Příspěvekod Myloš » 01 dub 2007 20:49
Na řešení jsem přišel vysloveně náhodou: překopíroval jsem inkriminované programy na céčko a světe div se, spustit šly.
Spustit šly z céčka, které je IDE, ale nešly spustit z druhého disku, který je SATA (SATA2, deska umí SATA1, ale disk je najumprovaný jako SATA1 a v předchozí instalaci windows s ním nebyly žádné problémy).
Vyjděme z toho, že XPéčka neznají SATA – buď ho namapují jako SCSI, nebo jako IDE.
V předchozí instalaci jsem měl jen ten SATA disk a Windousy ho viděly jako SCSI. Žádný problém.
V této instalaci (potřeboval jsem mít systém na IDE disku) jsem přidal IDE disk, zapojení následující:
— Pri Master: Baracuda 80GB
— Pri Slave: LIteOn DVD
— Sec Master: LG DVDRAM
— Sec Slave: ---
— SATA 1: Baracuda 250GB
— SATA 2: ---
Windousy (připomínám, že opětovně nainstalované, a to na čistý disk) najednou SATA disk namapovaly jako IDE na „druhém primárním“ IDE kanálu (jeden primární je skutečně primární IDE, druhý primární je SATA, první sekundární je sekundární IDE a druhý sekundární je nevím co, asi druhý SATA kanál).
Jakmile se nějaký 16bitový program nachází na SATA disku, vyskočí při pokusu o jeho spuštění výše uvedený alert a program nejde spustit.
Ví někdo proč?