Klonování disků

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

gogo1963
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1117
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Klonování disků

Příspěvekod gogo1963 » 05 lis 2019 08:10

$Iceman$ píše:
Aha, dobře, popřemýšlím o tom tedy. To znamená, že ten backup bych udělal v momentě, kdy budu mít Windows čistě nainstalovaný, doinstalované drivery a nastavené všecko, jak potřebuju a pak vždycky když budu chtít udělat "reinstall", tak jen obnovím tento backup a bude to jako čistá instalace?

pokud chceš dělat čistou instalaci, proč to neudělat přímo na ten nový disk?



Reklama
$Iceman$
Level 2
Level 2
Příspěvky: 165
Registrován: leden 10
Pohlaví: Muž

Re: Klonování disků

Příspěvekod $Iceman$ » 05 lis 2019 12:44

gogo1963 píše:
pokud chceš dělat čistou instalaci, proč to neudělat přímo na ten nový disk?


To udělám, ale chci na tom starém, ze kterého bude externí, mít zálohu nastaveného Windows, kterou budu moct kdykoliv obnovit bez nějaké zdlouhavé práce s nastavováním, apod.

Grander píše:V tomto případě bude asi nejlepší a nejjednodušší ten Windows Backup. Jinak tedy na klonování obvykle doporučuji Macrium Reflect Free, který je (narozdíl třeba od Acronis) zdarma, a nabídne ti i přímo vytvoření bootovací flashky.
Přesně tak, nainstaluješ ovladače a všechno, a pak z toho uděláš Backup.
Jediný, co úplně nechápu, proč chceš dělat pravidelně reinstall z backupu/image... Občasné reinstally Windows byli „populární“ snad někdy před 10-15 lety, a i to nejvíc u lidí, kteří si byli schopni během chvíle totálně zasvinit komp, nejčastějí kvůli warezu.


Nevím, jak často ho budu dělat. Ale když už to dělám a zbyde mi 100 GB SSD, tak bych si z něj rád udělal prostě "obnovovací disk", kdy ta obnova bude rychlá a nebudu muset zdlouhavě nic nastavovat a řešit jako při klasickém reinstallu, na který mnohdy není čas.

Mohl bych poprosit o nějaký detailnější návod? Zatím všichni říkáte něco o bootvací flashce, apod. Ale jak půjdou ty kroky za sebou? Nejdřív udělám ten klon disku pomocí třeba toho Macrium? A pak udělám co? A v jakým pořadí to budu spouštět? Co mám v čem spouštět? :D Jak spustit nabootovanej Rufus ma flashce a pak přes něj ten systém na externím disku? Jak ho tam přenesu? Díky moc!

Uživatelský avatar
Grander
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 899
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž

Re: Klonování disků

Příspěvekod Grander » 05 lis 2019 12:58

Nainstaluješ Macrium, dáš Create Rescue bootable media (to je velká ikona s CD hned vlevo nahoře), samozřejmě tam dáš flashku a ne CD. Tím si vytvoříš bootovací flashku (nic jiného už není potřeba). Vypneš komp, nabootuješ ho z flashky - naskočí ti rozhraní Macrium, tam už si vybereš Clone this disc, vybereš si, který disk chceš klonovat na který a spustíš.

gogo1963
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1117
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Klonování disků

Příspěvekod gogo1963 » 05 lis 2019 13:46

při frekvenci updatů windows co půl roku, ti bude ta "záloha systému" na dvě věci ...

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17134
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Klonování disků

Příspěvekod ITCrowd » 05 lis 2019 15:15

Myslíš? A co mu brání vytvářet si zálohu co půl roku?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

gogo1963
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1117
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Klonování disků

Příspěvekod gogo1963 » 05 lis 2019 16:51

nebrání mu nic, jaký by ale byl důvod? Možná je, ale nebyl tazatelem popsán.

Uživatelský avatar
atari
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2102
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Klonování disků

Příspěvekod atari » 05 lis 2019 17:01

Já to přesně takto dělám.
Nainstaluji systém plus programy a potom uložím klon WIN do image. A když za rok obnovím systém z toho klonu, tak se WIn automaticky zaktualizují a případně ostatní soft také a udělám nový klon. Velmi jednoduché, časově nenáročné.

Předpoklad však je, mít veškerá data na jiném oddíle než C (Plocha, dokumenty, data, obrázky atd.. )

Dodatečně přidáno po 1 minutě 36 vteřinách:
Ještě ten důvod: například v případě havěti v PC (nebo jen podezření), máš po obnovení jistotu, že systém je čistý, a bez plevelu ...


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Klonování disku 1:1
    od Scientific » 05 dub 2019 16:58 » v Problémy s hardwarem
    9
    613
    od Grander
    05 dub 2019 18:37
  • Klonování W7 z HDD na SSD
    od majky_cz » 30 kvě 2019 12:21 » v Problémy s hardwarem
    4
    446
    od zeus
    30 kvě 2019 17:30
  • Využité místo na disku ≠ velikost souborů na disku
    od Tchomasek » 16 bře 2019 21:26 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    2
    634
    od faraon
    17 bře 2019 07:18
  • Defragmentace disku
    od fantom004 » 09 bře 2019 19:31 » v Vše ostatní (sw)
    13
    1399
    od Fox_25
    14 bře 2019 23:27
  • kontrola disku
    od mafian » 16 úno 2019 10:21 » v Problémy s hardwarem
    2
    379
    od JegenaJk
    16 úno 2019 14:38

Zpět na “Windows 10, 8, 7, Vista, XP…”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 12 hostů