Není záloha Windows,jde získat zpět originálku na notebook ?

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

sEmprE
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Není záloha Windows,jde získat zpět originálku na notebook ?

Příspěvekod sEmprE » 12 úno 2015 22:01

Dobrý večer,

odešel mi HDD. Jelikož jsem si prostě nemohl dovolit být bez mého notebooku, koupil jsem si HDD nový. Po všemožném zkoušení jsem zakotvil u Linuxu Ubuntu GNOME a pochvaloval si, jak je to dobrý systém. Ano, je to dobrý systém, nemám proti němu nic. Jen mi prostě časem opravdu silně přestal vyhovovat a chtěl bych se vrátit k Windows.

Jenže je tu problém...
Jako velice inteligentní člověk jsem si samozřejmě nevytvořil žádné zálohovací cd ani flashku při koupi notebooku a tak windows nemám nikde. Reklamace nepřipadá v úvahu, protože bych musel posílat celý notebook a ne samotný HDD.

Existuje alespoň jediný způsob, kde bych mohl někde získat a installnout svojí offi verzi windowsů ? Třeba přes nějaké sériové číslo notebooku nebo co já vím....
Pozn.: Koupě byla u CZC.

Předem děkuji za odpovědi.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Není záloha Windows,jde získat zpět originálku na notebo

Příspěvekod petr22 » 12 úno 2015 22:10

Moznosti je dokonce vice - zalezi ale o jake Windows jde.

- koupit instalacni sadu DVD od vyrobce notebooku
- najit si ISO na netu a stahnout (ve vetsine pripadu v CR nelegalni, nicmene pro Windows 8 existuje oficialni downloader od Microsoftu)
- pujcit si instalacni DVD od kohokoliv
- koupit instalacni DVD od Microsoftu pro OEM verzi za manipulacni poplatek

sEmprE
nováček
Stav:

Příspěvekod sEmprE » 12 úno 2015 22:19

Jedná se o Windows 8, který byl na PC původně. Řekněme tedy, že mi vyhovuje druhá možnost, tedy stáhnout si ISO. Jak to mám tedy udělat ? Stáhnu si ISO, udělám bootable flash disk a poté co ? Sériové číslo opravdu nemám a nevím, kde bych ho našel.

mople71
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod mople71 » 12 úno 2015 22:34

Sežěň si jakýkoli PC s Windows, na něm spusť toto a Windows si naistaluj na flashku, z toho poté do svého PC:
http://windows.microsoft.com/en-US/wind ... resh-media

sEmprE
nováček
Stav:

Příspěvekod sEmprE » 12 úno 2015 22:49

PC s Windows bych měl, vše v pohodě. Ale nechápu tu pár věcí. V notebooku mám úplně jiný HDD, na kterém byl jen a pouze Linux, ok ? Jak ten notebook pozná, že mám mít offi windows ? Bude to po mě chtít klíč ? Co potom, když žádný nemám ? Mám se obávat jednoduše instalovat windows s tím, že zformátuji ten HDD, čili Linux půjde do kopru ?

mople71
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod mople71 » 12 úno 2015 23:05

Linux vyhod, stejne bys pak musel znovu zavadet GRUB. ;) Windows se aktivuji samy, netreba resit.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 12 úno 2015 23:32

Produktovy klic k Windows je v BIOSu, pokud je to klic pro 8.0 tak se ale nic neudela samo.

Pokud je to koupene s Windows 8.0, tak pomoci RW utility prectes 25 mistny klic z BIOSu pocitace. Pak stahni instalacni medium rovnou pro Windows 8.1 a najdi si na netu Technet klic pro Windows 8.1. Pokud s Windows 8.1, je mozno zadat klic rovnou pri instalaci.

Pak nainstaluj Windows 8.1 s Technet klicem nebo pkud ho mas tak klicem pro 8.1. Az to bude nainstalovane, pokud je to treba tak zmen produktovy klic na ten z BIOSu (klic z 8.0 nejde zadat pri instalaci 8.1) a system aktivuj pres internet.

sEmprE
nováček
Stav:

Příspěvekod sEmprE » 13 úno 2015 02:02

RW utility mi v Linuxu nejde spustit přes Wine. Ale tak nic, našel jsem si 2 příkazy do terminálu a oba dva mi vyhodili stejný product key - z nějákého souboru nazvaného ''MSDM'' (/sys/firmware/acpi/tables/MSDM). Teď jen doufat, že je to opravdu ono, co myslíte ? :) 25 místný ten kód též je.

Jinak, neni lepší přes ten odkaz, co posílal mople71 stáhnout jen Windows 8, při registraci zadat teda tento kód a potom co budu mít nainstalované normálně Windows 8, si to zadarmo upgradnout na 8.1 ?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 13 úno 2015 07:35

Podle me to lepsi neni, protoze je to o 2-3 hodiny delsi - nez se stahne a nainstaluje aktualizace na 8.1 (ktera se take muze nepovest).

Instalace 8.1 je slozitejsi pouze o to, ze se pri instalaci zada klic z Technetu a po instalaci se pred aktivaci zmeni na ten z BIOSu.

/sys/firmware/acpi/tables/MSDM je presne to misto kde by mel byt ten produktovy klic.

sEmprE
nováček
Stav:

Příspěvekod sEmprE » 13 úno 2015 08:26

Oukej, takže mám z tohoto odkazu: http://windows.microsoft.com/en-US/wind ... resh-media si teda vytvořit tu bootovací flashku s win 8.1 jo ? Jinak, asi jsem trochu mimo (přišel jsem z noční), ale nejsem si tak úplně jistej tim Technet klíčem. Zaprvé nevím ani co to je a za druhé to jaksi nemůžu ani najít. :-)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 13 úno 2015 08:31

Je to napr. tohle: 334NH-RXG76-64THK-C7CKG-D3VPT

S timhle klicem tu 8.1 nainstalujes, protoze pri instalaci to nevezme klic pro 8.0 (ale muzes ho tam skusit zadat jako prvni , treba ta verze co se stahne dneska to uz ma vyresene).

sEmprE
nováček
Stav:

Příspěvekod sEmprE » 13 úno 2015 15:17

Sám nemám rád, když si na nějakém fóru čtu o problému, dozvím se jak ho případně vyřešit, ale tazatel tam již nenapíše, jestli návrh řešení, problém vyřešil. Fakt to nesnáším.

Čili -> momentálně si již frčím na Win 8.1 a parádička. Co mě ale velice překvapilo je to, že jsou ty Win asi nějaké inteligentní a absolutně vůbec po mě NECHTĚLI žádný product key a evidentně si ho sami vytáhly někde z konce prdele BIOSu. :-) Takže jsem jen jednoduše nainstaloval z té bootvací flashy windows, upravil jsem si oddíly a Win se sami aktivovali. Super.

Zapmněl jsem ale na to (a na to si musím též zvyknout), že Windows jsou jaksi pro blbečky (musím to tak napsat) a na každý krok co udělám, se 10x ptají, jestli to tak chci skutečně udělat. A všude samé nápovědy. Na Linuxu stačil jediný zlý příkaz do Terminálu, na nic se to nezeptalo a smazal se celý systém. :-) Ale co, přežiji to. Momentálně si budu alespoň užívat té kompatibility, což byl asi jeden z hlavních důvodů návratu k Win.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”