Zdravím,
už nějakou dobu mě trápí modrá smrt na stolním PC. Začalo to dělat bez nějaké změny HW nebo tak něco, respektive, ničeho si nejsem vědom. Spoléhal jsem na to, že po reinstal Windows 7 x64 bude vše ok, ale není. Dříve se modrá smrt vyskytovala náhodně, po reinstal, je to však pravidlem a to při každém zapnutí PC:
Zapnu PC -> chvilku trvá, než se zapne monitor -> objeví se načítání Windows -> pak, když by se měla obrazovka přepnout na login, zčerná -> modrá smrt -> restart -> bez problémů naběhnou Windows a už nikdy do modré smrti nespadne, ani po restaru PC, jen při opětovném zapnutí PC.
Modrou smrt způsobuje ovladač atikmpag.sys, kód chyby 0x00000116.
Neví někdo, prosím, jak zjistit, oč jde ?
BSoD při každém startu Win Vyřešeno
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: BSoD při každém startu Win
Chyba 0x116 znamená, že po problémech při grafických operacích (timeouty, hungy) se video plánovač (část systému) rozhodne prostřednictvím grafického ovladače pro reset GPU. Při pokusu o to,
to ale vytuhne nadobro. Laicky řečeno.
Pokud k tomu dochází hned při startu Windows, bude to závada grafického adaptéru nebo grafického ovladače. Vzácněji by se mohlo jednat o závadu MB, v případě íček od Intelu, které mají integrovaný řadič PCIe sběrnice i závadu CPU. Nejdříve bych šel po grafickém ovladači (vždy pouze WHQL verze), pak po grafickém adaptéru. (nejprve vytáhnout, očistit a znovu usadit do slotu)
Snad nic nepřetaktováváš.
to ale vytuhne nadobro. Laicky řečeno.
Pokud k tomu dochází hned při startu Windows, bude to závada grafického adaptéru nebo grafického ovladače. Vzácněji by se mohlo jednat o závadu MB, v případě íček od Intelu, které mají integrovaný řadič PCIe sběrnice i závadu CPU. Nejdříve bych šel po grafickém ovladači (vždy pouze WHQL verze), pak po grafickém adaptéru. (nejprve vytáhnout, očistit a znovu usadit do slotu)
Snad nic nepřetaktováváš.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti
Procesor je Intel Core 2 Duo, ovladače ke GK mám nejnovější, ale zkoušel jsem i starší verze, kartu jsem měl vynadanou, čistil jsem celý PC, kontroloval kabely ...
Co se týče toho taktování ... jen jsem používal ATi Tray Tools na vytvoření dvou profilů 2D (aby nejel pořád větrák naplno) a 3D (kdy jela karta v továrních taktech, žádné přetaktování se nekonalo) ... je možný, že se ta grafická karta mohla poškodit tímhle ?
Co se týče toho taktování ... jen jsem používal ATi Tray Tools na vytvoření dvou profilů 2D (aby nejel pořád větrák naplno) a 3D (kdy jela karta v továrních taktech, žádné přetaktování se nekonalo) ... je možný, že se ta grafická karta mohla poškodit tímhle ?
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
To těžko. Prostě vadný kus. Obecně platí, že pokud nezvedáš napájecí napětí, HW to musí ustát.
Ona teď grafická karta funguje bez problémů, žádný chyby v zobrazení nebo tak něco, prostě šlape - jen ta modrá smrt při startu PC mě štve.
Zkusím si někde půjčit jinou grafickou kartu a uvidím, jestli tomu bude jinak ...
Zkusím si někde půjčit jinou grafickou kartu a uvidím, jestli tomu bude jinak ...
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Zkus to. Já jsem kdysi lamí manipulací urval jeden malý rezistor z jedné GK a pak se to chovalo podobně. Pokud systém nastartoval, pracovala v pohodě.
Re: BSoD při každém startu Win Vyřešeno
Takže až včera jsem měl možnost vyzkoušet jinou grafickou kartu ... ta fungovala úplně bez problémů, žádná modrá smrt. Když už jsem měl tu svojí vyndanou, tak jsem se také koukl na ty rezistory (jak bylo zmíněno výše), některé byly jen minimálně ohlé, zkusil jsem je tedy s citem porovnat a po zasunutí zpět do slotu a zapnutí PC už se modrá smrt nevyskytuje ani s mojí grafickou kartou - těžko říct, zda za to mohly ty rezistory nebo třeba úplné odinstalování ovladačů a vyzkoušení druhé grafiky, nicméně zatím PC šlape jako dřív, bez sebemenších problémů a modrá smrt se zatím nevyskytla ... 

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Pc někdy při startu nedetekuje dvd mechaniku
od Luk4579 » 30 dub 2025 20:22 » v Problémy s hardwarem - 6
- 7154
-
od Luk4579