přesun volnýho místa z D: na C: ve winNT

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

bergova.monika
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

přesun volnýho místa z D: na C: ve winNT

Příspěvekod bergova.monika » 14 črc 2004 14:19

Poradí někdo začátečnici?
Situace:
HD 2 GB
C: 340 MB FAT Primary
(z toho winNT\ 328 MB => 12 MB volnýho)
D: 1,71 GB NTFS Logical

Jde nějak přesunout volný místo z D: na C: ve winNT v takovymhle případě? Mám jen Partition Magic 8.0, sice plnou verzi a v češtině, ale nedaří se nedaří. Správce disku mi přijde, že tohle vůbec neumí.
Dík.

b.monika2@azet.sk

Reklama
miras
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod miras » 15 črc 2004 06:31

No vůbec nejjednodušší by asi bylo koupit dalsí disk 8)
Ale pokud opravdu trváš na tom přerozdělení volnýho místa...
Zkoušel sem fpodstatě to samý na WinXP. Použil jsem "Resize partition". Vybereš si D: a zmenšíš ho na požadovanou velikost. On se sám zeptá, jestli má volný místo přidělit C:. To mu potvrdíš. Pak uložíš změny (Apply) a von bude chtět restartovat. Teprve při restartu učiní vlastní změny. Ale POZOR!!!! Nevím proč, ale když jsem to zkoušel poprvý, cosi se pokazilo a po restartu už mi nenaběhly Wokna. Nakonec sem to sice rozchodil, ale byla to fuška. Snažím se Tě akorát varovat, že to není žádná sranda a pokud máš jenom trošku kde, zálohuj (ideálně image disku).
Až teď sem si všim, že na C: máš fatku - možná to taky nejde kvůli tomu. Tak pokud to pořád nepůjde, zkus si C: převést na NTFS. Nevím, jestli ve WinNT, ale ve WinXP jsou určitě nástroje, který to dělají bez formátování(ztráty dat). Ale s tímhle sem si nikdy nehrál, tam nevím.

Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Ltb » 15 črc 2004 11:02

Myslím, že právě s Partition Magic by to mělo jít...zkusím se mrknout, jestli ho tu někde nenajdu a přesun volnýho místa bych otestoval..

Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Ltb » 16 črc 2004 00:02

Ahoj, Partition Magic jsem našel, mám také ver 8.0.

Mám WinXP, disk rozdělený na C:/14,6GB a D:/14,6GB. Na obou discích asi 2GB volného místa.

Kliknul jsem na zvětšení partiton - zeptalo se mě to jestli chci zvětšit C:/ nebo D:/ a odkud se vezme místo na zvětšení...všechno fungovalo.

Jestli nebude problém v těch 12MB volného místa :? je to dost málo... nešlo by na C:/ něco vymazat (přesunout na D:)?
Myslím, že tak od 50MB volného místa by mohlo být lepší....hlásí ti něco Partition Magic když se snažíš C: zvětšit?

miras
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod miras » 16 črc 2004 06:26

Nechci se hádat, ale já bych největší problém viděl v tom, že na těch oddílech jsou jiný souborový systémy. Asi bych prvně zkusil to C: převést na NTFS. Možná ale bude těch 12MB málo pro převod...
A mimochodem: Dokud změny neaplikuješ, Partition Magic žádný chyby nehlásí(pokud neděláš vyložený kraviny). Taky sem zmenšil D:, volný místo přidělil C: a všechno v poho. Tak sem dal změny aplikovat, při restartu naběhla obrazovka Partition Magicu, zeptal se jestli má pokračovat, tak sem mu to odsouhlasil, von vyhodil nějakou trapnou hlášku, restartoval a já se pak nestačil divit. Disk, který se svýho času jmenoval SYSTEM měl najednou místo názvu hooooodně dlouhej řetězec tvořený otazníky a systém byl nechci říkat kde.
Nakonec stačilo projet disk chkdiskem na jiným compu. Poopravoval nějaký rejstříky a buhví co ještě, ale data sem zachránil.
Zajímavý je, že když jsem po nějakým čase zopakoval stejnej postup, všechno proběhlo korektně...

Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Ltb » 16 črc 2004 11:43

No, podle všeho umí Partition Magic rozšířit oddíl i z jiných souborových systémů. Schválně jsem si převedl FAT32 na NTFS a když dám rozšířit FAT32 oddíl, nabídne mi volné místo jak z NTFS, tak třebas i z EXT3 - což je Linux. ....pak už stačilo jen stisknout FINISH a vypadá to, že by to zvádl.

Já ale FINISH nedal, protože nemám aktuální obrazy disku no a bez nich bych si nerad rozhodil systém.
To co říká Miras o NE/spolehlivosti Partition Magic je pravda - člověk nikdy neví, co mu to může s diskem udělat a jaký stav může nastat - PROTO dříve než cokoliv začneš dělat je nutná záloha! (nejlépe celý obra disku, ať pak nemusíš instalovat OS)

miras
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod miras » 16 črc 2004 12:41

Tak sem zapátral na webu Symantecu. Jako "key fearures" Partition Magicu tu uvádí schopnost konverze mezi souborovými systémy FAT, FAT32 a NTFS beze ztráty dat.
V uživatelský příručce sem pak našel příklad, kde dělají přesně opačnou věc: C: FAT32 Primary, D: NTFS Logical a oni zvětšují D: na úkor C:
Takže obráceně by to pravděpodobně neměl bejt problém.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”