Dobrý den, minulý rok v září jsem si na czc.cz koupil nový stolní počítač:
CPU Intel Core 2 Duo E8400, 3.0 GHz, s.775
RAM Kingston 2x2GB DDR2 800 MHz CL5 (KHX6400D2K2/4G)
HDD Samsung SpinPoint F1, HD753LJ, SATA II, 32MB - 750MB
VGA EVGA GeForce GTS 250
Zdroj Fortron Epsilon - 600W (80Plus)
MB Biostar TP35D2-A7, s775, P35+ICH9, D.DDR2, GL, sata2, sol
Tento počítač mi za poplatek zkompletovali lidé z czc, takže zde by neměl být problém. Do nedávna vše šlapalo jak hodinky, ale teď se čím dál častěji stává, že při větším zatížení (hraní her, kompilace většího počtu zdrojových kódů,...) se počítač "zasekne" a nelze s tím dělat nic jiného než resetovat přes čudlík vepředu na bedně nebo natvrdo vypnout.
Na Windowsu se mi podařilo, ne úplně to vyřešit, spíš jenom oddálit tím, že jsem na grafické kartě zvýšil otáčky větráku na 100%. Tímto se teplota GPU udrží pod 50°C, ale stejně po nějaké době se počítač sekne. Zkoušel jsem nainstalovat nové ovladače grafické karty, ale to problém nevyřešilo.
Kamarád mi poradil, abych upgradoval BIOS, že by to mohlo pomoct, ale já jsem nenašel pro mojí základní desku žádný upgrade BIOSu.
Ještě bych rád dodal, že se to neděje jenom na Windowsu, ale i na Linuxu.
Děkuji za případné rady.
Počítač se při větší zátěži "sekne"
- Stene
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Počítač se při větší zátěži "sekne"
Ahoj, ten bios se mi zdá kravina.. Jaké jsou ostatní teploty v počítači při zátěži (hraní her, kompilace)?
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Mrkni do bedny, zda nejsou chladiče a ventilátory na procesoru , GK a další případné ventilátory zanesené prachem, což snižuje účinnost chlazení. Pokud ano, je nejlepší prach vyfoukat stlačeným vzduchem. Bombičku lze koupit v prodejnách výpočetní techniky. Protože uvádíš, že stejný problém je jak ve Windows, tak v linuxu, může to být některá část PC. Doporučuji otestovat paměti programem Memtest a spustit kontrolu disku s opravou případných chyb. Dále je dobré zkontrolovat PC programem Ccleaner a vyčistit zbytečnosti i zkontrolovat a vyčistit registry. Program dělá i zálohu registrů, tak se nemusíš bát, že napáchá něco co nemá. Pokud to nepomůže budeme hledat dál.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Stene píše:Ahoj, ten bios se mi zdá kravina.. Jaké jsou ostatní teploty v počítači při zátěži (hraní her, kompilace)?
Tady jsou teploty po 5ti minutách hraní (dýl hrát jsem se neodvážil):

Pic píše:Mrkni do bedny, zda nejsou chladiče a ventilátory na procesoru , GK a další případné ventilátory zanesené prachem, což snižuje účinnost chlazení. Pokud ano, je nejlepší prach vyfoukat stlačeným vzduchem. Bombičku lze koupit v prodejnách výpočetní techniky. Protože uvádíš, že stejný problém je jak ve Windows, tak v linuxu, může to být některá část PC. Doporučuji otestovat paměti programem Memtest a spustit kontrolu disku s opravou případných chyb. Dále je dobré zkontrolovat PC programem Ccleaner a vyčistit zbytečnosti i zkontrolovat a vyčistit registry. Program dělá i zálohu registrů, tak se nemusíš bát, že napáchá něco co nemá. Pokud to nepomůže budeme hledat dál.
Do bedny jsem koukal, problém vidím jenom u grafické karty, která je celá zabalená v plastovém obalu, takže dovnitř se bez porušení záruky nedostanu, což se mi nechce. Každopádně zítra zkusím koupit bombičku a vyfoukat prach. Ccleaner jsem už zkoušel stejně jako memtest. Co se mi zdá divný je, že se mi to seklo dokonce i u toho memtestu.
Doufám, že vám tohle info nějak pomůže.
-
- Pohlaví:
u grafické karty, která je celá zabalená v plastovém obalu
To se mi zdá divný, jsi si jistý, že to tak má být? Nezapomněli pašáci z czc ten obal sundat? Obrať se na jejich techniky a zeptej se jak to má být.
Teploty jsou O.K.
Tak jsem zhlédl TOTO video a opravdu tam je plastový kryt.

- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Zkus zkontrolovat Memtestem vždy jen jednu paměť (Jednu vždy vyjmi a vlož při vypnutém PC a pozor na statický náboj).
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Jelikož firma Eurocase pohltila firmu Fortron, nedělám si iluze o kvalitě zdrojů Fortron...
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
Pic píše:Zkus zkontrolovat Memtestem vždy jen jednu paměť (Jednu vždy vyjmi a vlož při vypnutém PC a pozor na statický náboj).
Memtest jsem zkusil, ale počítač se seknul po 5ti minutách. Je to čím dál tim horší, zvlášť v těchto horkých dnech.
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
V tom případě to bude asi chyba RAM. Pokud máš víc modulů tak zkus jet jen na jednom. A třeba i prostřídej sloty.
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Tím jsi ale neodpověděl, zda se to seká i když necháš v PC jen jednu paměť, takže stále není možné vyloučit, zda je chyba v paměti, či jinde. Je třeba každou ověřit zvlášť. Pokud chceš poradit odpovídej konkrétně. My zde na Tvůj PC nevidíme co děláš a jak se PC při tom chová.
Dobře, zkusím co mi radil Žbeky a napíšu, jak to dopadlo.
Tak jsem vyndal první modul RAM potom jsem ho dal i do druhého slotu, pak jsem to samé zopakoval s druhým modulem a stále se mi to sekalo.
Tak jsem vyndal první modul RAM potom jsem ho dal i do druhého slotu, pak jsem to samé zopakoval s druhým modulem a stále se mi to sekalo.
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Při každé z obou pamětí při kontrole Memtestem se PC sekne?
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 9
- 2781
-
od Baggy