jen info - podělení se se zkušeností s Win XP.

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

atari
Level 6
Level 6
Pohlaví: Muž
Stav:

jen info - podělení se se zkušeností s Win XP.

Příspěvekod atari » 23 bře 2016 13:49

Dnes se mi dostal do ruky ntb s Win XP (který jsem před 5 lety instaloval – oddíl „C“ pouze pro Win, oddíl „D“ pro Dokumenty), že nejde spustit.

Po zapnutí a zadání hesla uživatele, se načítal asi 8minut. Plocha prázdná, Dokumenty (najednou byly zpět na „C“) také prázdné, vlastnosti Hlavního panelu a nabídky Start ve výchozím nastavení, panel snadného nastavení také zmizel, prostě téměř veškerá nastavení v defaultu.
A co hlavní volné místo na „C“ bylo 0 kB (slovy nula !!) Zjistil jsem, že v profilu v TEMP bylo několik set souborů *.tmp se stejným datumem,.které dělali 10Gb, a zabrali celé volné místo na disku.

Tak mě Win překvapily, jak jsou „pružné“ že odstavily oddíl „D“, a nastavili se téměř do defaultu, aby šli spustit. Na druhou stranu, většina uživatelů, si s tímto stavem neporadí s data nenajde.
Jelikož jsem tam tenkrát nainstaloval ERUNT (automatická denní záloha registrů) tak stačilo obnovit registry z 15 dní zpět, a veškeré nastavení (včetně přístupu na „D“) se obnovilo.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: jen info - podělení se se zkušeností s Win XP.

Příspěvekod petr22 » 23 bře 2016 13:56

To, ze se uzivatel prihlasi do docasneho profilu kdyz nejde nacist profil uzivatele jue normalni a uzivatel je na to vzdy upozornen chybou hlaskou, kterou musi potvrdit.

To ze dojde misto na disku take neni problem Windows.

atari
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod atari » 23 bře 2016 14:15

Majitel se pak přiznal, že mu to 10 dní hlásilo nedostatek místa na disku ....

Zjišťuji, že takovýchto uživatelů je čím dál více mezi námi ... (Asi si z toho udělám živnost.... :-) )

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 23 bře 2016 14:16

To je normalni :-)

Ono se vetsinou ukaze ze za to nemuze Vono a Samo nebo Samo a Seto, ale ze uzivatel moc dobre vi co se stalo.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 23 bře 2016 16:24

Dříve když jsem využíval P2P, tak bylo u mě časté, že jsem měl 0 B na harddisku. A Win XP se snaží "intelegentně" uvolnit nějaký prostor. Smažou zbytné věci, přestanou využívat odkládací prostor na hard (stejně je využíván často předčasně a zpomaluje systém mnohonásobně). V nynější době, kdy nastoupili fileservery (UložTo, ...) už se mi to nestalo nikdy, protože lze stáhnout v pohodě to, co si naklikáme. Na P2P jsme byli rádi, že se nám stáhl aspoň další malý kousek souboru a aby se využila naše rychlost, stahovalo se paralelně mnoho různých souborů. A u mnoho klientů různých platforem se rezervuje celá velikost souboru na disku, i když je stažen pouhý 1 B.

Takže předpokládám, že používal Torrent, zanedbal občas smáznout systémové body obnovy nebo má menší harddisk / špatně rozdělený do oddílů (jsem zastáncem nulového dělení harddisků, používam na XP například disk, co má 6 TB a samozřejmě nedělím).

atari
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod atari » 23 bře 2016 21:24

Uživatel nepoužíval torrent, a body obnovy má vypnuty.

Co se týče rozdělení disku, tak je to jediný způsob jak si usnadnit práci do budoucna. V případě problémů provádím formát C, a obnovuji systém z klonu. Pokud bych měl jeden oddíl včetně dat, tak toto dělat nelze, protože nejdříve bych musel provádět zálohu dat, což prodlužuje celou operaci většinou mnoho hodin a navíc vyžaduje další disk (další peníze)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 23 bře 2016 21:47

Tohle funguje do chvile nez poporve zjistis, ze uzivatel ty data uklada jinam nez slozky Dokumenty.

Staci aby jednou spatne klikl a od te chvile vsechno uklada jinam. Nehlede na programy, ktera data ukladaji jinde uz z principu.

K zadnemu pocitaci nelze prijit a bez kontroly sformatovat C: s tim, ze tam zadna data nemaji byt.

atari
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod atari » 23 bře 2016 22:14

Pokud nastavím ve Win defaultní cesty Dokumenty, videa atd, atd vše na disk D, tak většina programů to respektuje. A pokud se někdo uklikne, tak musí cílevědomě vybrat složku kam se to má uložit, a moje zkušenosti jsou, že většinou respektuje rozdělení disku.

A pokud jsem někdy (málokdy) našel u někoho data na C, tak jsem to překopíroval na D (otázka vteřin možná minut) a hned jsem mohl formátovat C. V tom je ta výhoda rozdělení disku.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 23 bře 2016 22:24

Precenujes uzivatele. Staci aby zmacknul nejakou sipku nebo klikl o trochu vedle a uz uklada nekam jinam a nevi o tom. Musis pocitat ze to pouzivaji lidi kteri nevi co je slozka, nevi co jsou Dokumenty a soubor otviraji tak, ze napisi nazev ktery maji napsany na papiru.

A to nepocitam jedince, kteri budou mit par MB dokumentu v Dokumentech a dalsich 200 GB na plose. Ten zbytek disku je treba zkontrolovat vzdycky.

Dnesni skore jsou u nas dva vadne 500 GB disky v noteboocich, u obou se mi povedlo vadne disky naklonovat, desifrovat a zachranit vsechna data. V pripade ze je vadny disk pochopitelne rozdeleni na oddily C: a D: nepomuze, to chce sofitikovanejsi zpusob zalohovani ktery funguje i bez zasahu a nejlepe i pres zasahy uzivatele.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 24 bře 2016 01:04

atari: ale jde, stačí když klikneš v mém podpise na OS. Je to sice trochu krkolomné, ale funkční. Dokud Win obsahoval i DOS a ne jen jeho emulaci (od XP?), tak to bylo o hodně jednodušší ...

atari
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod atari » 04 dub 2016 10:25

Starám se mimo jiné mnoho let o 3PC s WIN (z toho 2 ntb) jednoho pána ve vysokém důchodovém věku, kde má dokumenty přesměrované na D (včetně plochy). Dává mi je na zálohování dat. Ještě se mi nestalo, že by omylem něco uložil na C. Pokud tam něco najdu, tak třeba zálohy z tel. Nokie (a občas něco jiného) který si to ukládá na C, tak to zahrnu do zálohy.

Už jsem mu také asi 3x obnovoval systém z klonu. Pouze jsem zkontroloval C, zda tam něco má, pokud ano, tak překopírovat na D byla otázka minut.
Pokud by disk nebyl rozdělený na C a D, tak bych musel shánět nějaký další disk, kopírovat mnoho hodin (USB 2.0) stovky GB dat, obnovit systém z klonu, a zase mnoho hodin kopírovat data zpět. A nebo vymontovat disk a dát do jiného stolního PC a tam to celé udělat. Obě varianty však zaberou spoustu času a jsou dražší, a je to zbytečné. Takže to není o přeceňování uživatele, ale o tom jak si zjednodušit servis a udržbu.

Takže z mého pohledu, mít nerozdělený disk, je ztráta času a peněz. Uznávám argument že při obnově disku, jsou dva oddíly značný problém. Ale to nikdy nebude můj problém, protože když dělám zálohy, tak nebudu utrácet peníze za obnovu disku.

To X: zřejmě to jde, ale je to krkolomné a složité a zbytečné. A hlavně já nechci dělat novou instalaci, takže pro mě nepoužitelné. Je daleko jednodušší obnovit Win na čisté C z klonu kde je WIN nastavené včetně aplikací, než provádět novou instalací. Plně souhlasím s Mylošem v tom odkazu.OS

Jinak jsem rád za inspiraci, že to lze i jinak. Holt různí lidé májí rúzné systémy práce, a z toho vyplývající také jiné vhodnější postupy.

idefix80
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod idefix80 » 04 dub 2016 13:09

Kdysi jsem dělil 40% na systém, 55% na data a 5% na obraz systémového disku pro obnovení (odebral písmeno, aby uživatel zálohu nesmazal).

Uživatelé systémový disk často zaplnili a už nebylo místo (samozřejmě záleží na kapacitě HDD). Takže jsem začal dávat většinu pro systém 70%. Zbytek data.

Když jim dojde místo na data. Tak na externích discích ho je "neomezeně". A zálohovat na externí zařízení by měl každý. Samozřejmě kdo se nechce bránit před chcípnutím disku, tak tomu není pomoci. Potom člověk musí vyslechnout, že ta záchrana dat v spec. firmách je moc drahá.
Není, je to odpovídající cena za to, že jste nechtěli investovat do externího disku i když jim to třikrát doporučím a PC mají třeba za 25 000. Najednou jim cena externích disků tam velká nepřijde.

Na vytváření bitové kopie jsem se vykašlal úplně, vrátí se jen 25% lidí, ostatní dají reinstalovat zase někomu jinému nebo v rodině se jim objeví někdo kdo reinstalaci zvládne (ono to jede nějak i bez těch ovladačů). Takže si zálohuji jenom ovladače. Ať je pak nemusím hledat.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Zkušenosti s VxKex na Windows 7?
    od SGvagon » 27 říj 2024 22:06 » v Windows 11, 10, 8...
    3
    2868
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    28 říj 2024 11:29
  • Čtečky knih - zkušenosti
    od michal84 » 29 črc 2024 14:49 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    5
    3991
    od michal84 Zobrazit poslední příspěvek
    15 srp 2024 19:02
  • Ryzen 9800x3d, Zkušenosti s Ram
    od Acey » 13 úno 2025 12:28 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    1991
    od Acey Zobrazit poslední příspěvek
    13 úno 2025 12:28
  • Asus AM5 (X870E/X870/B850) desky - infa, zkušenosti
    od FlanK3r » 03 zář 2024 16:08 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC