Stránka 1 z 2
OT: Výběr keramického nože
Napsal: 02 pro 2009 21:36
od bluu
Zdravím, chtěl bych koupit k vánocům dědovi keramický nůž, ale bohužel se v tom vůbec nevyznám :) je jich hodně druhů a i firem co je prodávají a chtěl bych vědět od které firmy brát. Nůž by se měl pohybovat kolem 1000 korun a délky 15-16 cm. díky :)
Re: OT: Výběr keramického nože
Napsal: 02 pro 2009 21:44
od guest
Ahoj, já ti neporadím ale dotaz mne zaujal. Popiš k čemu a jak to slouží. Mohl bych si to vygooglit, ale raději znát názor někoho kdo ví o co jde.

Re: OT: Výběr keramického nože
Napsal: 02 pro 2009 21:48
od bluu
No jde o to že tyhle nože se nemusí několik (prý až 3) let brousit, ale zase na druhou stranu jsou hodně křehké :)
Re: OT: Výběr keramického nože
Napsal: 02 pro 2009 21:52
od guest
Že jsou křehké to už vyplývá z názvu "keramický"

ale já netušil že je to běžná kudla na řízky.

Já myslel že je to něco speciálního. Kup dědovi normální kudlu a nějaký bakelitový zuby - možná to bude lacinější a vydrží to dýl.

P.S. Je-li to dárek k vánocům, pak by dědu asi víc potěšila láhev Becherovky, nebo Ferneta.

Re: OT: Výběr keramického nože
Napsal: 02 pro 2009 21:57
od zao
keramiku nenahradíš, já bych bral něco od známýho výrobce jako třeba tescoma
http://www.etescoma.cz/kuchynske-noze/k ... oze-206493tady něco o vlastnostech keramických nožů
Keramická čepel je mnohonásobně tvrdší a vůči běžnému opotřebení daleko odolnější než nejlepší nožířská ocel. Nikdy nerezaví, při běžném použití se prakticky netupí. Keramické nože Tescoma jsou velmi lehké, dokonale vyvážené a perfektně sedí v ruce. A navíc jsou vůči pokrmům šetrné: žádná čerstvá dobrota, zelenina, ovoce či jiná lahůdka, krájená keramickou čepelí nevadne ani nehnědne. Vše zůstává dlouho svěží.
Re: OT: Výběr keramického nože
Napsal: 02 pro 2009 22:05
od pikaso.andreas
Pro neznalé zde postup výroby nože
http://www.youtube.com/watch?v=JMIheEi5Wj4 (nože na videu jsou vysoce kvalitní Kyocera, ale cena je trošku jinde..) A jinak doporučuji tyto nože:
http://www.ceratio.cz/
Re: OT: Výběr keramického nože
Napsal: 02 pro 2009 22:09
od ReCall
Četl jsem o nich v časopise Svět, kde to byla spíše reklama na firmu ceratio.cz.
Pro Blue Spirita můžu citovat:
Materiál z něhož je čepel vyrobena pochází z kosmického výzkumu, což jí propůjčuje unikátní vlastnosti. Nůž vyrobený z oxidu zirkonia je lehoučký, a přitom dokáže být 2x tvrdší než ocel. Ostří je svou tvrdostí blízké diamantům s nimiž má společnou absolutní stálost. Proto v krájených potravinách zachovává všechny vitamíny a enzymy, které naopak kovové nože ničí.
Ničení vitamínu kovovými noži osvětlují vznikem elektřiny při kontaktu nože a dužiny. Dále uvádí, že se tyto nože nemusí brousit.
Re: OT: Výběr keramického nože
Napsal: 02 pro 2009 22:12
od guest
Vypadá to dobře, ale trochu bych se bál že mi spadne ze stolu a budu mít nožů několik. Zůstanu u klasiky - brousek a ocílka.

Re: OT: Výběr keramického nože
Napsal: 02 pro 2009 22:20
od ReCall
Podívej se na video, které postnul pikaso.andreas. Vůbec není křehký.

Re: OT: Výběr keramického nože
Napsal: 02 pro 2009 22:34
od guest
Tak jsem to video zkoukl a je to super. Už jsem zase o malinko moudřejší.

Re: OT: Výběr keramického nože
Napsal: 02 pro 2009 22:37
od pikaso.andreas
OT: doporučuji projet víc dílu co tam ten člověk sdílí, některé jsou velice poučné.. A snad bluu rozhodne dobře a koupí dobrý nůž..
Re: OT: Výběr keramického nože
Napsal: 02 pro 2009 22:42
od guest
Koukám na telku, tuším na Spectrum a tam je každý den několik ukázek jak se co dělá. Jsou to zajímavé věci, ale v poslední době mne zaujalo jak se dělají tlakové bomby třeba na sváření - celá je z jednoho kusu, v podstatě vyfouklá jako by byla ze skla, žádný svár - nic.
