Flip removable bit u flashdisku pomocí BootIt nefunguje

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Flip removable bit u flashdisku pomocí BootIt nefunguje

Příspěvekod Myloš » 05 dub 2014 20:21

Koupil jsem si novou 16GB USB3 flashku a zauvažoval o tom, že kousek „odštípnu“ pro kryptovaná data. Rád bych měl zakryptovanou celou partition, tak jsem zkusil disk rozdělit, jenže Windows to vůbec neumožňují. Použil jsem tedy Easeus Partition Master, který sice flashku rozdělil, ale varoval mě, že Windows uvidí výhradně první partition – a taky že jo. Tu druhou sice ve správě disků najdu, ale nemůžu s ní nijak manipulovat.
Vygoogloval jsem, že za to může removable bit, který Windowsům flashku prezentuje jako výměnné médium, a že je možné to změnit, aby se hlásila jako harddisk (už jsem takovou flashku měl (taky USB3 16GB A-Data – a ta se jako harddisk chovala už jako nová, tam jsem nemusel nic měnit).
Vyzkoušel jsem program BootIt (Lexar USB Format), ale nepodařilo se nic změnit, flashka se hlásí pořád jako flashka.
Máte někdo nápad, jak udělat, aby se tvářila jako disk?
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

Reklama
MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Re: Flip removable bit u flashdisku pomocí BootIt nefunguje

Příspěvekod MiliNess » 06 dub 2014 01:33

Kdysi jsem někde viděl nějakou utilitku, která obsahovala ovladač filtru a ten media bit při navracení informací o flash disku měnil.
Existovalo to tuším pouze ve 32 bitové formě a nemohu si vzpomenout, jak se to jmenovalo. Možná to bylo někde na Sourceforge.
Zkus v google "filter driver media bit"

--- Doplnění předchozího příspěvku (06 Dub 2014 01:38) ---

Já to věděl. Tak ne Sourceforge, ale Codeproject.
http://www.codeproject.com/Articles/136 ... l-directly
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

Kim Spotcom
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Kim Spotcom » 06 dub 2014 02:02

1. A o prohození pořadí jsi uvažoval? (neřeší to všechny problémy)
2. konkrétně je to způsobeno tím, že windows na flashce nevytváří tabulku oddílu, ale rovnou oddíl.
3. linux s tím problém nemá.
4. a o jaké šifrovací řešení půjde? Existují i jiné možnosti: místo použití extra oddílu jako šifrovaný kontejner je možné vytvořit na původním oddílu soubor, který bude sloužit jako kontejner...umí to i truecrypt. další možnost je použít file-level šifrování, kdy se nešifruje oddíl, ale šifrují se jednotlivé soubory,každé má svépro a proti .Nevím, jestli pro windows existuje něco takového (file-level)
5. vykašlal bych se na pojmologii vidí jako fleshku... Správně (tedy s tabulkou oddílů) umí rozdělit flashku linuxové utility a nebo dokonce windows utilita diskpart.
6. když budou vytvořeny oddíly, uvidí je správce disků?
Nejlepší obrana proti trollům je nereagova na ně.

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 06 dub 2014 02:08

konkrétně je to způsobeno tím, že windows na flashce nevytváří tabulku oddílu, ale rovnou oddíl.

Bože netrestej mě.
Tabulka oddílů je vždy. Je to popis oddílů.
Windows nepodporuje víceoddílové USB flash disky. Je to rys OS.

Kim Spotcom
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Kim Spotcom » 06 dub 2014 02:19

Ne není - právě tím se liší způsob, jak windows nakládají standartně při "formátování" flashky vs disku.
Můžeš si to ověřit třeba tím, že v linuxu si vypíšeš lsblk a u média bez tabulky je rovnou záznam [sdb ... 20GB ... fat32] ,tak u média s tabulkou oddílů je řádek [sdb ...20GB ... -teď nevím co přesně-] a druhý řádek [sdb1 20GB fat32]

Nevím, jestli je windows podporuje (stačilo by takovou flashku vložit mechaniky a podívat se do správy disků, ostatně pak by mě zajímalo, jestli se tam objeví třeba u 20GB flashky první oddíl 5GB a 15GB nějaká červená oblast nebo se tam objeví všechny oddíly).
Nejlepší obrana proti trollům je nereagova na ně.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 06 dub 2014 08:47

MiliNess píše:Kdysi jsem někde viděl nějakou utilitku, která obsahovala ovladač filtru a ten media bit při navracení informací o flash disku měnil.
(…)
http://www.codeproject.com/Articles/136 ... l-directly
Hmm, jestli koukám dobře, tak to je jen zdroják, který nemám jak zkompilovat. Nebo se pletu?

Kim Spotcom píše:4. a o jaké šifrovací řešení půjde? Existují i jiné možnosti: místo použití extra oddílu jako šifrovaný kontejner je možné vytvořit na původním oddílu soubor, který bude sloužit jako kontejner...umí to i truecrypt. další možnost je použít file-level šifrování, kdy se nešifruje oddíl, ale šifrují se jednotlivé soubory,každé má svépro a proti .Nevím, jestli pro windows existuje něco takového (file-level)
5. vykašlal bych se na pojmologii vidí jako fleshku... Správně (tedy s tabulkou oddílů) umí rozdělit flashku linuxové utility a nebo dokonce windows utilita diskpart.
6. když budou vytvořeny oddíly, uvidí je správce disků?
4) Na šifrování používám TrueCrypt. O šifrovaném souboru (kontejneru) jsem uvažoval, ale tam je vždycky riziko, že ho smažu; zašifrovaná partition mi přijde bezpečnější (v počítači jinak používám obě řešení)
5+6) Jak píšu – oddíly jsem zkusil vytvořit pomocí programu EaseUS Partition Master – dokonce i ve Správě disků byly vidět, ale to bylo tak všechno – nebylo možné jim přiřadit písmenka ani jinak s nima manipulovat, ani Truecrypt je nechtěl připojit.
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 06 dub 2014 09:54

V archivu je už i zkompilovaný ovladač.
http://leteckaposta.cz/245149389

--- Doplnění předchozího příspěvku (06 Dub 2014 10:17) ---

Kim Spotcom píše:Ne není - právě tím se liší způsob, jak windows nakládají standartně při "formátování" flashky vs disku.
Můžeš si to ověřit třeba tím, že v linuxu si vypíšeš lsblk a u média bez tabulky je rovnou záznam [sdb ... 20GB ... fat32] ,tak u média s tabulkou oddílů je řádek [sdb ...20GB ... -teď nevím co přesně-] a druhý řádek [sdb1 20GB fat32]

Nevím, jestli je windows podporuje (stačilo by takovou flashku vložit mechaniky a podívat se do správy disků, ostatně pak by mě zajímalo, jestli se tam objeví třeba u 20GB flashky první oddíl 5GB a 15GB nějaká červená oblast nebo se tam objeví všechny oddíly).

Prosím, než se začneš přít, doplň si základní znalosti o způsobu rozdělování disků a souborových systémech.

1) každý flash disk musí mít tabulku rozdělení disku (partition table). Disk můžeš dnes dělit dvěma styly - MBR styl, GPT styl a soft oddíly v LDM databázi (poslední se netýká výměnných médií)
Ostatní mě nezajímají, jsme v sekci Windows. Tabulka rozdělení disku tam bude vždy, i když třeba zašifrovaná.
Toto je partition table mého 16GB flash disku s jedním oddílem, formátovaným ve FAT32.

partition table FLASH.jpg

2) rozdělení disku je nezávislé na souborovém systému. Oddíl nemusí být narozdíl od svazku formátovaný vůbec (raw)

3) I když ve Windows při výčtu oddílů na flash disku zjistí správce oddílů, že disk obsahuje více oddílů a ke každému oddílu vytvoří objekt oddílu,
správce svazků následně vytvoří objekt svazku pouze u prvního oddílu. Ostatní jsou ignorovány. Proto výrobci flash disků používají různé finty,
jako že se třeba část flash disku tváří jako CD ROM a pod.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 06 dub 2014 12:23

MiliNess:
Dík moc. Není mi ale jasné, jak ten ovladač nainstalovat, to jednak; druhak potom – to zpřístupní další partitions na počítači, na kterém je ovladač nainstalovaný, nebo to dokáže skutečně změnit removable bit u flashky? Jde mi o to, aby byla jako víceoddílová univerzálně použitelná na kterémkoli počítači.

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 06 dub 2014 12:56

Zde je i CMD, který se postará o instalaci.
Ovladač funguje jako filtr. Po připojení USB flash disku, usbstor.sys systému vrací informace o připojeném disku.
Ovladač dummydisk.sys je napíchnutý nad ním a ve struktuře navracené ovladačem usbstor.sys, změní hodnotu RemovableMedia na false,
systém pak má dojem, že se jedná o běžný USB disk. Systém se k němu pak chová jako k běžnému základnímu disku.
Oddíly tedy uvidíš pouze na počítači, na kterém je instalovaný filtr dummydisk.sys.

Univerzální to tedy určitě není.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 06 dub 2014 13:08

Aha, tak to pak není řešení pro mě – mně šlo o to, abych mohl nosit u sebe zakryptovaná data a mohl se k nim dostat v libovolném počítači. Pokud bych potřeboval mít taková data přímo ve svém PC, tak si zakriptuju celou partition na harddisku (takhle mám třeba v práci ošetřenou poštu).
To je takový problém přenastavit na flashce ten bit natrvalo? Vždyť jak už jsem psal – měl jsem flashku o shodné kapacitě a od stejného výrobce (a taky USB3) a ta se tvářila jako disk, ne jako flashka.

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 06 dub 2014 13:13

U některých to nastavit prý šlo, u některých ne. Tam je to uloženo někde ve firmwaru.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Sledování pomocí hodinek
    od palecek » 29 srp 2024 09:47 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    3
    4011
    od GamerXXX Zobrazit poslední příspěvek
    02 zář 2024 12:25
  • Nefunguje nová PC
    od adoyss » 16 led 2025 05:06 » v Problémy s hardwarem
    7
    3765
    od martanius Zobrazit poslední příspěvek
    17 led 2025 02:29
  • T490s nefunguje trackpoint UPDATE Příloha(y)
    od Sadelník1234 » 17 led 2025 21:49 » v Problémy s hardwarem
    3
    3309
    od kecalek Zobrazit poslední příspěvek
    20 led 2025 16:00
  • Snímač otisku najednou nefunguje, laptop Příloha(y)
    od frisby » 17 srp 2024 22:18 » v Problémy s hardwarem
    1
    1733
    od frisby Zobrazit poslední příspěvek
    18 srp 2024 10:46
  • USB-C hub nefunguje na jednom ASUS notebooku s Thunderbolt 4, na jiném ano
    od Atjov1 » 20 bře 2025 19:58 » v Problémy s hardwarem
    10
    6134
    od Atjov1 Zobrazit poslední příspěvek
    03 čer 2025 14:53

Zpět na “Problémy s hardwarem”