Nedostatečný výkon ventilátoru Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Daemonic14
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:

Nedostatečný výkon ventilátoru  Vyřešeno

Příspěvekod Daemonic14 » 29 črc 2014 14:59

Zdravím - tato prosba je především pro vlastníky notebooků Acer, ale kdokoliv další, kdo by k tomu měl co říct, ať se samozřejmě ozve, každá rada dobrá :) .

Už jsem se zde několikrát zmiňoval o nevyhovujících teplotách na svém ntb - poslední dobou ( po přeinstalování Widlí, vyfoukání od prachu, překonfigurování chladící podložky) se teploty zmírnily, nicméně v některých případech je to stále příliš, a proto jsem se zajímal o možnosti, jak manuálně ovládat výkon ventilátorů v ntb (pozn. - podpora Aceru kontaktována - bylo mi řečeno, že Acer manuální ovládání ventů nepodporuje) , ale ani Speed Fan, ani BIOS mi nepomohli ( Speed Fan nezobrazoval možnosti pro ovládání, BIOS pro jistotu ani nezmiňoval, že by v mém ntb nějaké fany byly).
Proto mě jako poslední místo, kde bych po googlu mohl uspět, napadl PC-help ( vzhledem k tomu, že už jsem se zde zabýval svým ntb až příliš, je tohle poslední topic, kde budu nějaké teploty řešit, pak už na to kašlu, ale naposledy prosím o pomoc..). Na Googlu jsem se dostal k tomu, že přes nějaké úpravy BIOSu by se mělo k ovládání fanů dostat - ale moudrý jsem z toho nebyl, a nebylo to ani konkrétně pro můj model ( Acer Aspire 5551G, konfigurace viz. podpis)
Neměl by tedy někdo nějaký nápad/zkušenost/radu, jak to udělat, abych ten větrák/větráky mohl sám regulovat?? :)
Rozumějte - ventilátor samozřejmě funguje, ale nechová se logicky - při vysokých teplotách fouká mnohem méně, než by mohl, přičemž dle mnou zjištěných informací se dostane vent na maximální otáčky až při hodnotě kolem 100C ( bravo Acer-e, úžasné rozhodnutí)

Tak tedy.. prosím :'( ..

--- Doplnění předchozího příspěvku (29 Črc 2014 14:59) ---

Pro orientaci: vysoké teploty = 80/85C
PC: skládané CPU: AMD Phenom II X4 945 3,0 GHz RAM: 8GB DDR3 Kingston HyperX blu GPU: GAINWARD GTX560 GS Motherboard :AsRock N68C-GS FX Zdroj: Fortron HEXA 500W
Case: EuroCase ML5410 NTB: Acer Aspire 5551G RAM: 4GB RAM Samsung CPU: AMD Phenom II X3 N830 2,1GHz GPU: AMD Radeon HD 5650 1GB GDDR3

Reklama
Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Re: Nedostatečný výkon ventilátoru

Příspěvekod Oxxid » 29 črc 2014 17:06

Jak jsi přišel na aktuální rychlost ventilátoru vyjádřenou procentuálně?

Ptal jsi se také na podpoře Aceru jak přehřívání řešit?

Daemonic14
Level 3
Level 3
Stav:

Re: Nedostatečný výkon ventilátoru

Příspěvekod Daemonic14 » 29 črc 2014 21:20

Kde jsem se prosím zmínil o procentuálně vyjádřené aktuální rychlosti ventilátoru?

Ano. Chladící podložka a čištění. To už dělám teď. No difference there.
PC: skládané CPU: AMD Phenom II X4 945 3,0 GHz RAM: 8GB DDR3 Kingston HyperX blu GPU: GAINWARD GTX560 GS Motherboard :AsRock N68C-GS FX Zdroj: Fortron HEXA 500W
Case: EuroCase ML5410 NTB: Acer Aspire 5551G RAM: 4GB RAM Samsung CPU: AMD Phenom II X3 N830 2,1GHz GPU: AMD Radeon HD 5650 1GB GDDR3

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Vysoké otáčky ventilátorů na notebooku Příloha(y)
    od mateo- » 24 úno 2025 20:28 » v Problémy s hardwarem
    8
    4958
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    26 úno 2025 08:36
  • Nízký výkon u CPU Ryzen 3 1200 Příloha(y)
    od Votasini » 02 úno 2025 14:46 » v Problémy s hardwarem
    12
    4939
    od RIKI22 Zobrazit poslední příspěvek
    03 úno 2025 17:53

Zpět na “Problémy s hardwarem”