PC občas (často) zatuhává při startu WinXP

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

mikee007
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

PC občas (často) zatuhává při startu WinXP

Příspěvekod mikee007 » 11 srp 2008 12:53

Ahoj,
moc prosim o radu, co by mohlo byt s PCdlem (Win XP), neustale zlobi zejmena v tom ze vzdy hned pri startu nenastartuje uplne, presneji, uz treba podle vzhledu plochy a kontrolky HDD ma vsechno nacteno, ale proste nereaguje, pri najeti na listu nebo Start menu se objevi misto kurzoru presypaci hodiny a konec. Uz s nim nehnu. Jindy se zasekne i drive, skoro vzdy ale az po uvodni obrazovce "Vitejte", zrejme behem doby, kdy se spousti programky v systray nebo tak. Pokud uz donastartuje, jede celkem bez problemu, BSoD jsem nemel ani jednou (a mam ji zapnutou).

Konfigurace je nasledujici:
- AMD Athlon 64 X2, 2200 MHz (11 x 200) 4200+
- Gigabyte GA-M61PM-S2 (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN, IEEE-1394) s cipovou sadou nForce 6100-430, AMD Hammer
- 4096 MB (4x DDR2-800 SDRAM, z toho 2x Transcend JM800QLJ-1G a 2x A-Data AD2800001GOU)
- grafika NVIDIA GeForce 7300 SE/7200 GS (512 MB)
- ST3250410AS (250 GB, 7200 RPM, SATA-II)
- ST3250310AS (250 GB, 7200 RPM, SATA-II)
- ST3160815AS (160 GB, 7200 RPM, SATA-II)
- ST3160815A (160 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)
- HL-DT-ST DVDRAM GSA-4167B
- zdroj 350W
- BIOS Award Modular (06/25/07)
- Windows XP Professional SP3

Dela to uz delsi dobu, obcas to dopadne tak, ze kdyz zkolabuje pri praci (coz se zase stava velmi zridka a kdyz uz, tak po mnoha hodinach bezproblemove prace). V pripade, ze takto zkolabuje behem prace nebo vzdy po neuspesnem dostartovani pri dalsim restartu provadi kontrolu disku C:, skoro vzdy tam pak opravuje chyby (nejake "serazovani v rejstriku $I30" nebo tak neco).

Prubezne jsem mel obavu ze slabeho zdroje, z problemu s pametmi a z vadneho disku. Zkousel jsem to resit takto:
Zdroj: nekolik znamych tvrdi, ze 350W bohate staci, takze jsem ho zatim nemenil
Disk: uz pred par mesici jsem koupil novy disk a nainstaloval system na nej, ale problem neustal
Pameti: zkousel jsem pomoci PC Check 6.00 nekolikrat PC Stress Test (zatezovy test) nejdrive 4x vzdy jen s jednim modulem RAM ve slotu 0, pote 2x pokazde s dvojici modulu RAM ve slotech 0 a 1 (dvojice jsem nechal 2x Transcend a 2x A-Data), pote 2x pokazde opet s dvojici ve slotech 2 a 3 a samozrejme i 2x s plnym obsazenim ve vsech slotech 0 az 3 v poradich Tr.+Tr.+AD+AD a AD+AD+Tr.+Tr.
Stress test skoncil chybou jen v pripadech plneho obsazeni vsech slotu. Z toho jsem se zacal obavat o dostatecne napajeni, ale nevim, jaky muze byt rozdil v pozadavcich na prikon mezi 2 a 4 moduly RAM. Jinak pameti vsechny bez chyby prosly i zhruba 14 hodinovymi testy MemTest x86 a MemTest x86+ nebo jak se ty 2 utility jmenuji.

Vyse uvedene platilo do 24. cervence. Od te doby jsem jeste na zaklade nejakych dalsich rad na jinem foru zkusil nasledujici:
1) kontroloval jsem mozny konflikt 2 antiviraku ci firewallu, takový problém nehrozí
2) zkoušel jsem tam nechat jen 2x1GB paměti vždy v páru, co byly kupovaný nastejno, dělalo to stejně.
3) Vyndal jsem všechno kromě systémového disku, ten jsem dal na jinou kšandu, prohazoval jsem různě napájecí kabely a problém přetrvává.
4) nForce prý občas samovolně přepíná disky do PIO módu, to se u mne nestalo.
5) vyměnil jsem zdroj z 350 W co byl kupovanej přímo v tý bedně za Jersey 450W (prej spolehlivej a značkovější). Dělá to stejně.
6) zkoušel jsem úplně novou instalaci WinXP, všechno striktně bez netu (abych vyloučil případné okamžité napadení virem nebo tak něco), pečlivě a načisto, dělá to i na té nové instalaci dál. Připadne mi, že se to má tendenci zatuhávat někdy kolem načítání NOD32, ale někdy to zůstane viset na NOĎáckym splash screenu, jindy to ani ten nenačte. Zkrátka to každopádně vytuhává až poté, co se načte základní GUI WinXP a už se mají "jenom" donačíst věci ze systraye.

Může to být tím, že jsem u desky neupdatoval BIOS?
Může být deska nějak poškozená? Třeba před výměnou nestíhal zdroj a došlo díky nějakým výkyvům napětí a proudu k nevratnému poškození někde na čipsetu.

Já už totiž nevím vůbec kudy kam. Myslím si, že už to může být jedině motherboardem, ale nevím jestli by stačil update BIOSu, nebo mám vzít novej MB. Pokud bych měnil MB, kterej čipset je na můj proc nejlepší? Můžu zůstat u nForce, abych nemusel reinstalovat a všechno úplně od začátku nastavovat, ale stačilo by mi nahodit preinstal zálohu?

Díky moc za jakékoli rady...

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Problémy s hardwarem”