Jak začít s programovaním?

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

proofer
Level 4
Level 4
Pohlaví: Muž
Stav:

Jak začít s programovaním?

Příspěvekod proofer » 15 říj 2014 21:06

Ahoj, "rozhodl" jsem se že se naučím programovat. Takže jsem o tom něco zjišťoval, a přišel jsem na to ,že nejvhodnější je začít s "Karlem". Takže jsem něco zkoušel, ale není to úplně ono když to člověku někdo nevysvětlí (zvládl jsem pomocí zákládních příkazů projít jednoduché bludiště, a přemisťovat značky z místa na místo), ovšem nevím jak karla naučit nové příkazy, protože když musí někam jít třeba 7 bloků tak musím 7x pod sebou napsat "KROK", což asi jak hádám není úplně ideální :-) Takže byl bych rád kdyby mi byl někdo ochoten poradit. (většinou jak jsem si všiml tady s tím radí faraon) PS. https://blockly-demo.appspot.com/static ... =10&skin=0 tady to jsem také zvládl :smile:
Intel Core i3-4150| GIGABYTE GA-B85-HD3 |Kingston HyperX Fury Blue 4GB DDR3 1600+/2x/Transcend JetRam 2GB DDR3 1333 /8GB/ |Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB |EVGA 500B |MSI R9 270X GAMING 2G@1180/1500 |CoolerMaster K350 |Benq VW2245Z |A4Tech Bloody V8

Reklama
Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Jak začít s programovaním?

Příspěvekod Pic » 15 říj 2014 22:39

Na toto téma zde toho již bylo hromada - klikni na Hledat a zadej programování a najde to řadu odkazů, tak si počti.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Akrej
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod Akrej » 15 říj 2014 22:41

JInak po Karlovy doporučuju Pascal
"Nejsem nerozumný. Jen nemám ten samý rozum jako vy."
Diogénes ze Sinopé
-------------------------------------
„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“
Jan Werich
--------------------------------------
Snažím se psát bez chyb
-------------------------

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 16 říj 2014 05:54

Jestli používáš tohohle Karla, tak vlevo nahoře máš odkazy Nápověda a Příklady, řekl bych že je to docela slušná učebnice. A psát KROK sedmkrát pod sebou opravdu není dobrý způsob, ono je to už skoro dvěstě let co Ada Lovelace vymyslela pro Analytical Engine Charlese Babbage podmíněné větvení a cykly, takže by to mělo být spíš takhle:

Kód: Vybrat vše

OPAKUJ 7-KRÁT
  KROK
KONEC

Za předpokladu že je tam dost místa a Karel do ničeho nevrazí, jinak by program skončil chybou.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

reedjones
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod reedjones » 16 říj 2014 12:36

mas ucit se skutecny programovanie jazky, treba python

HarkIV
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod HarkIV » 16 říj 2014 13:50

Já bych se asi nejprve zeptal, co tím programováním chceš vytvořit?

Co máš za systém a v jakém programu programuješ?

proofer
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod proofer » 16 říj 2014 14:42

Mám windows XP, ale budu si kupovat pc s windows 7, psal jsem že s programováním začínám a učím se v karlovi karel.oldium.net a programovat bych chtěl asi hry (v CryEnginu nebo něco podobného) Jde mi spíš o to aby jste mi zadali nějaké úlohy do toho karla, protože člověk sám sebe asi správně nepotrápí + nevím kdy budu schopen přejít třeba na ten pascal..
Intel Core i3-4150| GIGABYTE GA-B85-HD3 |Kingston HyperX Fury Blue 4GB DDR3 1600+/2x/Transcend JetRam 2GB DDR3 1333 /8GB/ |Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB |EVGA 500B |MSI R9 270X GAMING 2G@1180/1500 |CoolerMaster K350 |Benq VW2245Z |A4Tech Bloody V8

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 16 říj 2014 14:54

Pokud bys použil již zmíněnou záložku Hledat, našel bys tam i úkoly.

HarkIV
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod HarkIV » 16 říj 2014 15:09

Popravdě, já bych asi začal s C, C++, C# nebo Javou. Je jedno v kterém si osvojíš úplný základy, protože ty jsou v podstatě všude stejný.

Do začátku doporučuji vyvíjet v nějakém pořádném prostředí, zdarma např. netbeans.

Samozřejmě je dobrý postupovat od začátku (hello world :)), ale pokud možno začít programovat objektově. Vím, že na začátek to bude hodně obtížné, ale věř mi, že si musíš zažít tento styl.

Klidně si udělej něco takového:
- třídu pro práci se čtvercem: bude mít funkce jako konstruktor, destruktor a funkce pro výpočet obsahu, obvodu
- to samé pro trojúhelník, kruh, atp.

Program bude brát ze vstupu potřebné údaje:
- pro čtverec/obdélník: strany a,b,...

A až tohle budeš mít, tak budeš znát:
- základy jazyka
- zápis: třídy, funkce/metody, větvení, datové typy
- asi vynecháš výjimky, stejně tak dědičnost a mnoho dalšího
- poté bych tento kód doplnil o výše zmíněné a takhle pokračoval

Po nějakém čase se dostaneš k daleko složitějším věcem.

proofer
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod proofer » 16 říj 2014 18:48

Chci se zeptat jestli by vadilo kdbych začal rovnou v PASCALU? Už jsem tam něco zkoušel a zvládl jsem vytvořit kalkulačku na sčítání čísel

Kód: Vybrat vše

program kalkulator;

var cislo1,cislo2,vysledek:integer;

begin
    writeln('Kalkulacka na scitani cisel');
    write('Zadejte prvni cislo: ');
    readln(cislo1);
    write('Zadejte druhe cislo: ');
    readln(cislo2);
    writeln();
    vysledek := cislo1 + cislo2;
    writeln(cislo1,' + ',cislo2,' = ' ,vysledek);
    writeln('Pro ukonceni stisknete klavesu Enter');
    readln();
end.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 16 říj 2014 19:30

Určitě by to nevadilo, ten Karel je jenom taková přípravka na to co tě ve skutečném programovacím jazyku čeká. Naučí tě úplné základy, jako rozdělit problém na menší části, a ty zase na menší, a tak dál, dokud nebudeš schopný kteroukoliv z těch částí. snadno vyřešit, nejlépe jako samostanou funkci nebo proceduru, v Karlovi jako nový příkaz. Naučí tě také používat základní principy strukturování, což je podmíněné větvení, a několik druhů cyklů. A naučí tě tu nejsilnější zbraň co jako programátor můžeš použít, rekurzi. Ale to je už magie pro pokročilejší. V Pascalu pak můžeš přeskočit základy a věnovat se rovnou práci s daty.
Stejně tak bys mohl začít Scratchem, ten je velmi podobný tomu Blockly, a umí toho docela hodně. Dají se v něm dělat i jednoduché 2D hry. Další "dětský" jazyk je třeba český Petr, také docela hezká věc. Ale vyhni se Baltíkovi, pro jistotu.

Pascal byl vyvinutý jako výukový jazyk, a dodnes nikdo nic lepšího nevymyslel, i když je z dnešního hlediska dost zastaralý. Ale pro jeho vlastnosti se stále používá, nejen pro výuku, ale dokonce v kritických oblastech jako je řízení průmyslových provozů! Také bys mohl začít Pythonem, je jen o trochu složitější, ale má některé neobvyklé speciality, pro neznalého možná i dost nepříjemné.

A v tom Blockly není jen bludiště, je tam i trochu počítání se sedačkami v letadle, a po třech celkem lehkých úrovních se můžeš vrhnout na kreslení obrazců se želvou, což je vlastně zjednodušený jazyk Logo, používaný už před Pascalem. Ale u želvy je potřeba trochu víc přemýšlet, a občas i trochu počítat.

Ta kalkulačka není špatná, ale zamysli se nad tím jak spočítat všechny čtyři základní aritmetické operace, a až se dostaneš k větvení (příkaz IF), tak jak zařídit aby podle napsaného znaménka program sám poznal kterou z nich chceš vlastní provést.

HarkIV: Céčko s jeho pointery pro kluka který ještě ani nezvládl podprogramy? Ty sadisto :lol:
Stejně tak třídy a metody jsou dost těžké pro někoho kdo se to učí sám bez pomoci někoho zkušenějšího. A konstruktor/destruktor už je potom úplná magie! Ale jestli chceš hned v zárodku vyřadit budoucí konkurenci na trhu práce, jsi na dobré cestě, na tohle narazí tak tvrdě že se o programování už nikdy nepokusí.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

proofer
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod proofer » 16 říj 2014 20:40

Popravdě tu kalkulačku jsem dělal s pomocí návodu, je to špatně?

Zpět na “Programování a tvorba webu”