SATA - IDE adaptér Axago občas nedělá co dělat má Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

lennonreloaded
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:

SATA - IDE adaptér Axago občas nedělá co dělat má

Příspěvekod lennonreloaded » 20 bře 2016 09:43

Ahojky.
Mám adaptér z titulu typ RSI-20 hlavně kvůli zkoušení IDE disků v PC bez IDE řadiče. Velmi často se mi stává, že se připojený IDE disk nenačte nebo se zprvu načte, ale při pokusu o vstup na něj spadne PC do modré smrti, ne klasické, ale té desítkové, kdy se systém pokusí o opravu a pak restartuje. Pátral jsem po příčinách na netu a zjistil jsem, že podobný adaptér od jiné firmy, funkčně stejný, tvarově skoro stejný, pouze bez umělohmotného krytu údajně nespolupracuje s čipovými sadami Intel.
Měl bych 2 otázky:
1. Je možné, aby mé axago se chovalo stejně, tedy špatně spolupracovalo s Intelem? Má s tím někdo zkušenost?
2. Čím by to chování mohlo být způsobeno, když v popisu adaptéru je napsáno, že nepotřebuje ovladače, je nezávislý a pracuje naprosto samostatně?
Zkušební PC má pochopitelně čipovou sadu Intel.
Děkuji za reakce.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: SATA - IDE adaptér Axago občas nedělá co dělat má

Příspěvekod petr22 » 20 bře 2016 09:50

Tohle nema cenu vubec resit - jednak je ten adapter 10 let stary, zadruhe Axago nepatri slusne receno zrovna mezi znackove vyrobce.

Obycejny novy SATA-IDE adapter za 45 Kc funguje podstatne lepe nez tenhle historicky vynalez za 350 Kc.

lennonreloaded
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod lennonreloaded » 20 bře 2016 10:04

Děkuji za vyčerpávající odpověď.
Příště pokud nebudeš mít co říci k věci, tedy hlavně odpovědět na otázky, tak se vůbec nesnaž a a neodpovídej. Jestli to má cenu řešit není tvoje věc, ale moje a já to řešit chci a potřebuji. Kromě toho ten adaptér je stále v prodeji.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 20 bře 2016 10:12

A jak by sis konkretne to reseni predstavoval? Ten adapter je z roku 2006, navic je pruchozi bez ovladace, takze nelze nikde nic nastavit.

V roce 2006 nebyly ani Windows 10, ani SATA III rozhrani. Takze kompatibilita nemuze byt zarucena. Se SATA I nebo II a starsim chipsetem to muze fungovat spravne. Pokud je to v zaruce, tak reklamuj.

Jenom ten cas straveny psanim tehle diskuse je drazsi, nez novy adapter, ktery pod Windows 10 a s novym chipsetem funguje korektne.

Co se tyce reseni - pocet lidi, kteri ti na tomhle foru dokaze poradit je omezen na nekolik lidi, a vetsina z nich ti rekne to same, co ja. Ja osobne jsem presvedcen ze se to jinak nez vymenou vyresit neda, i kdyz tobe se to nelibi. Resit problem jinak nez vymenou ma cenu u veci, ktera stoji vic nez 45 korun.

http://www.ebay.com/itm/PATA-IDE-TO-Ser ... SwUV9Wo0bA

Pokud trvas na tom ze radsi stravis hodiny ruznymi pokudy tam muzes skusit nasledujici: ruzne ovladace pro SATA radic, degradovat rychlost rozhrani na SATA I, skusit Linux nebo jiny operacni system.

lennonreloaded
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod lennonreloaded » 20 bře 2016 10:28

Tahle tvoje odpověď už je lepší, přesto na položené otázky odpovídá jen z části. Nevíš, jak je to s tím Intel čipsetem?
A přestože z toho, co o tobě z fóra vím, jsi profík, tak o cenách přehled nemáš. Když už bych pořizoval nový, poraď prosím, kde ho seženu nový z obchodu, se zárukou za 45,-Kč. Já jsem našel nejméně za cca 150,-Kč, přitom ten, na který se ptám, začíná na cca 220,- a končí na 340,-Kč podle dodavatele.
Naposledy upravil(a) lennonreloaded dne 20 bře 2016 17:21, celkem upraveno 1 x.

richchie
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod richchie » 20 bře 2016 16:39

Už někdy od dob xp používám-
http://www.i-tec.cz/?t=3&v=56
a nějak si nemůžu stěžovat.Plně funkční jak pod 7-8.1-10.

lennonreloaded
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod lennonreloaded » 20 bře 2016 16:45

Já ti věřím. Když ale mě opravdu zajímají odpovědi na ty dvě otázky z dotazu........

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 20 bře 2016 16:59

1. Ano, možné to je, ostatně u HW a PC je možné uplně všechno a s využitím "moderních výrobních postupů" se množina "všechno" rozšiřuje... A nedivil bych se, kdyby se jednalo o stejný kus HW, jen s jiným sázvem, ostatně u čínských hraček je to naprosto normální...

2. Taky je tam napsáno, že někdy je třeba přepnout SATA do režimu emulace IDE. Navíc píší pouze "vyhovuje Serial ATA 1.0a". A tyky bych si nebyl jistý tím, jestli je až tak P&P jak uvádí...

Další otázkou je, jak je starý, a jestli náhodou nemá svá nejlepší léta již za sebou...

Dále viz. petr.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

lennonreloaded
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod lennonreloaded » 20 bře 2016 17:13

Děkuji za velmi rozumnou a trochu šalamounskou odpověď.
Jen mi pořád není jasné, proč by to s AMD chodilo a s Intelem ne. Nikdo neví?

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 20 bře 2016 17:17

Jde o to, že ten převodník jen nějakým záhadným způsobem (ví jen sám výrobce, možná ani ten) na SATu napojí IDE, tedy je třeba aby chipset uměl s tím IDE aspoň částečně komunikovat (zapnout ten SATA v režimu emulace IDE) a Intel má teď moderní chipsety pro LGA1150/1151 kde se s IDE už nepočítá, AMD používá mírně postarší chipsety, které mají ještě podporu IDE (většina z nich, některé desky se ještě s IDE dají pro AMD i sehnat), tedy to je místo, kde bych viděl problém proč to AMD funguje a na nových Intelech ne, ale je to čistě má spekulace a nikdy jsme nestudoval jak ten konkrérní řadič funguje (to by byl dotaz na výrobce).
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

lennonreloaded
Level 3
Level 3
Stav:

Re: SATA - IDE adaptér Axago občas nedělá co dělat má  Vyřešeno

Příspěvekod lennonreloaded » 20 bře 2016 17:23

Asi máš pravdu, i když si myslím, že adaptér, který nepotřebuje ovladače a je naprosto nezávislý, by měl i tohle překousnout. No, asi ne....
Děkuji, zamykám.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • SATA disky idú všetky na SATA 2 nie na SATA 3
    od Laces » 10 dub 2025 10:13 » v Problémy s hardwarem
    6
    3383
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    10 dub 2025 19:50
  • Odešla baterie nebo adaptér notebooku?
    od p3v4x » 05 lis 2024 18:24 » v Problémy s hardwarem
    3
    2334
    od p3v4x Zobrazit poslední příspěvek
    05 lis 2024 22:54

Zpět na “Problémy s hardwarem”