Příspěvekod Uziv00 » 17 pro 2014 09:47
No vida - člověk vás tu chvíli nechá a pak se nestačí divit. Tak moje troška do mlýna:
- pokud chce tazatel gramofon, nechť si ho pořídí. Má svoje kouzlo. Já mám doteď starou tesláckou NC470 a jsem spokojen. Doporučuji magnetodynamickou přenosku a bezvadný RIAA předzesilovač. To je nejdůležitější.
A teď k ostatnímu - otázka kvality je diskutabilní a v tomhle případě je jednoznačně na posluchači, jak si to vyhodnotí.
1. Odstup signál/šum - už to zde bylo zmíněno - u špičkových nahrávek až 80dB. Což je dostačující.
2. Daleko horší je odstup od hluku - někde i jen 36dB - jde o vliv mechanických částí na signál. V dnešní době, kdy je pohon talíře zařízen pomaloběžným krystalově řízeným motorkem už to není tak zlé, ale rychloběžka s řemínkem vliv měla.
3. A sluchově nejhorší jsou tzv. lupance. To vznikne, při přeskočení hrotu o prach, atd.
4. Zkreslení atd.: Při vzorkování vzniká řada zkreslení, taktéž při převodu digitálního signálu na analog. Někomu to může vadit. Při analogu hrozí tak max. harmonické zkreslení, na které jsme zvyklí, popřípadě při průchodu aparaturou fázové.
5. Aparatura - samozřejmě co nejlepší a velké "bedny". Chceš-li jít do elektronkového zesilovače, jsem pro. Elektronkový zesilovač má totiž lepší dynamiku (300V na anodě dělá své) a nemá fázové zkreslení. To je hlavní důvod, proč doteď elektronky používají muzikanti. Oni to totiž slyší.
6. A koupě nové nemovitosti kvůli poslechu (viz. wattmetr) je samozřejmě nesmysl.
Každopádně platí to, co jsem uvedl na začátku, gramofon je spíše subjektivní věc.
No a k těm kvalitářům - ano, na měřitelné parametry vychází CD rozhodně lépe než desky. Stejně tak parametricky vychází tranzistorové zesilovače lépe než elektronkové. Ale profesionálové - tedy ti co slyší - zvolí raději "horší" věc. A to o něčem svědčí.
Ostatně já doteď zvučím na analogový mix. Jednoduše proto, že mi to líp zní. I když oproti digitálu je asi tak 3x těžší a nic neumí.