Klonování Windows 10 Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Deny18
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1891
Registrován: listopad 12
Pohlaví: Muž

Klonování Windows 10

Příspěvekod Deny18 » 15 lis 2021 20:54

Mam PC sestavu, ktera ma jeden M.2 NVMe SSD disk o velikosti 1 TB a na kterem jiz mam nainstalovany jak originalni system Windows 10, tak take programy a hry. Koupil jsem si druhy M.2 NVMe SSD disk o velikosti 256 GB a potreboval bych premistit na nej system tak, aby byl prave na tomto disku a spoustel se z nej, tj. abych mel dva disky (C: a D:), jenz jeden z nich bude ciste system a programy a druhy data a hry. Je k tomu neco dalsiho potreba udelat? Mam stazen program Macrium Reflect.

Reklama
Uživatelský avatar
Grander
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1653
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž

Re: Klonování Windows 10

Příspěvekod Grander » 15 lis 2021 21:19

A jaký to má mít význam, jestli se mohu zeptat? Pokud jsou oba disky NVMe, tak mi nedává moc smysl s tím ještě šachovat.
A jinak tedy, pokud to budeš chtít přece jenom provést, tak si myslím, že není jiná možnost, že z původního disku budeš muset odstranit/odinstalovat vše, co je nad 256 GB - pak ho budeš moci naklonovat na ten nový. Tzn. ten starý budeš muset pak naformátovat a nainstalovat na něj ty hry (a data) znovu. Tzn. budeš potřebovat buď nějaký třetí disk, kam dočasně přesuneš data (reinstalaci her se ovšem nejspíš nevyhneš), případně můžeš na stávajícím 1TB disku vytvořit nový oddíl (pokud tam máš dostatek místa), na něj přesunout data s tím, že ten oddíl nezahrneš do klonování.

Deny18
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1891
Registrován: listopad 12
Pohlaví: Muž

Re: Klonování Windows 10

Příspěvekod Deny18 » 15 lis 2021 21:22

Smysl treba ten, ze nechci mit na jednom disku jak system, tak i programy a hry? Chci to mit vsechno pekne oddelene. Prakticky by snad melo stacit, kdyz odinstaluju na stavajicim disku hry, a vsechno ostatni (tj. programy a data + system) naklonuju na ten novy, ne?

Uživatelský avatar
Grander
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1653
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž

Re: Klonování Windows 10

Příspěvekod Grander » 15 lis 2021 21:29

Dobře, sice v tom pořád moc nevidím praktický smysl, ale ano, musíš se prostě na původním disku dostat s daty na stejnou (nebo menší) velikost, jako má ten nový, čili 256 GB, pak ho tedy naklonuješ.

Deny18
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1891
Registrován: listopad 12
Pohlaví: Muž

Re: Klonování Windows 10

Příspěvekod Deny18 » 15 lis 2021 21:30

A co s diskem, ze ktereho ten system a data naklonuju? Ten je pak treba formatovat, aby se vymazal a byl volny na ukladani her, filmu atd.?

Uživatelský avatar
Grander
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1653
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž

Re: Klonování Windows 10

Příspěvekod Grander » 15 lis 2021 21:33

Ano, potom bys ho měl naformátovat. Neboť po procesu klonování bys měl v počítači defakto 2 stejné disky se stejnými daty, to by nedělalo dobrotu :-)
Nejlepší je pro klonování přehodit konektory disků, aby počítač naběhl z nového a vlastně nepoznal rozdíl. No a ten starý třeba můžeš zapojit až následně (pokud máš dokovací stanici) a v ní ho zformátovat. To je jedna z možností.

Deny18
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1891
Registrován: listopad 12
Pohlaví: Muž

Re: Klonování Windows 10

Příspěvekod Deny18 » 15 lis 2021 21:39

Konektory nemam jak prehodit. :-) Jde o M.2 sloty.

Uživatelský avatar
Grander
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1653
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž

Re: Klonování Windows 10

Příspěvekod Grander » 15 lis 2021 21:50

A jo vlastně... No, tak přehodit ty dvě SSD tím pádem. :-) I když to nejspíš nebude nutné, prostě nastavíš v Biosu primární boot z toho nového.

Deny18
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1891
Registrován: listopad 12
Pohlaví: Muž

Re: Klonování Windows 10

Příspěvekod Deny18 » 15 lis 2021 21:53

A je to nutné přehazovat? V čem je to rozdíl? :-)

Uživatelský avatar
Grander
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1653
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž

Re: Klonování Windows 10

Příspěvekod Grander » 15 lis 2021 21:55

Nee, není, dopsal jsem to ještě do toho předchozího příspěvku, že stačí nastavit bootovací disk v Biosu, resp UEFI. Jde o to, že když tam budeš mít (po klonování) dva identické disky, aby počítač nabootoval z toho správného (nového).

Deny18
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1891
Registrován: listopad 12
Pohlaví: Muž

Re: Klonování Windows 10

Příspěvekod Deny18 » 15 lis 2021 21:57

Takže pokud to dobře chápu, kdyby se po naklonování systém nechtěl spustit, stačí v BIOSu přenastavit spouštění disku na ten nový? :-) A jaké máš jinak zkušenosti s klonováním disku ty? Mám obavy, aby nedošlo k nějakému problému. Nerad bych si odvařil novou sestavu. :D

zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 10263
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Klonování Windows 10

Příspěvekod zeus » 15 lis 2021 22:05

Ne poradi disku v BIOSu, ale novy zaznam 'Windows Boot manager' do UEFI.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Klonování SSD šifrovaného BitLockerem
    od Grander » 12 pro 2020 15:37 » v Vše ostatní (sw)
    2
    486
    od petr22
    12 pro 2020 16:26
  • Klonování Disků - Dokovací stanice??
    od togr99 » 28 zář 2021 17:41 » v Vše ostatní (hw)
    2
    281
    od Martab
    28 zář 2021 18:06
  • Windows 7 chyba Windows Update 80072EFE
    od Italiarobuxes » 11 bře 2021 12:26 » v Windows 10, 8, 7..
    1
    2513
    od ITCrowd
    11 bře 2021 12:35
  • Update windows 7 32 bit na windows 10 32bit
    od Mladkov204 » 28 zář 2021 11:36 » v Windows 10, 8, 7..
    1
    298
    od ITCrowd
    28 zář 2021 11:44
  • Pin kod Windows 10
    od Lukas462 » 27 bře 2021 14:32 » v Windows 10, 8, 7..
    8
    779
    od hroch123
    01 dub 2021 10:44

Zpět na “Windows 10, 8, 7..”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 7 hostů