Ahoj,
Prosím o radu jak vytvořit spouštěcí oddíl EFI na SSD disku, na kterém mám nainstalovaný Windows 11. Dělal jsem přeinstalaci a systém ho vytvořil na HDD. Disk je GPT. Před systémem mám volné místo asi 500mb - nealokovano. A potom oddíl MSR.
Opravit to přes instalačku nejde, protože ten oddíl tam vůbec není, to už jsem zkoušel. Do čisté instalace se mi vzhledem k nedávné čisté instalaci a všech ostatních programů vážně nechce. Věřím, že existuje řešení, protože ten spouštěcí oddíl má 100mb tak není možné...
Zkoušel jsem řešení pomocí diskpart, ale moc úspěšný jsem nebyl. Možná tam dělám něco špatně. Máte nějaké přesné návody prosím? Aktuálně jsem fyzicky odpojil ostatní disky, takže systém nenabootuje, ale dostanu se do příkazového řádku z instalačky.
Děkuji moc.
Ruční vytvoření spouštěcího oddílu na SSD
-
- nováček
- Pohlaví:
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Re: Ruční vytvoření spouštěcího oddílu na SSD
1. Zapoj to tak, jak to bylo kdyz to jeste fungovalo.
2. Pres Windows Backup (soucast Windows) vytvor bitovou kopii na externi disk.
3. Odpoj vsechny disky krome SSD a externiho disku s bitovou kopii.
4. Pomoci instalacniho media Windows obnov bitovou kopii na SSD.
To je nejjednodussi zpusob hned po nove ciste instalaci Windows.
Pak existuje jeste ten slozitejsi, kdy musis oddil s Windows posunout tak, aby na zacatku bylo 100 MB mista,
tam vytvorit FAT32 oddil, na nej prekopirovat obsah stejneho oddilu z HDD, nastavit spravne vsechny priznaky
a v BCD upravit a nasledne overit, ze zaznamy smeruji na spravne disky. Prvni varianta je ale vyrazne jednodussi.
2. Pres Windows Backup (soucast Windows) vytvor bitovou kopii na externi disk.
3. Odpoj vsechny disky krome SSD a externiho disku s bitovou kopii.
4. Pomoci instalacniho media Windows obnov bitovou kopii na SSD.
To je nejjednodussi zpusob hned po nove ciste instalaci Windows.
Pak existuje jeste ten slozitejsi, kdy musis oddil s Windows posunout tak, aby na zacatku bylo 100 MB mista,
tam vytvorit FAT32 oddil, na nej prekopirovat obsah stejneho oddilu z HDD, nastavit spravne vsechny priznaky
a v BCD upravit a nasledne overit, ze zaznamy smeruji na spravne disky. Prvni varianta je ale vyrazne jednodussi.
-
- nováček
- Pohlaví:
Ta varianta 1 padá. Nemám externí disk. A na těch ostatních nemám dostatek místa. Poslední variantu jsem zkoušel, ale asi blbě. Volné místo před Windowsem mám. Mohl bys mi tu variantu popsat podrobněji, co přesně a kam napsat za příkazy?
Děkuji.
Děkuji.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
https://www.diskpart.com/windows-10/cre ... -0725.html
Samozrejmne vynechej tu cast, kde zmensujes oddil s Windows.
Samozrejmne vynechej tu cast, kde zmensujes oddil s Windows.
-
- nováček
- Pohlaví:
Díky moc! Podařilo se. Chybu jsem dělal v tom, že jsem neodešel z diskpartu a ten poslední příkaz nedělal přímo v CMD. Návod podle kterého jsem to dělal to tam neměl...
Mám teď na disku 250Mb EFI a za ním 250mb volné místo a 99mb volné místo a potom Windows 11. Jaká je opět nejideálnější varianta, jak to volné místo přiřadit k Windows 11?
Děkuji.
Mám teď na disku 250Mb EFI a za ním 250mb volné místo a 99mb volné místo a potom Windows 11. Jaká je opět nejideálnější varianta, jak to volné místo přiřadit k Windows 11?
Děkuji.
-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
Opravdu chces resit 349MB mista a riskovat rozbiti stavajiciho systemu? Protoze rozsireni oddilu 'smerem doleva' neudelas v snadno v diskpartu, ale musis pouzit nastroj treti strany nejlepe nabootovany mimo stavajici system.
Jestli chces disk vyuzit, tak si rozsir EFI a MSR, ktere ted maji volne misto 'vpravo'.
Jestli chces disk vyuzit, tak si rozsir EFI a MSR, ktere ted maji volne misto 'vpravo'.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
-
- nováček
- Pohlaví:
To samozřejmě ne. Netušil jsem, že by to mohlo způsobit až takový problém. Nicméně to rozšíření jak píšeš standardně ve správci disků nejde. Je na to nějaký příkaz v diskpartu?
Na druhou stranu to volné místo tam asi taky ničemu nevadí že...
Takové stejně volné místo mám i na HDD a tam to přes správce sloučit jde i "zleva" ale při potvrzení mi to píše, že se jednotka předělá na dynamickou. Co to znamená? A je to problém? Nebo to tam raději mám také nechat?
Dík.
Na druhou stranu to volné místo tam asi taky ničemu nevadí že...
Takové stejně volné místo mám i na HDD a tam to přes správce sloučit jde i "zleva" ale při potvrzení mi to píše, že se jednotka předělá na dynamickou. Co to znamená? A je to problém? Nebo to tam raději mám také nechat?
Dík.
-
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
Daj sem screen, zo Správa diskov.
-
- Level 4
- Pohlaví:
Ze zkušenosti vím, že tyhle hokusy/pokusy nakonec stejně končí reinstalací OS. Je to ponaučení pro příště i pro ostatní instalatéry. Odpojit všechny ostatní disky, nainstalovat OS a až poté připojit ostatní disky.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 4203
-
od petr22
27 úno 2025 11:31
-