Po instalaci nových RAM padají hry Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

che0pZ
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Muž

Re: Po instalaci nových RAM padají hry

Příspěvekod che0pZ » 20 črc 2018 20:09

Ok, díky, nějakej monitorovací program na crashe jsem chtěl taky zkusit .. Prubnu to a dám vědět

btw. neznáte nějakej program, kterej dělá i log, co bych pak mohl vytáhnout a pročíst?



Reklama
Turion
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2655
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Po instalaci nových RAM padají hry

Příspěvekod Turion » 20 črc 2018 20:24

Záleží co chceš logovat, ale AIDA64 něco asi na logování má.

vuLva
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5274
Registrován: prosinec 15
Pohlaví: Muž

Re: Po instalaci nových RAM padají hry

Příspěvekod vuLva » 20 črc 2018 21:15

HWiNFO64 taky umí logovat.
Fractal Design Define R6 TG (6x Noctua A14 ULN) - Intel Core i7-8086K @ 5GHz (Noctua D15S) - ASUS Z370 MAXIMUS X APEX - 16GB G.Skill Trident Z DDR4 4000Mhz - MSI GTX 1080 Ti Lightning Z 11GB (ACEX IV + 3x Noctua A9 PWM) - Samsung 960 PRO 512GB + EK-M.2 - Samsung SpinPoint M9T 2TB (SQD) - Corsair RM650X - 34" Samsung CF791 @ 100Hz

che0pZ
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Muž

Re: Po instalaci nových RAM padají hry

Příspěvekod che0pZ » 23 črc 2018 01:14

Tak jsem provedl nějaké testy a zde jsou výsledky ..

Oba moduly jsem otestoval zvlášť v Memtest86 i Windows memory testem ve slotu DDR4_1 - no errors

Zapojil jsem další modul do DDR4_2 slotu (který je podle manuálu od MB pro Dual Channel) a spustil jsem Memtest86. Po hodinách vypadl výsledek - no errors
Pak jsem vyzkoušel Windows memory test a zasekl se na 10%. Když byl na 10% už hodinu, tak jsem usoudil, že se sekl a zrušil jsem ho ..

Nemyslíte, že to může být nakonec softwarová chyba? Mám dojem, že pokaždé, když odstraním "z rovnice" Win10, tak je výsledek "no errors" .. Samozřejmě jsem Win okamžitě přeinstaloval, ale na výsledek budu muset počkat až do úterý (odjel jsem na dovolenou a víc času nebylo)

HWinfo screenshot po 3DMark - Time Spy (dva moduly v 1+2)
https://imgur.com/xnhQaef

Díky za podněty/nápady a odpovědi, dost mi pomáháte ;-)

Turion
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2655
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Po instalaci nových RAM padají hry

Příspěvekod Turion » 23 črc 2018 13:47

Můžeš zkusit ručně přetaktovat na maximum každý modul zvlášť ve stejném slotu DDR4_2 abys vyloučil, že jeden je výrazně horší než druhý.
Můžeš zkusit command rate 2 nebo i změnit časování na 15-15-15-35-50.
Můžeš zkusit zvýšit LLC, napětí SOC do 1.2V, RAM 1.5V.
Můžeš mít rušení ve skříni od kabelů, od větráků, nedomáčknutých konektorů kabelů/slotu, wifi, BT, grafiky.
Můžeš mít horší výrobní kus procesoru/desky/RAM pokud nemáš věci na vylučovací metodu, tak to nezjistíš.
Může špatně doléhat CPU v socketu - znovu osadit.
Může to bejt něco jinýho:). Případně to dej někomu kdo má věci na testování.
Dej sem log z CDI.

che0pZ
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Muž

Re: Po instalaci nových RAM padají hry

Příspěvekod che0pZ » 30 črc 2018 19:25

Trochu jsem se odmlčel, něměl jsem moc času a potřeboval jsem ověřit některé z návrhů a nápadů.. Nicméně přeinstaloval jsem Win, dal RAMky do slotů pro dual channel (do obou párů) a všechno jede v pohodě ... pokud nezapnu XMP. Pak hry padaj jak zralý jablka v obou párech slotů ..
Nevím no, asi budu muset oželit tu frekvenci, nebo zkusit poladit ten overclock manuálně .. Měl jsem ale za to, že moje sestava by to měla zvládnout úplně bez obtíží ..

Každopádně díky za rady všem!

Tvoje rady Turione mi asi nějakou chvíli budou trvat, než se tím prokoušu, ale díky za vyčerpávající odpověď :)

Dodatečně přidáno po 20 vteřinách:
Btw. co je CDI ?

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14018
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Po instalaci nových RAM padají hry

Příspěvekod xbs » 30 črc 2018 19:28

CDI = Crystal Disk Info...

Uživatelský avatar
dom324
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 3089
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Po instalaci nových RAM padají hry

Příspěvekod dom324 » 31 črc 2018 07:57

Jaké napětí máš v SoC? Pravděpodobně jsi chytl dost špatný paměťový řadič. Zkus něco ve stylu 1,1V, možná o trochu méně.
Když to nepomůže, v nastavení RAM by jsi měl mít ProcODT - zkus 53,3 Ohmů + nastav časování a command rate jak psal Turion, pak ještě můžeš popostrčit tRFC někde k 500 (s B-Die by stabilní měly být hodnoty i okolo 240-280, těch 500 je extrém. Až nějak vyřešíš ty problémy, tak tam hoď třeba 320- tohle nastavení má poměrně velký vliv na výkon).

che0pZ
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Muž

Re: Po instalaci nových RAM padají hry

Příspěvekod che0pZ » 10 srp 2018 15:02

Nevím, jestli jste to schopní z těchhle screenshotů vyčíst napětí SoC, ale podle mě se pohybuje kolem 1,2V
CPU-Z - https://imgur.com/a/rDeSOSP
HWiNFO - https://imgur.com/a/ENmxgaZ
- oba screeny jsou při hodnotách 2400MHz na obou RAM

V BIOSu jsem nenašel volbu manuálně nastavit napětí, ale můžu hýbat s offsetem. A ten se přiznám, že nevím jak funguje, ale v podstatě můžu přidat až +0.3V. Ale zdá se mi, že ačkoliv jsem s tím pohnul, tak se v HWiNFO nic nezměnilo ..

Časování jsem zkoušel, tak jak jste radili, bez úspěchu. Nejlíp mi to běží na 2400MHz, což je základ, ale i tak jsem zaznamenal nějaké záseky ve Photoshopu, což by sice mohlo být spojené se softwarem, ale na starším notebooku takový záseky nemám, ačkoliv jde o stejnou verzi.
Napětí v RAM jsem zvedl, upravil command rate, zkusil si hrát s tRFC, ale bez úspěchu. Na těch 3200MHz to prostě nepojede stabilně.

Všem moc děkuju za rady, fakt si toho cením. Nemám moc času testovat všechny možnosti, je jich požehnaně a moc se v tom nevyznám, takže mi to trvá o to dýl ..

S největší pravděpodobností udělám to, že si koupím novou základní desku (asi MSI GAMING PRO x470), osadím ji, vyzkouším a případně do dvou týdnů vrátím. Kdyby to nepomohlo, tak to stejné udělám s RAMkami ..

Uživatelský avatar
dom324
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 3089
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Po instalaci nových RAM padají hry  Vyřešeno

Příspěvekod dom324 » 10 srp 2018 18:03

SoC napětí by měla být kolonka "CPU VCORE SOC" a je na hodnotě +-0,850V, což by mělo odpovídat boxovým hodnotám.
Manuálně napětí bohužel nenastavíš - Gigabyte desky mají pouze offset.
Při tom měření SoC napětí spusť nějakou zátěž (ve Windows je celý systém v úsporných stavech a nízkých napětích) - klidně může stačit Cinebench.

Ale stejně se obávám, že to spíš vypadá na vadnou desku/RAM/CPU. Holt jsi bohužel měl asi pořádnou smůlu :(

che0pZ
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Muž

Re: Po instalaci nových RAM padají hry

Příspěvekod che0pZ » 17 srp 2018 15:11

Díky moc za rady !!

Zkoušel jsem si hrát s napětím a už už jsem si myslel, že se mi to podařilo stabilizovat, ale pokaždé mě čekal na konci snažení fail ..

A tak jsem si koupil novou základní desku na odzkoušení.. Osadil jsem ji a všechno běží jak má - RAM na 3200 MHz bez jediného crashe. Prime95, který mi předtím spadl po několika minutách mi teď hodinu jede bez ERRORu, takže to nejspíš všechno bylo v desce a tu od Gigabyte dám reklamovat..

Mám na vás poslední dotazy - Myslíte, že mi reklamaci uznají? Co bych měl uvést jako vadu? (Všiml jsem si, že když je SoC do 1V, tak je deska stabilní)

Nemusíte odpovídat, kdyžtak už to nějak pořeším, ale chtěl bych ještě jednou všem moc poděkovat za rady a nápady, moc jste mi pomohli !! Díky díky ;)


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Padaji fps pri hre
    od Pupicek78 » 11 úno 2019 16:43 » v Hry
    6
    492
    od xbs
    11 úno 2019 20:14
  • Pomoc - Warcraft 3 a Frozen Throne padají
    od dandyyy93 » 07 říj 2019 16:07 » v Hry
    9
    417
    od Titan-GT
    dnes, 12:08
  • Ztratím záruku po instalaci Linuxu a následné instalaci původního OS?
    od merkur123 » 22 pro 2018 16:26 » v Reklamace a zákony
    5
    1256
    od malay
    22 pro 2018 17:01
  • češtiny do novych a starých her
    od p3v4x » 14 zář 2019 08:32 » v Vše ostatní (sw)
    2
    287
    od dom324
    14 zář 2019 09:03
  • Po nainstalování nových pamětí laptop padá do BSOD
    od jayden » 29 srp 2019 18:16 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    14
    835
    od jayden
    01 zář 2019 13:08

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bwencik11, CommonCrawl [Bot] a 13 hostů