšší teploty v klidu. Viděl jsem i ventilátory, které naoko fungovaly, točily se, ale nereagovaly na změnu teploty a otáčky byly stále stejné, nízké, takže se CPU přehříval.
Dál mně napadá, že pokud se CPU přehřívá hlavně při hraní her, nemůže způsobovat nárůst teploty i ohřátý vzduch od grafiky, potažmo špatná cirkulace vzduchu ve skříni?
Dál mně napadá, že pokud se CPU přehřívá hlavně při hraní her, nemůže způsobovat nárůst teploty i ohřátý vzduch od grafiky, potažmo špatná cirkulace vzduchu ve skříni?
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Foto otevrene skrine, kde je videt rozmisteni komponent a vsech ventilatoru by se hodilo take.
Plnohodnotny editor - vlozit prilohu (do 1 MB).
Plnohodnotny editor - vlozit prilohu (do 1 MB).
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
AIO Vodní chlazení 5800x3d
od schwarzenegger » 29 čer 2024 14:16 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 31
- 8470
-
od Kminek
16 črc 2024 11:32
-
-
- 16
- 3357
-
od Zivan
13 led 2025 11:22
-