"modrá smrt" brání startu XP v normálním režimu

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

simonides2000
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: "modrá smrt" brání startu XP v normálním režimu

Příspěvekod simonides2000 » 11 srp 2009 17:58

Öpravná instalace ti nepomůže, pokud je problém s ovladači....

Reklama
petrofff
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod petrofff » 11 srp 2009 22:08

Heureka, odinstaloval jsem WinFast Driver a po restartu se wokna načetla bez modré chyby ...pouze s VGA grafikou. Pro jistotu jsem pak přeinstaloval kromě GK i monitor=ovladače/profily/pomocné programy.
Jinak - opravovat bude co, už před týdnem, když jsem spustil sfc /scannow tak to postupně hlásilo (a žádalo vložit na CD) několik desítek souborů. Schválně jsem si zaznamenal všechny hlášky, kterými mě to oblažovalo ...než jsem to utnul:
Soubory nezbytné pro správnou funkci systému Windows musí být zkopírovány do mezipaměti knihoven DLL
Vložte Disk CD systému Windows XP Professional Service Pack 2
Vložte Disk CD systému Windows XP Professional
Vložte Disk systému Windows XP Professional CD
Vložte Disk CD-ROM systému Windows XP Professional
Vložte Disk CD systému Windows XP Home Edition
Vložte Disk CD aktualizace Service Pack 2 systému Windows XP
Vložte Windows XP Professional Service Pack 2 CD
Naposledy upravil(a) petrofff dne 12 srp 2009 11:49, celkem upraveno 1 x.

petrofff
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod petrofff » 12 srp 2009 08:35

to simonides2000:
....jde o ovladač grafiky "nv4_disp.dll". Že to způsobuje on je pravděpodobné. Asi existují dva způsoby. Jednak zkusit opravný soubor pro tento ovladač (Zde je odkaz: http://www.synapse.gr/downloads/nv4loopfix.zip-. Ale ten nepomůže vždy. Pak jen nainstalovat nejnovější drivery k tvojí grafice - případně odinstalovat tyto a nainstalovat je znovu přímo z CD té grafiky jak radil Pic.....

Ano, ten ovladač na CD nemá certifikát, takže jsem vyhledal nejnovější verzi:
Product: WinFast PX7600 GS
Current Installed Driver: 83.91
Latest Driver Update: GeForce/ION Release 190 , Version: 190.38 WHQL-Certified , Release Date: July 21, 2009 , Language: English (UK)
Není mi jasné jestli mám před spuštěním [190.38_desktop_winxp_32bit_international_whql.exe] udělat ten "fix" (nebo mám WinFast Driver odinstalovat ?)
Naposledy upravil(a) petrofff dne 12 srp 2009 11:45, celkem upraveno 1 x.

FC Barca
nováček
Stav:

Příspěvekod FC Barca » 12 srp 2009 09:56

Možná nezbyde nic jiného než vše přeinstalovat, ale v zajdi si do servisu. Mají na to jakýsi probgrámek, mě to kdysi pomohlo

simonides2000
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod simonides2000 » 12 srp 2009 11:51

To je hezké, že už jsi pokročil... Pokud jsi přišel na chybu, tak by už fix driveru asi nemělo účinek... Zkusil bych odinstalovat driver WinFastu, provést vyčištění registru (pokud takovou možnost máš - např. programem jv16 Powertools, TuneUp, Advanced System Care či podobnými programy, které jsou schopny odstranit neplatné klíče vedoucí k neexistujícím souborům) a nainstalovat ověřený ovladač, který sis stáhnul. Po každém kroku (odinstalace, vyčištění, instalace) bych samozřejmě restartoval. Pak bych znovu zkusil dát instalační CD s WIN a zkusil konzoli pro zotavení systému s opravným skenem CHKDSK. Lépeřečeno zadal bych podrobnější příkaz Chkdsk /r: kdy tento příkaz vykoná podrobnou kontrolu jednotky a opraví všechny chyby a vyhledá chybné sektory a obnoví čitelné informace. Po dalším restartu bych přikročil možná k poslednímu kroku, a to opravě (reinstalaci) systému z instalačního CD WIN. Ale to už je na tobě. Možná už se bude systém chovat standardně a nebude to potřeba.
Naposledy upravil(a) simonides2000 dne 13 srp 2009 22:36, celkem upraveno 1 x.

petrofff
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod petrofff » 13 srp 2009 14:59

Úklid registrů Adv.SystemCare (před a po instalaci nového driveru). Udělal jsem v Recovery Console chkdsk /r - již podruhé - a opět byly opravovány chyby; mám trochu obavy jestli je HD v pořádku (je 1rok starý). Nevíte jestli lze použít nějakou diagnostiku, která by zároveň nepoškodila data => pro disky Samsung existuje utilita Hutil, výrobce uvádí:
...it is strongly recommended to test the drive if it is truly defective by a few fundamental troubleshooting of Hutil first, to avoid user's unnecessary effort and inconvenience of replacing a good drive.
...it is strongly recommended to back up the user's significant data in advance because Hutil has a Write operation that can erase it.

simonides2000
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod simonides2000 » 13 srp 2009 18:04

Ta utilitka ti akorát říká věci standardní.... je doporučeno tento test disku udělat touto aplikací a že si máš raději zazálohovat předtím důležitá data, protože ti je může škrábnout a tak podobně.... Nemám s tím zkušenosti... Dobrej tip na kontrolu a opravu disku jsem kdysi dostal na TestDisk & PhotoRec (http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ostatni/systemove_nastroje/sprava_disku/testdisk/). Programů je moc a není problém je na netu sehnat volně.. Jinak je samozřejmě také možné, že jsou vadné sektory na disku a dost využívá algoritmů k opravě, ale říkáš, že to je starý rok... to je docela málo. Taky jsi nenapsal, jak na tom teď jsi? Startuje bedna už normálně, nebo tě to modrá pořád otravuje, jsi v nouzovém režimu, nebo kam jsi se vůbec dostal a který problémy zůstávají? Já bych (kdyby to jen trochu šlo) zazálohoval to, co potřebuji a zkusil instalovat WIN znovu načisto..

petrofff
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod petrofff » 13 srp 2009 20:01

Modrá se neobjevila od chvíle, kdy jsem odinstaloval (poprvé) WinFast, od té doby jsem v normálním módu.
Ale teď, 3hodiny po té opravě chkdiskem, jsem si na půlhodinku odskočil od zapnutého compu a našel jsem ho vypnutý. Dal se normálně spustit (ale že mi ho "někdo" nevypnul prozradila nepřítomnost asi 4složek, které jsem měl předtím otevřené). Tohle mi předtím nedělal. Takže bych asi měl tu opravu systému z CDčka provést, dokud to jde...
PS Ta čistá instalace je poslední řešení. Potřeboval bych uložit pár desítek Gb ale kam ? Přitom mám víc jak půl disku C: volnou ...ale ten se smaže celý žejo...

simonides2000
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod simonides2000 » 13 srp 2009 22:28

Jasně - tu opravu bych dal z toho instalačního CD zcela určitě. Jinak nevím, jak veliký máš disk, ale zcela určitě bych ho rozdělil na dva (ten druhý bych pojmenoval, jako disk "D"). Pak bych na nově vytvořený oddíl "D" přendal všechny soubory, které si chci zálohovat a na "C" bych potom provedl čistou instalaci WIN. Ten program na rozdělení pevného disku za chodu systému mám u sebe a zrovna předevčírem jsem jeden disk dělil. Je to jednoduchý FREE program, kde jsem k tomu vypracoval i návod s obrázkama. Jinak samozřejmě pokud za daně situaci provedeš čistou instalaci na stávající disk, ztratíš z něho veškerá data. Jediné řešení je to, jak jsem popsal. Pokud teda jsem ti porozuměl dobře s tím, že máš velký disk a nemáš ho rozdělený. Jinak ale tu opravu systému bych provedl. Pokud bys měl chuť se s tím prográmkem seznámit, tak si ho stáhni tady: http://simonides2000.webovastranka.cz/file/1349/6806_EASEUS_Partition_Masters.zip
Naposledy upravil(a) simonides2000 dne 22 srp 2009 14:07, celkem upraveno 1 x.

petrofff
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod petrofff » 13 srp 2009 23:06

Dík za typ, pokud je to spolehlivé tak to beru (u instalace jsem nebyl, takže celý HD skončil jako C:, sám bych to udělal jinak)
Četl jsem ten TestDisk: dobrý - pokud si něco zkazíš,zrušíš,vymažeš. Ale v tom návodu (na WIKI) psali taky o možnosti zapnout u disku SMARTmonitoring: nejen detekuje ale prý i data přesune. Možná ten pravý nástroj na mé pochyby.

simonides2000
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod simonides2000 » 13 srp 2009 23:24

O S.M.A.R.T monitoringu ti nebudu moc vyprávět - to by bylo na dlouho... Když tak si tady něco o tom přečti http://usenet.jyxo.cz/cz.comp.ibmpc/0302/smart-monitoring-hdd.html Samospasitelný to není.... Záleží na tobě. Ten program na dělení disku je spoleh... Alespoň já jsem s ním nikdy problém neměl. A proto jsem dovypracoval ten návod, co je k němu přiložen, aby to bylo jasné krok po kroku....

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Modrá smrt - nový pc
    od Arnold91 » 26 říj 2024 14:52 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    5
    4211
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    27 říj 2024 10:25
  • Přepnutí na D.O.C.P = modrá smrt Příloha(y)
    od Pedrossos » 12 lis 2024 03:09 » v Problémy s hardwarem
    5
    2221
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    12 lis 2024 21:29
  • Tmavý monitor po restartu či režimu spánku
    od StOrKcZ » 07 úno 2025 14:45 » v Problémy s hardwarem
    7
    7643
    od StOrKcZ Zobrazit poslední příspěvek
    26 úno 2025 18:52
  • Pc někdy při startu nedetekuje dvd mechaniku
    od Luk4579 » 30 dub 2025 20:22 » v Problémy s hardwarem
    6
    7142
    od Luk4579 Zobrazit poslední příspěvek
    01 kvě 2025 10:00
  • "režimu spánku" - PC nejde probudit
    od 1mara1 » 05 bře 2025 20:06 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    3942
    od 1mara1 Zobrazit poslední příspěvek
    06 bře 2025 06:48

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”