Zkvašené mléko
Napsal: 20 črc 2014 17:37
Ahoj, když mám zkyslé mléko (stačí třeba 2 dny po datu spotřeby v lednici u Čerstých mlék) a pak ho nechám na sluníčku, tak jaký tam může vzniknout tlak? Třeba tak za hodinu, 2hodiny, 4 hodiny, 8hodin, bum hodin..Jde o normální běžné podmínky, kdy tam normálně po koupi mléko zaujímá 90% objemu flašky, zbytek je vzduch o atmosferickém tlaku) přičemž flaška má stálý objem. Ono stačí chvilka když je zkyslé a mléko se rozdělí na průsvitnou vodu-syrovátku a na takovou tvaroh-podmáslí-smetanu. Je to taky mimochodem jedlé? Nebo zkažené? Jak se to liší od postupu výroby tvarohu a smetany?
PS: a mohlo by se to stát, pokud by mléko bylo čerstvě koupené, tedy třeba ještě týden do trvanlivosti? Selským odhadem si myslím, že ano, neboť vlastně je jen urychlena doba "zrání" že to netrvá týden v ledničce ale trvalo by to kratší dobu na sluníčku.
PS: a mohlo by se to stát, pokud by mléko bylo čerstvě koupené, tedy třeba ještě týden do trvanlivosti? Selským odhadem si myslím, že ano, neboť vlastně je jen urychlena doba "zrání" že to netrvá týden v ledničce ale trvalo by to kratší dobu na sluníčku.