Obnova systému bez bitové kopie Win7? Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Basterao
nováček
Pohlaví: Žena
Stav:

Obnova systému bez bitové kopie Win7?  Vyřešeno

Příspěvekod Basterao » 12 úno 2015 13:10

Ahoj,

co se týče počítačů jsem trošku nepoužitelná. Koupila jsem si nový počítač k vánocům HP Probook 450 G1. Byl v něm předinstalovaný Windows7 a na DVD k tomu Win8. Chci sedmičky, takže jsem osmičky ani neinstalovala. Předpodkládala jsem, že je nějaká záloha Win7 přímo v pc na disku HP recovery a že tedy nebude problém to kdykoliv obnovit. Netušila jsem, že si mám vytvořit nějakou bitovou kopii ani nějaký DVD přes Recovery disc manager. Teď pc nějak zlobí, instalovala jsem hru originální, ale určenou pro Windows XP původně (Polda 5), nefungovala ani při použití kompatibility a od té doby má pc nějaké záseky. Chtěla bych to tedy nějak obnovit, klidně vrátit úplně do továrního nastavení, ale

• bod obnovy mi nabízí jen pár nejnovějších
  • nebo to po mně chce DVD, které k sedmičkám nemám, když byly předinstalované
  • nebo bitovou kopii, kterou jsem nevytvořila.

Něco jsem četla o nějakém F11 recovery, ale absolutně netuším, co můžu udělat, abych to ještě nějak nepošramotila :D Vždyť tam ten systém někde musí být nebo jak to funguje?

Prosím trochu jako na blbečky na mě :D

Moc děkuji za odpovědi

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Obnova systému bez bitové kopie Win7?

Příspěvekod guest » 12 úno 2015 13:19

Vítej na PC-Help!
Co manuál, četla si? Tam je obnova popsána. Dej sem screen ze správy disků a podíváme se, zda je tam recovery oddíl. K vytvoření kopie jsi jistě při prvním spuštění byla vyzvána.

Při prvním spuštění je možné vytvořit zálohu.Provede se standardně na 13ks CD nebo 3ks DVD.Recovery CD/DVD je také možné vytvořit kdykoliv později avšak nesmíte si zrušit skrytou partition a vytvoření CD/DVD je možno pouze jedenkrát.

Pokud obnovíš tovární nastavení, pak přijdeš o data!

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod petr22 » 12 úno 2015 13:20

"Vždyť tam ten systém někde musí být nebo jak to funguje?" --------------> "Něco jsem četla o nějakém F11 recovery"

Je potreba zmacknout F11 hned po startu pocitace, jeste nez zacnou nabihat Windows.

Pochopitelne to ale smaze veskery obsah disku C: vcetne vsech dat.

Basterao
nováček
Stav:

Příspěvekod Basterao » 12 úno 2015 13:35

Blue Spirit píše:Vítej na PC-Help!
Co manuál, četla si? Tam je obnova popsána. Dej sem screen ze správy disků a podíváme se, zda je tam recovery oddíl. K vytvoření kopie jsi jistě při prvním spuštění byla vyzvána.

Při prvním spuštění je možné vytvořit zálohu.Provede se standardně na 13ks CD nebo 3ks DVD.Recovery CD/DVD je také možné vytvořit kdykoliv později avšak nesmíte si zrušit skrytou partition a vytvoření CD/DVD je možno pouze jedenkrát.

Pokud obnovíš tovární nastavení, pak přijdeš o data!

Děkuji, manuál jsem četla, ale příliš moudrá z toho nejsem. Pořád mluví o DVD, které ale nemám, Recovery DVD jsem ještě nevytvořila, ale právě nevím, z čeho přesně se tvoří, když už je počítač něčím naplněný, jestli se to ukládá všechno nebo když teď udělám Recovery DVD jestli tam bude jen systém bez všech instalovaných sowtware atd. Dá se to udělat jen jednou, tak se radši ptám :)
Jinak tovární nastavení nevadí, software nainstaluji znovu a data mám uložená.
Jen se právě moc nevyznám v těch možnostech obnovy. Chápu Bod obnovy a bitovou kopii, tu ale nemám a teď když se mi nezdá pc úplně ready ji nemá smysl dělat. Pak se trochu ztrácím v tom k čemu je potřeba to Recovery DVD a co je to obnova F11 to jsou dvě různé možnosti?
Děkuji
sprava disku.jpg
Správa disků

guest

Příspěvekod guest » 12 úno 2015 13:42

Recovery DVD a recovery oddíl jsou v podstatě stejné. Rozdíl je pouze v tom, že pokud si zrušíš recovery oddíl a systém nejde obnovit, pak použiješ to recovery DVD ze kterého nabootuješ a systém se obnoví do továrního nastavení, jako když si ho koupila. Nebudou tam programy ani dokumenty.

V manuálu nemusíš hledat nic jiného, než jak opravit systém z recovery oddílu. Podle screenbu tam je. Pokud je to tedy F11, pak ihned po startu stislkneš F11 a systém se ti obnoví.

Ale pozor! Nejprve vše co potřebuješ musíš zálohovat!

Systém se obnoví do továrního nastavení a budou tam jen ovladače a obslužné programy výrobce.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 12 úno 2015 13:43

Vytvoreni Recovery DVD udela to, ze vezme obsah zalozniho oddilu na disku a vypali ho na DVD. Slouzi k obnove do tovarniho nastaveni.

Vytvoreni Recovery DVD je zbytecne v pripade, ze neodejde pevny disk. Recovery spustene z disku pres F11 udela to same co z vypaleneho DVD.

Bitova kopie vypali na DVD nebo ulozi na externi disk Windows v tom stavu jak jsou ted se vsemi daty.

Basterao
nováček
Stav:

Příspěvekod Basterao » 12 úno 2015 13:54

Super, díky moc za odpovědi i trpělivost. Zálohu mám provedenou.

Takže je lepší pro sichr udělat to DVD, kdyby náhodou se někdy něco stalo s tím oddílem (snad ne proboha).
Udělat obnovu továrního nastavení a pak jednou za čas udělat bitovou kopii. Těch můžu asi udělat víc že?

Díky moc za vysvětlení, trošku jsem se v těch možnostech ztrácela, ale už tomu rozumím.
Ještě se prosím zeptám, mám jen disk C, většina lidí má C a D. Je lepší mít to rozdělené na dva disky, pomůže to nějak výkonu nebo tak nebo je to v podstatě jen taková kosmetická úprava pro mě?

Díky moc kluci

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 12 úno 2015 13:57

Je to pouze kosmeticka uprava pro lepsi prehlednost.

Navic jakykoliv zasah do rozdeleni disku muze vest k tomu, ze nepujde provest obnovu systemu.

guest

Příspěvekod guest » 12 úno 2015 14:00

To DVD se může hodit, kdybys náhodou zrušila recovery oddíl, nebo kdyby odešel HDD. Pokud bys pak neměla recovery DVD musela by sis koupit recovery DVD (cca 700Kč) nebo rovnou systém.

Rozdělený disk je dle mého názoru lepší. Např. na C máš systém a na D vše ostatní, programy, dokumenty ad. Pokud zkolabuje systém na C, pak ho obnovíš a vše ostatní na D zůstane.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 12 úno 2015 14:05

Otazka je, jestli to pujde - na tom disku jsou uz ted 4 oddily.

Jestli pri obnove systemu zustane obsah disku D: zalezi na tom jak je udelany ten obnovovaci program.

Basterao
nováček
Stav:

Příspěvekod Basterao » 12 úno 2015 14:13

Super, díky za odpovědi, do rozdělování se pouštět teda radši nebudu, důležité soubory zálohuji na externí disk a beze zbytku se víceméně přinejhorším dá obejít.

Opravdu díky za pomoc!

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Obnova fotek z SD karty, která není vidět v souborovém systému
    od simio.simsoft » 01 lis 2024 20:00 » v Problémy s hardwarem
    8
    3225
    od Speed_dead Zobrazit poslední příspěvek
    05 lis 2024 10:02
  • Bitová kopie poškozené SD karty - náhledy OK, fotky ne Příloha(y)
    od simio.simsoft » 18 pro 2024 21:59 » v Problémy s hardwarem
    1
    2763
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    18 pro 2024 23:15
  • Zamrznutí systému Win 11
    od schwarzenegger » 15 srp 2024 18:01 » v Windows 11, 10, 8...
    1
    2428
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    15 srp 2024 21:37
  • Tuto aplikaci zablokoval správce systému Příloha(y)
    od Minapark » 21 bře 2025 07:38 » v Windows 11, 10, 8...
    10
    7307
    od RIKI22 Zobrazit poslední příspěvek
    05 dub 2025 11:04

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”