Procesor a chladič Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
xbs
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5449
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Procesor a chladič

Příspěvekod xbs » 08 dub 2018 20:12

zajisté že by nezvládla procesory Intel, proto ty podněty k apgrejdu celýho kompu...



Reklama
Fox_25
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1025
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Re: Procesor a chladič

Příspěvekod Fox_25 » 08 dub 2018 20:15

MateliXoo
Tak to zkusím trochu jinak, jaký tam máš chladič?

Uživatelský avatar
Michael850
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9793
Registrován: srpen 14
Pohlaví: Muž

Re: Procesor a chladič

Příspěvekod Michael850 » 08 dub 2018 20:18

MateliXoo píše:Chápu není to špička procesor ale AMD prostě topí už jsem měl předtím AMD, ale nikdy jsem neměl při hře 100+ stupňů
Topí, protože jsi koupil historický model, který odpovídá na rok 2012, né r. 18...

Uživatelský avatar
xbs
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5449
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Procesor a chladič

Příspěvekod xbs » 08 dub 2018 20:18

řeší to v druhym vlákně co si založil - box chladič s TDP do 95W...

Uživatelský avatar
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2238
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Procesor a chladič

Příspěvekod dom324 » 08 dub 2018 20:20

MateliXoo píše:AMD prostě topí

A tohle tvrzení zakládáš na čem? Jediná generace, o které se to dalo říct, byl Buldozer - staré Athlony ničily P4 v efektivitě, Phenomy taky nijak extra nežraly, Ryzeny při většině úloh jsou efektivnější než Intel. S takovýmhle přístupem by jsi mohl říct o každé firmě že "prostě topí". nVidia měla Fermi, Intel Netburst a AMD Buldozer - aneb každá rodina má svou černou ovci.

Udělal jsi někde chybu při instalaci. Ve Windows to CPU bude mít spotřebu max pár desítek W, s takovou spotřebou není možné mít přes 70°C v idle.
Jaké je systémové chlazení?

Turion
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1992
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Procesor a chladič

Příspěvekod Turion » 08 dub 2018 20:26

K tomuto procesoru byl přibalený taky chladič, tak tam dej ten co u něj byl. Musí uchladit naprosto v pohodě a není potřeba kupovat jiný.
V biosu musí být povoleno: "Cool'n'Quiet je technologie vyvinutá společností AMD pro šetření energie spotřebované procesorem a snížení hlučnosti ventilátoru; dosahuje toho snížením frekvence násobiče až na 5× a napětí až na 0,9 V. To vše funguje za běhu PC, bez pozorovatelného vlivu na výkon.
Spusť CPU-Z a uvidíš, jestli se mění násobič a napětí, když CPU pracuje a když nepracuje. A kolik napětí tam jde.

Uživatelský avatar
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2238
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Procesor a chladič

Příspěvekod dom324 » 08 dub 2018 20:52

Ad druhé téma, už jsi ho zamknul:
Skříň bez systémových ventilátorů...i do kancl sestav se dává aspoň 1. Do základních herních sestav aspoň 2, ideálně 4. Kup Arctic Fany (F14, F12), jsou levné a kvalitní - a kup je v největší možné velikosti, ne že koupíš 80mm prdítka a budeš se divit že řvou jak turbína a stojí za nimi vzduch.

Uživatelský avatar
drobino
Level 3
Level 3
Příspěvky: 509
Registrován: září 16
Pohlaví: Muž

Re: Procesor a chladič

Příspěvekod drobino » 08 dub 2018 21:16

Tak ještě jednou když je skříň velká neznamená že dobře větrá. Před tím jsi měl procák s tdp 65w a teď máš 95w. Chladič máš z toho předchozího a nemáš tam žádný další ventilátor. A staré AMD ještě k tomu si upravovali hodnotu tdp jak se jim tak trochu chtělo. Pastu a chladič jsi tam dával sám?

MateliXoo
nováček
Příspěvky: 26
Registrován: červenec 17
Pohlaví: Muž

Re: Procesor a chladič

Příspěvekod MateliXoo » 09 dub 2018 16:23

drobino píše:Tak ještě jednou když je skříň velká neznamená že dobře větrá. Před tím jsi měl procák s tdp 65w a teď máš 95w. Chladič máš z toho předchozího a nemáš tam žádný další ventilátor. A staré AMD ještě k tomu si upravovali hodnotu tdp jak se jim tak trochu chtělo. Pastu a chladič jsi tam dával sám?


Ano dával.. všechno je dáno správně bohužel pasta tam je snad jenom pro jistotu teplota bez ní a s ní je úplně stejná možná o 2-5 stupnů menší což mi moc nepomáhá

Dodatečně přidáno po 2 minutách 50 vteřinách:
Turion píše:K tomuto procesoru byl přibalený taky chladič, tak tam dej ten co u něj byl. Musí uchladit naprosto v pohodě a není potřeba kupovat jiný.
V biosu musí být povoleno: "Cool'n'Quiet je technologie vyvinutá společností AMD pro šetření energie spotřebované procesorem a snížení hlučnosti ventilátoru; dosahuje toho snížením frekvence násobiče až na 5× a napětí až na 0,9 V. To vše funguje za běhu PC, bez pozorovatelného vlivu na výkon.
Spusť CPU-Z a uvidíš, jestli se mění násobič a napětí, když CPU pracuje a když nepracuje. A kolik napětí tam jde.


No chladič přibalený k tomu procesoru to bohužel neochladí má to i tak 95 stupňů vše testováno. Myslím, že v biosu mám jen možnost Silent a při tomto nastavení je to i tak 95+ stupňů na ploše třeba někdy i... takže myslím, že to prostě ten chladič´nezvládá

Dodatečně přidáno po 7 minutách 6 vteřinách:
dom324 píše:
MateliXoo píše:AMD prostě topí

A tohle tvrzení zakládáš na čem? Jediná generace, o které se to dalo říct, byl Buldozer - staré Athlony ničily P4 v efektivitě, Phenomy taky nijak extra nežraly, Ryzeny při většině úloh jsou efektivnější než Intel. S takovýmhle přístupem by jsi mohl říct o každé firmě že "prostě topí". nVidia měla Fermi, Intel Netburst a AMD Buldozer - aneb každá rodina má svou černou ovci.

Udělal jsi někde chybu při instalaci. Ve Windows to CPU bude mít spotřebu max pár desítek W, s takovou spotřebou není možné mít přes 70°C v idle.
Jaké je systémové chlazení?


Ano, ale my se bavíme, jak tady bylo řečeno o procesorech ne Ryzen řady což jsou nové procesory, ale o procesorech které jsou starší a ty topí všechny.. Vždyť pracovní teplota je 76 stupňů což by bylo třeba v pohodě u AMD kdyby to nemělo při hraní 100+ stupňů takže tvrzení zakládám na praxi a na zkušenostech s těmito procesory...

Dodatečně přidáno po 10 minutách 33 vteřinách:
Fox_25

Nevím přesně typ ale je to starý chladič který byl tuším v balení procesoru AMD A6-7400K

Turion
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1992
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Procesor a chladič

Příspěvekod Turion » 09 dub 2018 16:42

Dozvíme se konečně kolik tlačíš voltů do toho procíku? Chladič se kterým byl zakoupen ho uchladí na 30°C v klidu a 50°C ve hrách. Za předpokladu správné instalace chladiče a správného nastavení biosu.

MateliXoo
nováček
Příspěvky: 26
Registrován: červenec 17
Pohlaví: Muž

Re: Procesor a chladič

Příspěvekod MateliXoo » 09 dub 2018 17:13

Turion píše:Dozvíme se konečně kolik tlačíš voltů do toho procíku? Chladič se kterým byl zakoupen ho uchladí na 30°C v klidu a 50°C ve hrách. Za předpokladu správné instalace chladiče a správného nastavení biosu.


Pokud hledám správně právě přes cpu-z je tam 0,9 V a max co tam tak vidím tak 1,5 V.. jestli je to nějaký špatný udaj stačí říct.. je to pod názvem Core Voltage..
Chladič je zacvaknutý nehýbe se a vzduchová bublina tam taktéž není nevím jaký problém ještě může nastat při instalaci.

A už tam mám ten originál chladič a teplota nejde pod 69 stupňů

Turion
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1992
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Procesor a chladič

Příspěvekod Turion » 09 dub 2018 17:52

Ok, tak napětí asi bude správně, ale je nesmysl ta teplota. Nejspíš používáš softvér, který nesprávně čte senzor. Nenapsal jsi kde tu teplotu vidíš. Takže se podívej přímo do biosu, kde je nějaká záložka jako monitoring a napiš kolik to ukazuje tam na CPU napětí i teplotu. Pak můžeš použít program HWiNFO, kde zaškrtneš senzory a dáš sem screen rokliknutej na dva šipkama dole, aby bylo vidět víc údajů. Zapni ten HWiNFO na pozadí, zapni hru a za pár minut nebo déle, pak hru vypni a udělej screen z toho programu a dej ho sem jako přílohu.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Predám set - Procesor, Motherboard, RAM, Chladič
    od Drawethree » 25 bře 2018 12:19 » v P: Hardware
    3
    625
    od Drawethree
    29 bře 2018 13:10
  • Kvalitní chladič CPU
    od Kreplik » 09 pro 2017 18:29 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    4
    263
    od Kreplik
    09 pro 2017 19:07
  • Hlasitý chladič ryzen
    od Lukylukee » 19 lis 2017 16:41 » v Problémy s hardwarem
    5
    215
    od Lukylukee
    19 lis 2017 18:14
  • Chladič na procák
    od Pcmaster321 » 18 pro 2017 13:27 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    5
    124
    od vuLva
    18 pro 2017 14:15
  • Chladič na cpu
    od Fiba » 28 zář 2017 18:02 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    26
    886
    od vuLva
    29 říj 2017 23:17

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 6 hostů