Dokoupil jsem RAMku a PC se s ní pere.* Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Dokoupil jsem RAMku a PC se s ní pere.*

Příspěvekod Myloš » 18 kvě 2010 09:21

ITCrowd píše:reálný výkon je jinde, a nikdy zvednutí taktovací frekvence na dvojnásobek neznamená reálné zvýšení výkonu o 100%.
což jsem měl na mysli i já. Běžného uživatele netrápí otázky jako propustnost paměťové sběrnice a tak podobně, nýbrž výkon, proto mohl být JaI z tvé otázky poněkud zmatený.

Jinak jsem se ovšem domníval, že zápis 266/533 se nevztahuje na dual channel, nýbrž na DDR samu o sobě. Proto mám taky tuto informaci zafixovanou z dob, kdy žádný dual channel ještě neexistoval. Viz Wikipedie:
DDR SDRAM (zkratka pro double-data-rate synchronous dynamic random access memory) je typ pamětí používaný v dnešních počítačích. Dosahuje vyššího výkonu než předchozí typ SDRAM tím, že přenáší data na obou koncích hodinového signálu. Tento přístup zvyšuje efektivní výkon téměř dvakrát bez nutnosti zvyšování frekvence sběrnice. DDR paměti na 100 MHz jsou tedy přibližně stejně rychlé jako SDR paměti na 200 MHz.
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

Reklama
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 18 kvě 2010 10:26

ITCrowd píše: Např. 266/533 neznamená, že paměť poběží na 533, ale že když bude zapojena v dualu, bude jako by běžela na 533.

To je ovšem omyl, můžeš dát link kde se něco takového píše?
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 18 kvě 2010 10:33

jj, měl jsem připsat zjednodušeně řečeno. Samozřejmě že v reálu to neplatí.
//Jinak abych to ukončil. To co jsem napsal, používám pro vysvětlení laikům, proč se vlastně používají paměti v dual módu. Je mi jasné, že vám, odborníkům ošlehaným větrem počítačových klimatizací, z toho můžou vstávat vlasy na hlavě, nepřipadá mi však, že by to bylo zcela mimo mísu. Tož tak..

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Dokoupil jsem RAMku a PC se s ní pere.*  Vyřešeno

Příspěvekod Žbeky » 18 kvě 2010 13:16

Např. 266/533 neznamená, že paměť poběží na 533, ale že když bude zapojena v dualu, bude jako by běžela na 533.

To není pravda. Musí se uvést pojmy pracovní a efektivní frekvence.

Hlavním ukazatelem výkonu pamětí, je jejich rychlost (frekvence). Ta je udávána jako primární parametr modulů, a podle ní se uvažuje výkon a možnosti. Málokdo ale ví, že rychlost samotných paměťových čipů se od DDR nezměnila a je stále 200MHz. K lepšímu porozumění poslouží obrázek.

Obrázek

Nejprve si vysvětleme, jak paměti pracují s frekvencí. Samotné paměťové čipy pracují na relativně nízkých taktech, na vysoké frekvenci tikají I/O buffery. Náš obrázek to ukazuje názorně. První představuje DDR paměti. Čipy jsou taktovány 200MHz a I/O buffer stejnou frekvencí, protože jsou data dodávány do řadiče (skrze "Data Bus") na náběžné i sestupné hraně, je efektivní frekvence 400MHz. U těchto pamětí je počet spojení (banky) mezi čipem a I/O bufferem roven dvěma.

Druhý obrázek ukazuje, jak je dosaženo vyššího výkonu u DDR2. Frekvence paměťových čipů je stále 200MHz, I/O buffer pracuje ale rychleji na 400MHz. Zvýšení frekvence I/O bufferu by ale na vyšší výkon nestačilo, je nutné dodat také dvojnásobné množství dat (bitů). Díky čtyřem spojením (bankům) čipů a I/O bufferu (4n prefetch), je možné s využitím náběžné i sestupné hrany dosáhnout efektivního taktu 800MHz. Změna se tedy koná pouze na úrovni modulů, kde je nutné zdvojnásobit množství přenesených bitů za jeden impulz.

Zdroj: pctuning.cz
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

hc50
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod hc50 » 11 kvě 2011 14:26

Já si koupil taky novou 2 gb a v pc jsem měl 1gb a pochopitelně si neseděli naví každá měla jinou frekvenci tudíž pc najelo ale vymazávaly se ovladače dvdromu ms gs wavetable a podpora skeneru a na hdd se modifikovaly soubory a padal windows přesně jako když je špatná external cache tolikrát jsem reinstaloval Winec až jsem musel u MS zdůvodňovat můj cd key pak jsem nechal je tu 2 Gb a vše je v pořádku.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Problémy s hardwarem”