Dva OS na dvou discich

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Runn3r
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Kontakt:

Dva OS na dvou discich

Příspěvekod Runn3r » 10 zář 2006 20:59

V PC jsem mel nainstalovany Win 98. Ted jsem koupil novy disk, nastavil ho jako Master a ten stary jako Slave. Na novy jsem naistaloval Win XP Pro.
Ted po spusteni PC mi automaticky nabehnou Win XP, ale ja bych chtel, aby tam byly aj Win 98, abych si mohl vybrat, ktery chcu spustit. Prej se to da nejak udelat pres soubor boot.ini, ale nevim presne co do nej mam dopsat.
Ted je tam tohle:

Kód: Vybrat vše

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn

a potrebuji tam jeste dopsat ty Win 98, ktery sou na druhym disku, nevite nekdo jak na to???
the best -->> Runn3r <<-- the best

Reklama
mike88
nováček
Stav:

Příspěvekod mike88 » 11 zář 2006 09:26

Na Masteru edituj soubor boot.ini (je skrytý a jen ke čtení, tak si ho musíš napřed v Možnostech složky zobrazit a dál pak zrušit atribut |"jen ke čtení"), pak si ho otevři a pod řádek multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn vlož multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Windows 98" /fastdetect /NoExecute=OptIn, za předpokladu, že ty Win98 jsou na tom Slavu taky na jeho prvním diskovém oddílu (což předpokládám, že ano)

Runn3r
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Runn3r » 11 zář 2006 17:07

Tohle jsem zkousel a neslo mi to...

mike88
nováček
Stav:

Příspěvekod mike88 » 11 zář 2006 18:11

Runn3r píše:Tohle jsem zkousel a neslo mi to...
no to nevím, já to tak mám, ale je pravdou, že všude mám XP

sten
nováček
Stav:

Příspěvekod sten » 11 zář 2006 20:05

a co tak použít nějaký boomanager?

BROZA
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod BROZA » 11 zář 2006 21:50

A nemají XP náhodou svůj bootmanager?Tuším že švára to tak má.Provozuje současně 98 a XP a tvrdil mě že na to nic jiného nepotřeboval.Akorát mi říkal který OS se musí nainstalovat první.Jinak to nefunguje.Zeptám se ho který,páč to jsem jaksi pozapomněl.

Runn3r
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Runn3r » 13 zář 2006 22:02

zatim co sem kde cetl, tak prvni by se mel instalovat Win 98 a pak XP, ktery by mali bootovani nastavit automaticky. jenze to se nestalo a kdyz zedituju soubor boot.ini, tak sice dostanu tu nabidku, kterej OS chci nabootovat. ale kdyz zvolim Win 98 tak se akorat restartuje PC a su zase zpatky tam, kde jsem byl predtim...

pali
nováček
Stav:

Příspěvekod pali » 14 zář 2006 08:33

No a jak to mas nainstalovane, predpokladam ze mas kazdy system na jine partition???

mike88
nováček
Stav:

Příspěvekod mike88 » 14 zář 2006 11:06

pali píše:No a jak to mas nainstalovane, predpokladam ze mas kazdy system na jine partition???
Co to plácáš, Ty si myslíš, že můžeš na jeden oddíl nainstalovat víc systémů ?
--------------------------------------------------------------------------------
To Runn3r: netrap se s boot managerem, když to z nějakého důvodu nejde a řeš to změnou priority HD v BIOSu, tzn, pokud budeš chtít bootovat z win98, které máš na starém disku (u Tebe Slave), dáš ho v priotitách na první místo a nabootujou se ti 98čky, pokud budeš chtít XP, změníš prioritu na disk s XPčkama.

pali
nováček
Stav:

Příspěvekod pali » 14 zář 2006 11:34

To Holy Diver: Prosim pro priste si nech takovyhle vylevy, nejsem na tebe zvedavej. Sice mam u nicku NOVACEK, ale novacek v PC nejsem. Ptal sem se jen pro informaci. Uz sem taky resil klucinu, co to takhle nainstaloval (prvne W98 a na tu samou partition potom XP). Takze asi tak. Myslim ze by bylo lepsi vymyslet nejakou alternativu, a nepsat tady takovy bludy..... Diky.

pali
nováček
Stav:

Příspěvekod pali » 14 zář 2006 11:37

Nicmene precetl jsem si cely prispevek znovu, a uznavam ze jsem jelito...:) jak muze mit nekdo 2 disky a instalovat WIN na stejnou partition, to nechapu. Asi skvrny na slunici...Takze se omlouvam za ten dotaz....

Runn3r
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Runn3r » 14 zář 2006 19:28

tak pro sicher. kazdej system je na jinym disku.
jeste me napadlo, jestli to nemuze byt tim, ze jeden disky (s WIn 98) je formatovanej na FAT a druhej (XP) na NFTS.
to Holy Diver: pres BIOS bych to ja klidne delal, jenze ono se jedna o kamosuv kompl a ten tomu moc nerozumi a do BIOSu ani nevi jak se dostat, natoz aby se v nem hrabal a neco prenastavoval...
P.S.: ja bych si do PC nedaval Win98. Kdybych chtel dva systemy, tak si dam Win XP a naky Linux. a to taky rychle udelam hned jak splasim druhej disk...

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jaký z těchto dvou notebooků vybrat?
    od Speed_dead » 10 říj 2024 21:49 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    11
    1965
    od Speed_dead Zobrazit poslední příspěvek
    12 říj 2024 21:07

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”