Klonování disků

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Uživatelský avatar
gogo1963
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2317
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Klonování disků

Příspěvekod gogo1963 » 05 lis 2019 08:10

$Iceman$ píše:
Aha, dobře, popřemýšlím o tom tedy. To znamená, že ten backup bych udělal v momentě, kdy budu mít Windows čistě nainstalovaný, doinstalované drivery a nastavené všecko, jak potřebuju a pak vždycky když budu chtít udělat "reinstall", tak jen obnovím tento backup a bude to jako čistá instalace?

pokud chceš dělat čistou instalaci, proč to neudělat přímo na ten nový disk?



Reklama
$Iceman$
Level 2
Level 2
Příspěvky: 165
Registrován: leden 10
Pohlaví: Muž

Re: Klonování disků

Příspěvekod $Iceman$ » 05 lis 2019 12:44

gogo1963 píše:
pokud chceš dělat čistou instalaci, proč to neudělat přímo na ten nový disk?


To udělám, ale chci na tom starém, ze kterého bude externí, mít zálohu nastaveného Windows, kterou budu moct kdykoliv obnovit bez nějaké zdlouhavé práce s nastavováním, apod.

Grander píše:V tomto případě bude asi nejlepší a nejjednodušší ten Windows Backup. Jinak tedy na klonování obvykle doporučuji Macrium Reflect Free, který je (narozdíl třeba od Acronis) zdarma, a nabídne ti i přímo vytvoření bootovací flashky.
Přesně tak, nainstaluješ ovladače a všechno, a pak z toho uděláš Backup.
Jediný, co úplně nechápu, proč chceš dělat pravidelně reinstall z backupu/image... Občasné reinstally Windows byli „populární“ snad někdy před 10-15 lety, a i to nejvíc u lidí, kteří si byli schopni během chvíle totálně zasvinit komp, nejčastějí kvůli warezu.


Nevím, jak často ho budu dělat. Ale když už to dělám a zbyde mi 100 GB SSD, tak bych si z něj rád udělal prostě "obnovovací disk", kdy ta obnova bude rychlá a nebudu muset zdlouhavě nic nastavovat a řešit jako při klasickém reinstallu, na který mnohdy není čas.

Mohl bych poprosit o nějaký detailnější návod? Zatím všichni říkáte něco o bootvací flashce, apod. Ale jak půjdou ty kroky za sebou? Nejdřív udělám ten klon disku pomocí třeba toho Macrium? A pak udělám co? A v jakým pořadí to budu spouštět? Co mám v čem spouštět? :D Jak spustit nabootovanej Rufus ma flashce a pak přes něj ten systém na externím disku? Jak ho tam přenesu? Díky moc!

Uživatelský avatar
Grander
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1336
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž

Re: Klonování disků

Příspěvekod Grander » 05 lis 2019 12:58

Nainstaluješ Macrium, dáš Create Rescue bootable media (to je velká ikona s CD hned vlevo nahoře), samozřejmě tam dáš flashku a ne CD. Tím si vytvoříš bootovací flashku (nic jiného už není potřeba). Vypneš komp, nabootuješ ho z flashky - naskočí ti rozhraní Macrium, tam už si vybereš Clone this disc, vybereš si, který disk chceš klonovat na který a spustíš.

Uživatelský avatar
gogo1963
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2317
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Klonování disků

Příspěvekod gogo1963 » 05 lis 2019 13:46

při frekvenci updatů windows co půl roku, ti bude ta "záloha systému" na dvě věci ...

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19255
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Klonování disků

Příspěvekod ITCrowd » 05 lis 2019 15:15

Myslíš? A co mu brání vytvářet si zálohu co půl roku?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
gogo1963
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2317
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Klonování disků

Příspěvekod gogo1963 » 05 lis 2019 16:51

nebrání mu nic, jaký by ale byl důvod? Možná je, ale nebyl tazatelem popsán.

Uživatelský avatar
atari
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2522
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Klonování disků

Příspěvekod atari » 05 lis 2019 17:01

Já to přesně takto dělám.
Nainstaluji systém plus programy a potom uložím klon WIN do image. A když za rok obnovím systém z toho klonu, tak se WIn automaticky zaktualizují a případně ostatní soft také a udělám nový klon. Velmi jednoduché, časově nenáročné.

Předpoklad však je, mít veškerá data na jiném oddíle než C (Plocha, dokumenty, data, obrázky atd.. )

Dodatečně přidáno po 1 minutě 36 vteřinách:
Ještě ten důvod: například v případě havěti v PC (nebo jen podezření), máš po obnovení jistotu, že systém je čistý, a bez plevelu ...


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • klonování disku
    od Akrej » 23 črc 2020 19:06 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    18
    706
    od Akrej
    25 črc 2020 23:02
  • klonování zvuku do reproduktorů a sluchátek
    od Denisovic_CZE » 01 led 2020 20:10 » v Problémy s hardwarem
    4
    288
    od Denisovic_CZE
    02 led 2020 20:17
  • CrystalDiskMark M.2 Adata XPG vs Samsung 850 + klonování
    od Sedli02 » 05 úno 2020 09:14 » v Vše ostatní (hw)
    2
    335
    od Sedli02
    05 úno 2020 10:39
  • Klonování SSD notebooku kvůli servisu
    od jikol » 08 úno 2020 08:51 » v Vše ostatní (hw)
    3
    424
    od petr22
    08 úno 2020 09:37
  • klonování zvuku do reproduktorů a sluchátek
    od Matejovic_CZE » 31 pro 2019 18:35 » v Problémy s hardwarem
    1
    366
    od Denisovic_CZE
    02 led 2020 20:18

Zpět na “Windows 10, 8, 7, Vista, XP…”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host