čištění/mazání tiskárny "babičky"

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Fantomas
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

čištění/mazání tiskárny "babičky"

Příspěvekod Fantomas » 02 kvě 2016 19:40

Ahoj,

vlastním stařičkou tiskárnu HP LaserJet 4L, která plní svojí službu již úctyhodných 21 let. Nicméně se nikdy nečistila, a tak teď se v ní papír někdy zadrhne a nevím čím to je. Napadlo mě, že při tisku slyším takové zvláštní "drhnutí", jestli to není nějaká součástka, která potřebuje promazat. Nešel skoro zavřít zásobník, tak jsem promazal kolejničky a teď to jede jedná báseň. Myslíte, že můžu takto vystříkat i interiér tiskárny?
Jinak části, které bývaly černé jsou teď šedé (od částeček papíru), což bych chtěl nějak vyčistit.

Jakým způsobem na to jít co nejšetrněji, aby s námi byla dalších 21 let?

Díky za radu.

Reklama
mydlin
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Re: čištění/mazání tiskárny "babičky"

Příspěvekod mydlin » 03 kvě 2016 23:53

Fantomas píše:Ahoj,

vlastním stařičkou tiskárnu HP LaserJet 4L, která plní svojí službu již úctyhodných 21 let. Nicméně se nikdy nečistila, a tak teď se v ní papír někdy zadrhne a nevím čím to je. Napadlo mě, že při tisku slyším takové zvláštní "drhnutí", jestli to není nějaká součástka, která potřebuje promazat. Nešel skoro zavřít zásobník, tak jsem promazal kolejničky a teď to jede jedná báseň. Myslíte, že můžu takto vystříkat i interiér tiskárny?
Jinak části, které bývaly černé jsou teď šedé (od částeček papíru), což bych chtěl nějak vyčistit.

Jakým způsobem na to jít co nejšetrněji, aby s námi byla dalších 21 let?

Díky za radu.

Ahoj.
Jestli vystříkáš interiér tiskárny nějakým WDčkem nebo co jsi použil, tak to bude poslední věc, co s tou tiskárnou uděláš :D.
Pokud ji chceš opravdu zachránit a nikdy jsi žádnou tiskárnu neopravoval, tak rovnou doporučuji servis (kde se na tebe budou dívat jako na blázna ;) ).
Musí se to celé rozebrat, vyfoukat od toneru, kterého tam bude požehnaně a pak zjistit závadu.
Živil jsem se tím "pár" let, takže si troufnu dodat, že bez nějakých předchozích zkušeností, tomu akorát víc ublížíš.

Držím palce při záchraně tohoto muzejního kousku :).

Fantomas
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Fantomas » 04 kvě 2016 21:21

Aha, tak ještě, že jsem se tu poradil, protože už jsem měl v ruce šroubovák a koukal, jak se dostat dovnitř. A neexistuje nějaký "čistící" papír, který bych vložil do zásobníku, ono by to projelo (jako tisk) a nasáklo by to na sebe ten humus z toneru, co je všude uvnitř?

lennonreloaded
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod lennonreloaded » 04 kvě 2016 21:31

Omlouvám se za vstup, ale dle mých zkušeností by na likvidaci množství toneru usazeného uvnitř tiskárny nestačila ani celá role toaletního papíru. A to ani při detailním rozebrání.
Když se do toho náhodou pustíte, tak nejlépe ve vaně v koupelně. Ta se nejlépe po akci vyčistí. Chraň vás bůh to dělat v kuchyni nebo v obýváku.
A není to jen o likvidaci přebytečného toneru. Musíte počítat i s tím, že některé díly budou potřeba vyměnit a může být (a bude) problém je sehnat. Já jsem po půlroční anabázi cca před rokem zrušil LaserJet 5L.

Fantomas
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Fantomas » 05 kvě 2016 08:31

Jinými slovy je "démonická" 4L taková Pandořina skříňka, která by se otevírat neměla :-D . Samozřejmě, že jsem to chtěl dělat u sebe v pokoji s mazacím olejem v ruce. Docela mě uklidnilo, že případné nánosy toneru nezničí tiskárnu (jako mou "novou" asi 5 let starou inkoustovou tiskárnu, kde se podělalo snad vše, co jde, vč. inkoustového senzoru apod.). Tak si počkám, až nabydu více zkušeností a poté se do toho vrhnu.

lennonreloaded
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod lennonreloaded » 05 kvě 2016 10:10

Pořiď si nejlépe na sběrném dvoře nějakou vyřazenou 4L (5L, 6L - mají stejnou konstrukci) a cvičně si ji rozeber. Bude to asi nejlepší řešení, naučíš se to a tvá 4L ti už nebude dělat problémy.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Problémy s hardwarem”