Nelze spouštět 16bitové programy

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Nelze spouštět 16bitové programy

Příspěvekod Myloš » 01 dub 2007 03:28

Po reinstalaci Windows (XP SP2, z čista, na prázdný disk) mi najednou nejde spouštět programy, které v předchozí instalaci chodily. Jde o staré 16bitové programy. Woknouze hází při pokusu o spuštění následující alert:
Soubor … nebyl nalezen. Zkontrolujte, zda cesta a název souboru jsou správné a zda jsou k dispozici všechny požadované knihovny
— zkrátka plky. Zajímavější je ale titulkový pruh onoho alertu: Nelze spustit 16bitové programy systému Windows
Tak kde je chyba? Ty programy (minimálně jeden) dost potřebuju a nechci to spouštět přes virtuální počítač.

Reklama
Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Problém odstraněn, otázka trvá

Příspěvekod Myloš » 01 dub 2007 20:49

Na řešení jsem přišel vysloveně náhodou: překopíroval jsem inkriminované programy na céčko a světe div se, spustit šly.
Spustit šly z céčka, které je IDE, ale nešly spustit z druhého disku, který je SATA (SATA2, deska umí SATA1, ale disk je najumprovaný jako SATA1 a v předchozí instalaci windows s ním nebyly žádné problémy).

Vyjděme z toho, že XPéčka neznají SATA – buď ho namapují jako SCSI, nebo jako IDE.
V předchozí instalaci jsem měl jen ten SATA disk a Windousy ho viděly jako SCSI. Žádný problém.
V této instalaci (potřeboval jsem mít systém na IDE disku) jsem přidal IDE disk, zapojení následující:

Pri Master: Baracuda 80GB
Pri Slave: LIteOn DVD
Sec Master: LG DVDRAM
Sec Slave: ---
SATA 1: Baracuda 250GB
SATA 2: ---

Windousy (připomínám, že opětovně nainstalované, a to na čistý disk) najednou SATA disk namapovaly jako IDE na „druhém primárním“ IDE kanálu (jeden primární je skutečně primární IDE, druhý primární je SATA, první sekundární je sekundární IDE a druhý sekundární je nevím co, asi druhý SATA kanál).

Jakmile se nějaký 16bitový program nachází na SATA disku, vyskočí při pokusu o jeho spuštění výše uvedený alert a program nejde spustit.
Ví někdo proč?

Marabu
nováček
Stav:

Příspěvekod Marabu » 12 dub 2007 00:58

nemohlo to být jenom tím, že si je překopíroval na disk C: ? Myslím tím že třeba pro ty programy je důležitá jmenovka toho disku. :idea:

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 12 dub 2007 01:56

Marabu píše:nemohlo to být jenom tím, že si je překopíroval na disk C: ? Myslím tím že třeba pro ty programy je důležitá jmenovka toho disku. :idea:

Určítě ne, protože jsem zmíněné programy spouštěl z různých disků různých typů (HDD ADA, HDD SATA, CD) a instalace jsem v posledních měsících/letech spouštěl vždy z jiné diskové oblasti než z céčka. Problémy nastaly až za koexistence ATA a SATA disků, ku podivu jsou oba Seagate Baracuda.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nelze nainstalovat W10 Příloha(y)
    od sasshrek » 08 zář 2024 13:26 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    3232
    od sasshrek Zobrazit poslední příspěvek
    08 zář 2024 15:12
  • Nelze nainstalovat Windows 11
    od helpmeboys » 04 pro 2024 14:52 » v Vše ostatní (sw)
    2
    2884
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    04 pro 2024 14:59
  • Ethernet - nelze se připojit
    od Hooper » 05 říj 2024 16:01 » v Problémy s hardwarem
    7
    2484
    od zeus Zobrazit poslední příspěvek
    06 říj 2024 08:55
  • Nelze odinstalovat aktualizaci Win10
    od krysarr » 20 dub 2025 13:21 » v Windows 11, 10, 8...
    1
    1691
    od RIKI22 Zobrazit poslední příspěvek
    20 dub 2025 15:07
  • USB flash disk nelze načíst Příloha(y)
    od PARKR » 27 led 2025 15:30 » v Problémy s hardwarem
    35
    4848
    od PARKR Zobrazit poslední příspěvek
    28 led 2025 17:02

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”