Stránka 1 z 1

Odvapňovaní kávovaru - přípravek

Napsal: 08 dub 2021 14:16
od sojkin626
Zdravím,
chtěl bych se zeptat co lze použít místo "dražších" ať už kvůli značce, možná i složení odvapňovacích přípravků.

Jde o DeLonghi kávovar, někde jsme četl, že jde většinou o kyselinu mléčnou s 50% koncentrací.
Jde použít i ocet či kyselina citronová?

Tyto suroviny se seženou za zlomek ceny oproti dražším odvapňovacím přípravkům.
Takže je nejspíš jasné o co tu jde...

Díky všem za rady a případnou debatu.

Odesláno z mého Mi A1 pomocí Tapatalk

Re: Odvapňovaní kávovaru - přípravek

Napsal: 08 dub 2021 16:21
od mmmartin
Většina výrobců odvápňovatelných výrobků tvrdí, že je nutné používat pouze a jedině určité odvápňovadlo a že použití octa nebo kyseliny citronové výrobek neopravitelně poškodí. Když se pak podíváš na složení doporučovaného přípravku, je na seznamu kyselina mléčná a citronová, případně ještě třeba jablečná (prostředek dm) a všichni výrobci se dušují, že jejich prostředek přístroj v žádném případě nepoškodí..

Ohledně požívání kyseliny mléčné možná záleží na tom, aby neobsahovala stopy potravinářsky vadících nečistot. Ale i to lze obejít opakovaným propláchnutím.

Re: Odvapňovaní kávovaru - přípravek

Napsal: 08 dub 2021 16:58
od sojkin626
Také jsem na tím přemýšlel. Zkusím více bádat, jinak mi nezbyde asi nic jiného než koupit ten co nutí výrobce.

Odesláno z mého Mi A1 pomocí Tapatalk

Re: Odvapňovaní kávovaru - přípravek

Napsal: 08 dub 2021 18:03
od newwes
Vždy jen kyselinu citronovou. Kávovar, rychlovarná konvice... ještě jsem nezaznamenal problém