Windows xp a 8 dual boot

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

ondoubek
Level 6.5
Level 6.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Windows xp a 8 dual boot

Příspěvekod ondoubek » 09 bře 2012 17:48

Ahoj,jde něak udělat windows xp a 8 dualboot?mám 1 disk a odíly c: a d:...každý 120gb ..jde něak bezpečně udělat dualboot,abch 8ičky kdykliv mohl smáznou a nepoškodil něak XP?

Reklama
d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Re: Windows xp a 8 dual boot

Příspěvekod d1amond » 09 bře 2012 18:09

Určitě ne.
8 Ti přepíšou MBR a musel bys to pak obnovovat. Což není problém pro někoho, kdo to už někdy dělal a naplašil by, že XP nenaběhnou.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

WIFT
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod WIFT » 09 bře 2012 20:21

Udělat to jde, ale vyloženě jednoduché to není. Pokud je požadavek na co nejjednodušší smazání wosem, tak ve zkratce by se musely oba systémy nainstalovat na vlastní oddíly tak, aby se v daný moment oba tvářily jako samostatné a na druhém nezávislé. Šlo by to bezpečně udělat např. tak, že by se wosmy nainstalovaly nejprve na úplně jiný disk na jeden jediný oddíl (ne na dva, jak je standardně zvykem) a ten pak překlonovat na ten disk vedle XPček. Jestli by systém skousl instalaci a nezasáhl do XPček v situaci, kdy by se mu před instalací připravil oddíl a nastavil jako aktivní, to si nejsem tak docela jist.

Má to jednu nevýhodu: výběr operačního systému by závisel na tom, jaký oddíl bude nastaven jako aktivní, což se dá udělat jen již nabootovaným systémem (nebylo by tam user-friendly menu, které řekne "boot WinXP nebo Win8", muselo by se např. do jednoho systému nabootovat, tam změnit aktivní oddíl a restartovat, pak by naběhl ten druhý).

A pak to má tu výhodu, že v případě potřeby se prostě jen nabootuje do XP, oddíl s osmičkama se smaže a tím to hasne, netřeba nic dalšího řešit.

ondoubek
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod ondoubek » 17 bře 2012 17:17

Ahoj,doufám že nevádí že se vracím ke starému tématu,pokud ano tak se omlouvám...Skusil sem něco vygůglit a našel sem toto,docela jednouduchý dual boot windows8 a xp.http://techingiteasy.wordpress.com/2012 ... windows-8/

--- Doplnění předchozího příspěvku (17 Bře 2012 18:19) ---

no,jak si myslím já že byh postupoval:mám 1 disk a 2 oddíly:C:systém xp a D:ten je prázdný..takže na Céčku sou i data..nabootoval bych instalaci 8ičky,při výběru oddílů na instalaci bych c: s xpčkem nechal být,ale d: bych naformátoval a nechal nainstalovat..takže na c: by byla XPčka a na d:8mičky(nebo obráceně,nevím,podlemně podle toho v jakem systemu bych byl)při bootu pc by se mi nabootovaly 8ičky,viz odkaz,s výběrem spustit 8mičky nebo earlier windows(XPčka)...pak bych si ve system options nastavil aby se mi zobrazovalo klasicé boot menu,tzv.černé na bílém,viz odkaz...tohle je moje myšlenka,je mi 12,nejsem žádný odborník,ale tak si to představuju

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”