Tréning programovaní

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

umíš programovat???

jsem programátor
3
21%
hodně dobře
0
Žádná hlasování
celkem dobře
2
14%
trochu
4
29%
jen základy
2
14%
vubec
3
21%
 
Celkem hlasů: 14

Mouse_cz
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 117
Registrován: srpen 17
Pohlaví: Muž

Tréning programovaní

Příspěvekod Mouse_cz » 30 říj 2017 16:49

chci si naučit programovat, a zaujao mě jedno vlákno kde někdo chtěl vypsat ukoli co by měl udělat v příkazovem řádku. mohly bi jste mi taky napsat ukoly coudělat na záčatek jednoduche ukoly k procvičení programovaní? moje prosba je ale jiná tím že to nechci v příkazovém řádku ale v unity 2D muže být i 3D a scratchi.

Dodatečně přidáno po 2 minutách 31 vteřinách:
viewtopic.php?f=61&t=188791 to je od čeho jsem se nechal inspirovat.
Naposledy upravil(a) Mouse_cz dne 30 říj 2017 17:06, celkem upraveno 1 x.


nejradějí mám jednoduché a stručné odpovědi.

Reklama
Melis
Level 3
Level 3
Příspěvky: 564
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Muž

Re: Tréning programovaní

Příspěvekod Melis » 30 říj 2017 16:59

Proboha jaké programování? Vždyť neumíš ani česky napsat dvě věty bez chyby.

Petrfoo
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 676
Registrován: srpen 17
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Tréning programovaní

Příspěvekod Petrfoo » 30 říj 2017 17:07

Jak chceš programovat, když programovací jazyky mají striktní syntaxe a ty neumíš napsat ani smysluplnou větu pravopisně správně? :D Jinak nechápu co si představuješ pod definicí "ukoli v příkazovém řádku". V příkazovém řádku nic moc nenaprogramuješ - už je totiž naprogramovaný a příkazy které bere jsou jasně dané - viz třeba http://dosms.cz/vsechny-prikazy-v-ms-dos/.

Na programování konzolových aplikací potřebuješ v první řadě nějaký kompilátor a pak taky umět nějaký jazyk - osobně bych začal tím, že bych se naučil v Céčku. Není nejjednodušší ale myslím že programování na něm nejlépe pochopíš. A co se týče programování v Unity, tak konkrétně v Unity 3D se používá C# a JavaScript, ale do toho bych se bez základních znalostí z čistého Céčka vůbec nepoštěl.

Místo zakládaních zbytečných vláken zde na fóru raděj koukni po nějakých skriptech a návodech na internetu - například na YouTube jsem viděl celou sérii videí (v českém jazyce), kde bylo krásně vysvětleno programování v C# od úplných základů.
Lenovo ThinkPad T480 | Intel Core i5-8250U | 8GB RAM DDR4 | Intel UHD Graphics | 256GB SSD
Dell Inspiron 15 7560 | Intel i5-7200U | nVidia GeForce 940MX | RAM 8GB DDR4 2400 MHz | 256GB SSD
Xiaomi Mi 8 | Snapdragon 845 | 6/128 GB

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6589
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: Tréning programovaní

Příspěvekod faraon » 30 říj 2017 17:38

Petrfoo píše:V příkazovém řádku nic moc nenaprogramuješ - už je totiž naprogramovaný a příkazy které bere jsou jasně dané - viz třeba http://dosms.cz/vsechny-prikazy-v-ms-dos/.

To že mají být všechny? Jen jsem nahlédl a třeba Edlin tam není ani zmíněný :lol:




Mouse_cz: Když ses nechal inspirovat, tak jsi určitě narazil na tohle: http://pc-help.cnews.cz/viewtopic.php?f=61&t=188791#p1469068

Zvýraznil bych tuhle větu: A když to uděláš klikací v GUI a s barvičkami, tak to vůbec nebude vadit!

Takže se do toho klidně pusť v Unity nebo ve Scratchi, a hraj si jak nejlépe dovedeš.
Klidně ty zápalky zobraz ve 3D s virtuální rukou která je bude brát ze stolu, navrch přidej hlas protihráče, který ti poví kolik jich odebírá a třeba i rozhodčího, říkajícího kolik zápalek ještě zbývá nebo kdo vyhrál...
Čtu všechny podpisy a ty zajímavé sbírám.

Petrfoo
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 676
Registrován: srpen 17
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Tréning programovaní

Příspěvekod Petrfoo » 30 říj 2017 17:45

faraon píše:
Petrfoo píše:V příkazovém řádku nic moc nenaprogramuješ - už je totiž naprogramovaný a příkazy které bere jsou jasně dané - viz třeba http://dosms.cz/vsechny-prikazy-v-ms-dos/.

To že mají být všechny? Jen jsem nahlédl a třeba Edlin tam není ani zmíněný :lol:

Nojo, někdo špatně nazval příspěvek :D Jen jsem chtěl uvést příklad, jaké příkazy se používají v cmd :)
Lenovo ThinkPad T480 | Intel Core i5-8250U | 8GB RAM DDR4 | Intel UHD Graphics | 256GB SSD
Dell Inspiron 15 7560 | Intel i5-7200U | nVidia GeForce 940MX | RAM 8GB DDR4 2400 MHz | 256GB SSD
Xiaomi Mi 8 | Snapdragon 845 | 6/128 GB

Mouse_cz
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 117
Registrován: srpen 17
Pohlaví: Muž

Re: Tréning programovaní

Příspěvekod Mouse_cz » 30 říj 2017 18:09

ok, zítra to skusím.
nejradějí mám jednoduché a stručné odpovědi.

Uživatelský avatar
satik
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 3092
Registrován: leden 15
Bydliště: Praha / Krkonoše
Pohlaví: Muž

Re: Tréning programovaní

Příspěvekod satik » 06 lis 2017 10:08

faraon píše:
Petrfoo píše:V příkazovém řádku nic moc nenaprogramuješ - už je totiž naprogramovaný a příkazy které bere jsou jasně dané - viz třeba http://dosms.cz/vsechny-prikazy-v-ms-dos/.

To že mají být všechny? Jen jsem nahlédl a třeba Edlin tam není ani zmíněný :lol:

Však edlin není žádný DOSovský příkaz, proč by tam měl být? Edlin byl DOSovský editor, který byl myslím u některých verzí DOSu pžiložen, ale nebyl to příkaz. :)
https://www.facebook.com/peasantsandcastles/
https://www.twitch.tv/satikcz/
https://www.youtube.com/c/SatikCZE
PC: Intel Core i7 8700K@5GHz+EK KIT L360, ASUS Maximus X HERO, 32GB RAM@3466, MSI RTX 2080Ti Trio, Fractal Define S, Seasonic P860, M2 1TB + 2TB SSD
Periferie: 3x AOC AG271QG (1440p 165Hz IPS), Razer Deathadder+Blackadder Chroma, Steelseries QcK+, Sennheiser PC360, DXRACER OH/KF06/NB

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6589
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: Tréning programovaní

Příspěvekod faraon » 06 lis 2017 17:40

satik píše:... ale nebyl to příkaz. :)

Operační systém MS-DOS obsahuje v každé základní instalaci:
INTERNÍ PŘÍKAZY - zabudované přímo v příkazovém interpretru COMMAND.COM
EXTERNÍ PŘÍKAZY - spustitelné programy umístěné v cestě PATH, obvykle v adresáři C:\DOS
Což se lze dočíst v každé dobové učebnici nebo příručce.

EDLIN byl dlouhé roky základní a jediný textový editor MS-DOSu. Používat něco tak totálně neschopného mohli jenom opravdoví masochisté, takže každý normální člověk dbající o svoje duševní zdraví si pořídil jiný editor, a bylo dost z čeho vybírat.

PŘÍKAZOVÝ ŘÁDEK je textové uživatelské rozhraní, umožňující interaktivní komunikaci s počítačem pomocí klávesnice a obrazovky, předtím pomocí elektromechanického terminálu. Jeho účelem je, už od padesátých let minulého století (tedy dříve než se Bill Gates naučil chodit na nočník), spouštění příkazů jazyka, kterému počítač rozumí, zadáním jejich abstraktního názvu, což je mnohem pohodlnější než cvakat binární adresy přepínači na čelním panelu:
https://www.youtube.com/watch?v=YffBaflaFKY
https://www.youtube.com/watch?v=hxVbRz6udmI
Čtu všechny podpisy a ty zajímavé sbírám.

Uživatelský avatar
satik
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 3092
Registrován: leden 15
Bydliště: Praha / Krkonoše
Pohlaví: Muž

Re: Tréning programovaní

Příspěvekod satik » 06 lis 2017 18:59

Do externích programů už si můžeš hodit cokoliv, takže nikdy nebudeš mít kompletní seznam, spousta lidí tam měla navíc třeba nc/vc nebo třeba m602 a interní tam jsou myslím všechny :)
https://www.facebook.com/peasantsandcastles/
https://www.twitch.tv/satikcz/
https://www.youtube.com/c/SatikCZE
PC: Intel Core i7 8700K@5GHz+EK KIT L360, ASUS Maximus X HERO, 32GB RAM@3466, MSI RTX 2080Ti Trio, Fractal Define S, Seasonic P860, M2 1TB + 2TB SSD
Periferie: 3x AOC AG271QG (1440p 165Hz IPS), Razer Deathadder+Blackadder Chroma, Steelseries QcK+, Sennheiser PC360, DXRACER OH/KF06/NB

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6589
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: Tréning programovaní

Příspěvekod faraon » 07 lis 2017 00:39

Můžeš, ale to už není součást instalace operačního systému. Existovala i různá rozšíření, například schopnější interprety příkazů než je ten COMMAND.
A kdo si v tom nechtěl nadělat totální bordel, nehrabal se přímo v DOS, ale měl různé pomocné adresáře jako BAT...
Čtu všechny podpisy a ty zajímavé sbírám.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Programování her
    od Waczak » 19 lis 2018 00:16 » v Hry
    3
    656
    od kellne
    19 lis 2018 23:16
  • Podnikání v programování webů
    od Eston » 07 kvě 2018 00:01 » v Vše ostatní (z oblasti IT)
    1
    767
    od Turion
    07 kvě 2018 10:14
  • Programování bez ŽL?
    od OnePerson » 10 úno 2019 11:48 » v Programování a tvorba webu
    19
    683
    od mmmartin
    10 úno 2019 14:51
  • ActionScript 3.0 (OOP) -programování her
    od caingrafx » 05 úno 2019 11:22 » v Hry
    0
    268
    od caingrafx
    05 úno 2019 11:22
  • Programování a vývoj (Visual Studio, OpenCL) okolo 80tis.
    od JGauss » 08 črc 2018 18:18 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    1
    352
    od JGauss
    14 črc 2018 12:44

Zpět na “Programování a tvorba webu”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů