Dnes se mi dostal do ruky ntb s Win XP (který jsem před 5 lety instaloval – oddíl „C“ pouze pro Win, oddíl „D“ pro Dokumenty), že nejde spustit.
Po zapnutí a zadání hesla uživatele, se načítal asi 8minut. Plocha prázdná, Dokumenty (najednou byly zpět na „C“) také prázdné, vlastnosti Hlavního panelu a nabídky Start ve výchozím nastavení, panel snadného nastavení také zmizel, prostě téměř veškerá nastavení v defaultu.
A co hlavní volné místo na „C“ bylo 0 kB (slovy nula !!) Zjistil jsem, že v profilu v TEMP bylo několik set souborů *.tmp se stejným datumem,.které dělali 10Gb, a zabrali celé volné místo na disku.
Tak mě Win překvapily, jak jsou „pružné“ že odstavily oddíl „D“, a nastavili se téměř do defaultu, aby šli spustit. Na druhou stranu, většina uživatelů, si s tímto stavem neporadí s data nenajde.
Jelikož jsem tam tenkrát nainstaloval ERUNT (automatická denní záloha registrů) tak stačilo obnovit registry z 15 dní zpět, a veškeré nastavení (včetně přístupu na „D“) se obnovilo.
jen info - podělení se se zkušeností s Win XP.
Re: jen info - podělení se se zkušeností s Win XP.
To, ze se uzivatel prihlasi do docasneho profilu kdyz nejde nacist profil uzivatele jue normalni a uzivatel je na to vzdy upozornen chybou hlaskou, kterou musi potvrdit.
To ze dojde misto na disku take neni problem Windows.
To ze dojde misto na disku take neni problem Windows.
Majitel se pak přiznal, že mu to 10 dní hlásilo nedostatek místa na disku ....
Zjišťuji, že takovýchto uživatelů je čím dál více mezi námi ... (Asi si z toho udělám živnost....
)
Zjišťuji, že takovýchto uživatelů je čím dál více mezi námi ... (Asi si z toho udělám živnost....

To je normalni 
Ono se vetsinou ukaze ze za to nemuze Vono a Samo nebo Samo a Seto, ale ze uzivatel moc dobre vi co se stalo.

Ono se vetsinou ukaze ze za to nemuze Vono a Samo nebo Samo a Seto, ale ze uzivatel moc dobre vi co se stalo.
Dříve když jsem využíval P2P, tak bylo u mě časté, že jsem měl 0 B na harddisku. A Win XP se snaží "intelegentně" uvolnit nějaký prostor. Smažou zbytné věci, přestanou využívat odkládací prostor na hard (stejně je využíván často předčasně a zpomaluje systém mnohonásobně). V nynější době, kdy nastoupili fileservery (UložTo, ...) už se mi to nestalo nikdy, protože lze stáhnout v pohodě to, co si naklikáme. Na P2P jsme byli rádi, že se nám stáhl aspoň další malý kousek souboru a aby se využila naše rychlost, stahovalo se paralelně mnoho různých souborů. A u mnoho klientů různých platforem se rezervuje celá velikost souboru na disku, i když je stažen pouhý 1 B.
Takže předpokládám, že používal Torrent, zanedbal občas smáznout systémové body obnovy nebo má menší harddisk / špatně rozdělený do oddílů (jsem zastáncem nulového dělení harddisků, používam na XP například disk, co má 6 TB a samozřejmě nedělím).
Takže předpokládám, že používal Torrent, zanedbal občas smáznout systémové body obnovy nebo má menší harddisk / špatně rozdělený do oddílů (jsem zastáncem nulového dělení harddisků, používam na XP například disk, co má 6 TB a samozřejmě nedělím).
Uživatel nepoužíval torrent, a body obnovy má vypnuty.
Co se týče rozdělení disku, tak je to jediný způsob jak si usnadnit práci do budoucna. V případě problémů provádím formát C, a obnovuji systém z klonu. Pokud bych měl jeden oddíl včetně dat, tak toto dělat nelze, protože nejdříve bych musel provádět zálohu dat, což prodlužuje celou operaci většinou mnoho hodin a navíc vyžaduje další disk (další peníze)
Co se týče rozdělení disku, tak je to jediný způsob jak si usnadnit práci do budoucna. V případě problémů provádím formát C, a obnovuji systém z klonu. Pokud bych měl jeden oddíl včetně dat, tak toto dělat nelze, protože nejdříve bych musel provádět zálohu dat, což prodlužuje celou operaci většinou mnoho hodin a navíc vyžaduje další disk (další peníze)
Tohle funguje do chvile nez poporve zjistis, ze uzivatel ty data uklada jinam nez slozky Dokumenty.
Staci aby jednou spatne klikl a od te chvile vsechno uklada jinam. Nehlede na programy, ktera data ukladaji jinde uz z principu.
K zadnemu pocitaci nelze prijit a bez kontroly sformatovat C: s tim, ze tam zadna data nemaji byt.
Staci aby jednou spatne klikl a od te chvile vsechno uklada jinam. Nehlede na programy, ktera data ukladaji jinde uz z principu.
K zadnemu pocitaci nelze prijit a bez kontroly sformatovat C: s tim, ze tam zadna data nemaji byt.
Pokud nastavím ve Win defaultní cesty Dokumenty, videa atd, atd vše na disk D, tak většina programů to respektuje. A pokud se někdo uklikne, tak musí cílevědomě vybrat složku kam se to má uložit, a moje zkušenosti jsou, že většinou respektuje rozdělení disku.
A pokud jsem někdy (málokdy) našel u někoho data na C, tak jsem to překopíroval na D (otázka vteřin možná minut) a hned jsem mohl formátovat C. V tom je ta výhoda rozdělení disku.
A pokud jsem někdy (málokdy) našel u někoho data na C, tak jsem to překopíroval na D (otázka vteřin možná minut) a hned jsem mohl formátovat C. V tom je ta výhoda rozdělení disku.
Precenujes uzivatele. Staci aby zmacknul nejakou sipku nebo klikl o trochu vedle a uz uklada nekam jinam a nevi o tom. Musis pocitat ze to pouzivaji lidi kteri nevi co je slozka, nevi co jsou Dokumenty a soubor otviraji tak, ze napisi nazev ktery maji napsany na papiru.
A to nepocitam jedince, kteri budou mit par MB dokumentu v Dokumentech a dalsich 200 GB na plose. Ten zbytek disku je treba zkontrolovat vzdycky.
Dnesni skore jsou u nas dva vadne 500 GB disky v noteboocich, u obou se mi povedlo vadne disky naklonovat, desifrovat a zachranit vsechna data. V pripade ze je vadny disk pochopitelne rozdeleni na oddily C: a D: nepomuze, to chce sofitikovanejsi zpusob zalohovani ktery funguje i bez zasahu a nejlepe i pres zasahy uzivatele.
A to nepocitam jedince, kteri budou mit par MB dokumentu v Dokumentech a dalsich 200 GB na plose. Ten zbytek disku je treba zkontrolovat vzdycky.
Dnesni skore jsou u nas dva vadne 500 GB disky v noteboocich, u obou se mi povedlo vadne disky naklonovat, desifrovat a zachranit vsechna data. V pripade ze je vadny disk pochopitelne rozdeleni na oddily C: a D: nepomuze, to chce sofitikovanejsi zpusob zalohovani ktery funguje i bez zasahu a nejlepe i pres zasahy uzivatele.
atari: ale jde, stačí když klikneš v mém podpise na OS. Je to sice trochu krkolomné, ale funkční. Dokud Win obsahoval i DOS a ne jen jeho emulaci (od XP?), tak to bylo o hodně jednodušší ...
Starám se mimo jiné mnoho let o 3PC s WIN (z toho 2 ntb) jednoho pána ve vysokém důchodovém věku, kde má dokumenty přesměrované na D (včetně plochy). Dává mi je na zálohování dat. Ještě se mi nestalo, že by omylem něco uložil na C. Pokud tam něco najdu, tak třeba zálohy z tel. Nokie (a občas něco jiného) který si to ukládá na C, tak to zahrnu do zálohy.
Už jsem mu také asi 3x obnovoval systém z klonu. Pouze jsem zkontroloval C, zda tam něco má, pokud ano, tak překopírovat na D byla otázka minut.
Pokud by disk nebyl rozdělený na C a D, tak bych musel shánět nějaký další disk, kopírovat mnoho hodin (USB 2.0) stovky GB dat, obnovit systém z klonu, a zase mnoho hodin kopírovat data zpět. A nebo vymontovat disk a dát do jiného stolního PC a tam to celé udělat. Obě varianty však zaberou spoustu času a jsou dražší, a je to zbytečné. Takže to není o přeceňování uživatele, ale o tom jak si zjednodušit servis a udržbu.
Takže z mého pohledu, mít nerozdělený disk, je ztráta času a peněz. Uznávám argument že při obnově disku, jsou dva oddíly značný problém. Ale to nikdy nebude můj problém, protože když dělám zálohy, tak nebudu utrácet peníze za obnovu disku.
To X: zřejmě to jde, ale je to krkolomné a složité a zbytečné. A hlavně já nechci dělat novou instalaci, takže pro mě nepoužitelné. Je daleko jednodušší obnovit Win na čisté C z klonu kde je WIN nastavené včetně aplikací, než provádět novou instalací. Plně souhlasím s Mylošem v tom odkazu.OS
Jinak jsem rád za inspiraci, že to lze i jinak. Holt různí lidé májí rúzné systémy práce, a z toho vyplývající také jiné vhodnější postupy.
Už jsem mu také asi 3x obnovoval systém z klonu. Pouze jsem zkontroloval C, zda tam něco má, pokud ano, tak překopírovat na D byla otázka minut.
Pokud by disk nebyl rozdělený na C a D, tak bych musel shánět nějaký další disk, kopírovat mnoho hodin (USB 2.0) stovky GB dat, obnovit systém z klonu, a zase mnoho hodin kopírovat data zpět. A nebo vymontovat disk a dát do jiného stolního PC a tam to celé udělat. Obě varianty však zaberou spoustu času a jsou dražší, a je to zbytečné. Takže to není o přeceňování uživatele, ale o tom jak si zjednodušit servis a udržbu.
Takže z mého pohledu, mít nerozdělený disk, je ztráta času a peněz. Uznávám argument že při obnově disku, jsou dva oddíly značný problém. Ale to nikdy nebude můj problém, protože když dělám zálohy, tak nebudu utrácet peníze za obnovu disku.
To X: zřejmě to jde, ale je to krkolomné a složité a zbytečné. A hlavně já nechci dělat novou instalaci, takže pro mě nepoužitelné. Je daleko jednodušší obnovit Win na čisté C z klonu kde je WIN nastavené včetně aplikací, než provádět novou instalací. Plně souhlasím s Mylošem v tom odkazu.OS
Jinak jsem rád za inspiraci, že to lze i jinak. Holt různí lidé májí rúzné systémy práce, a z toho vyplývající také jiné vhodnější postupy.
Kdysi jsem dělil 40% na systém, 55% na data a 5% na obraz systémového disku pro obnovení (odebral písmeno, aby uživatel zálohu nesmazal).
Uživatelé systémový disk často zaplnili a už nebylo místo (samozřejmě záleží na kapacitě HDD). Takže jsem začal dávat většinu pro systém 70%. Zbytek data.
Když jim dojde místo na data. Tak na externích discích ho je "neomezeně". A zálohovat na externí zařízení by měl každý. Samozřejmě kdo se nechce bránit před chcípnutím disku, tak tomu není pomoci. Potom člověk musí vyslechnout, že ta záchrana dat v spec. firmách je moc drahá.
Není, je to odpovídající cena za to, že jste nechtěli investovat do externího disku i když jim to třikrát doporučím a PC mají třeba za 25 000. Najednou jim cena externích disků tam velká nepřijde.
Na vytváření bitové kopie jsem se vykašlal úplně, vrátí se jen 25% lidí, ostatní dají reinstalovat zase někomu jinému nebo v rodině se jim objeví někdo kdo reinstalaci zvládne (ono to jede nějak i bez těch ovladačů). Takže si zálohuji jenom ovladače. Ať je pak nemusím hledat.
Uživatelé systémový disk často zaplnili a už nebylo místo (samozřejmě záleží na kapacitě HDD). Takže jsem začal dávat většinu pro systém 70%. Zbytek data.
Když jim dojde místo na data. Tak na externích discích ho je "neomezeně". A zálohovat na externí zařízení by měl každý. Samozřejmě kdo se nechce bránit před chcípnutím disku, tak tomu není pomoci. Potom člověk musí vyslechnout, že ta záchrana dat v spec. firmách je moc drahá.
Není, je to odpovídající cena za to, že jste nechtěli investovat do externího disku i když jim to třikrát doporučím a PC mají třeba za 25 000. Najednou jim cena externích disků tam velká nepřijde.
Na vytváření bitové kopie jsem se vykašlal úplně, vrátí se jen 25% lidí, ostatní dají reinstalovat zase někomu jinému nebo v rodině se jim objeví někdo kdo reinstalaci zvládne (ono to jede nějak i bez těch ovladačů). Takže si zálohuji jenom ovladače. Ať je pak nemusím hledat.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 2868
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
28 říj 2024 11:29
-
-
Čtečky knih - zkušenosti
od michal84 » 29 črc 2024 14:49 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení - 5
- 3991
-
od michal84
15 srp 2024 19:02
-
-
- 0
- 1991
-
od Acey