Bootování z USB

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

lukepec
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Bootování z USB

Příspěvekod lukepec » 31 led 2016 21:48

Dobrý den,

rád bych se Vás zeptal na to, jakým způsobem nabootovat z USB.
Jedná se mi to, že mám starší notebook Acer Aspire 1662WLM a v poslední době se začal neskutečně sekat- nedá se s ním pracovat. OS Win XP SP2.

Stává se mi, že třeba při spuštěném prohlížeči se mi objeví tabulka ,,Nedostatek virtuální paměti,, a krátce nato prohlížeč spadne.
Když dám Ctrl + Alt + Del, tak v záložce Výkon v okénku Stránkovací soubor, je neustále téměř 100% využití.
Když spustím CCleaner, tak nelze dokončit číštění, protože program VŽDY spadne. Zkoušel jsem si stahnout Eset Online scanner. Před dokončení kontroly spadne. Mám zde pouze starší verzi Esetu po skončení licence, čili v podstatě bez antiviru.
Zkoušel jsem pár rad, i co se týče vypnutí některých programů po spuštění pomocí příkazu ,,msconfig,, Bez výsledku.
Proto jsem jako poslední možnost zvolil, že bych naformátoval disk C z příkazového řádku a následně znovu nainstaloval systém- na disku nemám nic, co bych nutně potřeboval zálohovat.
Problém je v tom, že v BIOSu lze nastavit pouze bootování z HDD, mechaniky, floppy, nebo network, jenomže CD mechanika je mimo provoz, proto používám externí přes USB, ale nelze nastavit bootování z USB, takže jsem asi v čoudu co? :-D

Doufám, že je vše trochu srozumitelné a dokáže mi někdo poradit co mám dělat, než z toho zešedivím :-D

Reklama
Roidoc
Level 5
Level 5
Stav:

Re: Bootování z USB

Příspěvekod Roidoc » 31 led 2016 21:52

Ten notebook je na tom už hodně špatně. 512MB RAM v dnešní době už vůbec nestačí, 1/2 ti vezme OS a ta 1/2 nemá šanci utáhnout ty procesy spuštěné na pozadí a např. prohlížeč. Je to taková blbá rada, ale spíše bych doporučil koupit nějaký levný notebook, klidně i repasovaný.

lukepec
nováček
Stav:

Příspěvekod lukepec » 31 led 2016 22:01

Jo to je mi jasný, že už je před smrtí. On je problém v tom, že se nejedná úplně o můj notebook, ale kamaráda, který nezvládne reinstalaci systému, tak mě poprosil, abych mu jej zkusil trochu vyčistit. Nový notebook zatím řešit nechce, ale rád by, aby mu tento alespoň chvíli ještě posloužil.
Spíš jde o to, zda je možnost nějak nabootovat z USB.

Případně mě napadla ještě jedna věc, že bych vyjmu z notebooku HDD (pokud to lze) a připojil bych jej k jinému notebooku pokud je to nějak možné a tam nainstalovat OS a hodil jej zpět do toho notebooku...... Dá se i takto?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 31 led 2016 22:22

Slouzil - na co? Aktualizovane Windows XP vyzaduji 1 GB RAM pouze na vlastni spusteni vcetne firewallu a a antiviru a 2 GB RAM aby bylo mozno spoustet dalsi aplikace.

A bez plne aktualizovanych Windows XP, antiviru a firewallu bych se to vubec neodbazil pripojit k internetu, protoze to chytne prvniho vira na ktereho nekde narazi.

Skus se tady zeptat v inzerci, treba nekdo za nejakou symbolickou castku proda nebo rovnou daruje dva DDR moduly po 1 GB.

S 512 MB RAM nema cenu cokoliv resit, to je malo i na operacni system, jak je ostatne videt.

cervcek
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod cervcek » 31 led 2016 22:53

Ta instalace v jiném notebooku by šla pouze za předpokladu, že by to byl identický notebook. během instalace se systém uzpůsobí komponentům, a tak by to nefungovalo.
Pokud bys měl zájem, můžu přenechat 2x 512 MB paměti do notebooku za odvoz, nebo poštu, ale lepší bys měl 2x 1GB
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Roidoc
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Roidoc » 31 led 2016 22:55

Mám tu 1x1GB modul, kdyby jsi měl zájem.

cervcek
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod cervcek » 31 led 2016 22:57

jinak pokud nejde bootovat z jiného, než sítě a disku, můžeš si na HDD vytvořit oddíl na který umístíš instalační soubory a spustíš z něj instalaci na oddíl druhý
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

lukepec
nováček
Stav:

Příspěvekod lukepec » 31 led 2016 23:12

Momentálně jsou instalované 2x 256MB DDR PC2700 CL2.5
Kdysy mi někdo říkal, že optimální je párovat vždy stejné paměti. Co by udělalo, kdybych tam hodil 1x 256MB a 1x 1GB od tebe ROIDOCu a za kolik bys je prodal?
Na druhou stranu i 2x512MB by bylo snad taky znát.
Otázkou však zůstává, zda je padání prohlížeče a jiných programů způsobeno právě nedostatkem pamětí? Abych mu tam něco nekoupil a stejně to bylo někde jinde, než velikostí pamětí. Zas takový odborník vážně nejsem. Rozumím spíš tomu, co jsem se před 10-ti lety naučil formou samouka a pokus/omyl.

Roidoc
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Roidoc » 31 led 2016 23:21

Nevím jak u notebooků, ale u počítačů je to jedno. Podle mě je to jedno, ale radši počkej na odpověď někoho, kdo si je jistý. No, lepší by bylo koupit ten 1GB ode mě a potom třeba 1GB zase odjinud, třeba Aukro. Protože 2GB RAM už je takové minimum. Já bych řekl že je, sám jsem měl 1x512MB a 1x256MB u stolního počítače a psalo mi to stejné chybové hlášení jako tobě. Já jsem ale nevyměnil jenom RAM, ale celou sestavu.

lukepec
nováček
Stav:

Příspěvekod lukepec » 31 led 2016 23:44

S těma paměťama možná bude problém. Vzpomněl jsem si, že mám doma ještě nefunkční Acer AspireOne, tak jsem z něj po velkým úsilí demontoval paměť 512MB (znamenalo to rozebrat celé šasi, protože nemá přístupový otvor, ale nejde nasadit. Má asi o 1-2mm posunutý výřez, který musí zapadnout do patky na desce. Takže to asi nebude zcela jedno, který tam mrsknu....

A už vím v čem je problém:-)
Paměti který jsou na tom ntb mají označení PC2700, což je DDR1
Paměti z nefunkčního Aceru jsou PC2-5200, což je DDR2

Takže pokud má někdo DDR1 v solidní velikosti, tak pište:-) A nehlaste se všichni. Není to dnes už rarita? :-D

Roidoc
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Roidoc » 31 led 2016 23:49

Není to jedno, ale vzhledem k tomu, že mám taky starý notebook, tak snad. Zítra se na ně podívám, jestli nejsou podobného tipu. Ty by jsi měl mít tyto.
5915167425.jpg

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”