Bootovací floppy disketa MS-DOS

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

EVanBO
nováček
Příspěvky: 28
Registrován: květen 20
Pohlaví: Muž

Bootovací floppy disketa MS-DOS

Příspěvekod EVanBO » 29 čer 2020 11:46

Dobrý den potřebuji si udělat bootovací floppy disketu abych mohl spustit MS-DOS na Amstrad PPC512. Nevím jaký program mám zvolit pro vytvoření již zmíněné diskety. Myslím že by to mohlo jít přes cmd ale nevím příkazy. potřebuji verzi maximálně 3.3 alespon myslim že ten komp novejsi neda.



Reklama
Zivan
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1488
Registrován: leden 10
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Bootovací floppy disketa MS-DOS

Příspěvekod Zivan » 29 čer 2020 12:01

Chvilka na Google a tady to vypada i na kopie disket primo pro Amstrad:
https://winworldpc.com/product/ms-dos/3x

A jak ten image dostanes na disketu zalezi na tom, kde to budes delat. Na jinem PC v DOSu, ve Win, v Linuxu?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19072
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Bootovací floppy disketa MS-DOS

Příspěvekod ITCrowd » 29 čer 2020 12:02

Stáhni si iso odtud: https://winworldpc.com/product/ms-dos/3x
Zivan byl rychlejší :-)
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

EVanBO
nováček
Příspěvky: 28
Registrován: květen 20
Pohlaví: Muž

Re: Bootovací floppy disketa MS-DOS

Příspěvekod EVanBO » 29 čer 2020 12:41

dekuji vsem iso uz mam ja jen nevim jak mam ten image dostat na tu disketu. Delam to ve Win 10

zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9731
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Bootovací floppy disketa MS-DOS

Příspěvekod zeus » 29 čer 2020 13:12

WinImage a samozrejme disketova mechanika.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6984
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: Bootovací floppy disketa MS-DOS

Příspěvekod faraon » 29 čer 2020 17:28

Pojede na tom cokoliv od verze 1 do 6, protože všechny jsou šestnáctibitové. Teprve verze 7 (podklad Win9x) vyžadovala dvaatřicetibitový procesor. Můžeš zkusit i jiné lahůdky, například CP/M-86.

Spoustu věcí si můžeš vyzkoušet (a získat) tady: https://www.pcjs.org/machines/pcx86/ibm/5150/vga/

S vytvořením bootovací diskety bych ti ale doporučil obrátit se na někoho zkušenějšího, protože tenhle stroj baští jenom DD diskety s kapacitou 720 KB!
"Dokud nebyly počítače, programování nebylo problémem.
Jestliže bylo několik slabých počítačů, bylo programování malým problémem.
Když však programátoři získali počítače na svou dobu ohromné síly, stalo se také programování ohromným problémem."

E. W. Dijkstra, 1972

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19072
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Bootovací floppy disketa MS-DOS

Příspěvekod ITCrowd » 29 čer 2020 17:57

Kdysi jsme používal tuším fdformat. Ten dokázal naformátovat disketu, jak bylo třeba. Používali jsme to hlavně na zvýšení kapacity (1,72MB), ale těch 720KB by taky dal.
A uměl to i dos - příkazem FORMAT A: /T:80 /N:9.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6984
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: Bootovací floppy disketa MS-DOS

Příspěvekod faraon » 29 čer 2020 18:17

Uměl, stačí přelepit čtverečkem čtvrtky identifikační otvor v rohu diskety. Ale je k tomu potřeba funkční MS-DOS a správný stroj. Mám takový pocit že tohle se přestávalo podporovat už někde u XPček.

Ještě je možnost vyrobit nejdřív normální HD disketu s 1.44 MB, z té nabootovat a druhou upravenou disketu zformátovat na DD včetně přenesení systému. Dá se to udělat i s jednou mechanikou.
"Dokud nebyly počítače, programování nebylo problémem.
Jestliže bylo několik slabých počítačů, bylo programování malým problémem.
Když však programátoři získali počítače na svou dobu ohromné síly, stalo se také programování ohromným problémem."

E. W. Dijkstra, 1972

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19072
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Bootovací floppy disketa MS-DOS

Příspěvekod ITCrowd » 29 čer 2020 18:42

No jasně... Už taky zapomínám... Stačí přelepit a pak už jen format a: :-)
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

EVanBO
nováček
Příspěvky: 28
Registrován: květen 20
Pohlaví: Muž

Re: Bootovací floppy disketa MS-DOS

Příspěvekod EVanBO » 30 čer 2020 15:42

Dobrý den tak ja porad nevim jak to mam udelat, neznam prikazy, nevim jak to udelat ve winimage.

zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9731
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Bootovací floppy disketa MS-DOS

Příspěvekod zeus » 30 čer 2020 18:13

Kdyz to nezvladnes naklikat ve WinImage na Win10, tak na co ti budou prikazy (nebo programy) v DOSu nebo linuxu?
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

EVanBO
nováček
Příspěvky: 28
Registrován: květen 20
Pohlaví: Muž

Re: Bootovací floppy disketa MS-DOS

Příspěvekod EVanBO » 30 čer 2020 18:14

to jste mi teda poradil :D


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • PC hlásí chybu po odpojení CD-ROM, floppy
    od FrenclakCZ » 26 zář 2019 11:32 » v Problémy s hardwarem
    1
    296
    od zeus
    26 zář 2019 15:56
  • Samsung notebook(2013) nevidí v biosu ani hdd, ani bootovací flash drive.
    od michalbar » 29 zář 2019 16:02 » v Problémy s hardwarem
    3
    556
    od petr22
    29 zář 2019 17:32

Zpět na “Windows 10, 8, 7, Vista, XP…”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host