PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
Over5
nováček
Příspěvky: 30
Registrován: září 17
Pohlaví: Muž

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod Over5 » 09 dub 2019 14:58

podal info na nete sa zda ze backup bios funguje tak ze pokial neprejde kontrola main biosu automoaticky sa spusta kopirovanie BB do MB - ale v prispevku vyssie pisete ze tento proces uz raz prebehol a vsetko fungovalo ok az doteraz, dalsia vec je ze BB je mozne aktualizovat, neviem ci pri vsetkych zakladnych doskach ale pri niektorych urcite

najnizsia mozna verzia biosu na stiahnutie je F3 a najvyssia F25 bolo by super otestovat oba ci sa to niekam nepohne

na tej zapozicanej doske asus B450 fungovali vsetky zvysne komponenty bez problemov a spolu?


Kto nic nerobi nic nepokazi, ale na chybach sa clovek uci.

Reklama
Ze0
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: listopad 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod Ze0 » 09 dub 2019 17:32

Po druhé reklamaci byl BIOS updatován na F24, což vím určitě. Co jsem zapomněl zmínit je, že krátce po druhé reklamaci a updatu se mi PC podařilo rozjet a něco přes týden fungoval (i když dost podivně, po probuzení se okamžitě restartoval, několikrát se během toho týdne resetovala deska do původního stavu), ale pak se jednou po restartu už neprobral a deska se chová stejně jako předtím. Nepřejde přes POST. Při zakoupení desky byl BIOS ještě na verzi F4 a vše fungovalo (samozřejmě krom toho, že rychlosti nešli nad 2933MHz)), takže tady problém nebude, pokud to nějak neovlivnila některá z novějších verzí BIOSu.

Ve většině případech se po spuštění rozsvítí okamžitě LED CPU a to je vše. Občas takhle deska "funguje" cca 10 min a pak se z ničeho nic rozvítí i doprovodné LED osvětlení a začíná nový pokus o POST. V tomhle testu už dojde ke správnému rozsvícení CPU ledky > RAM > GPU > BOOT, pak ale zpět k CPU > RAM. RAM ledka vydrží svítit cca minutu, následně se opět Rozsvítí CPU ledka a tak už to zůstane. Doprovodné LED osvětlení stále svítí. Předpokládám, že tím došlo k přepnutí na backup verzi BIOSU? Je to tak? Každopádně tak, či tak, se do BIOSu nedostanu. Bohužel na téhle desce nejsou ledky, co by ukazovali jaká verze BIOSu zrovna běží(main/backup).

Otestovat verze BIOSu by bylo super, ale do toho já se nedostanu. Očistit kontakty a profouknout sloty byla jedna z prvních věcí.

Na b450 desce vše běželo v naprosto stejné konfiguraci a bez jediného problému. RAM v pohodě na 3200MHz.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39585
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod petr22 » 09 dub 2019 18:40

Jiny zdroj jsi zkousel ?

Protoze podle popisu mi to prijde jako kandidat na "jak poskodit desku tak,
aby umrela definitivne a servis nic nepoznal".

Uživatelský avatar
Over5
nováček
Příspěvky: 30
Registrován: září 17
Pohlaví: Muž

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod Over5 » 09 dub 2019 18:58

este ma napadlo vybrat pamat (bios) a zapisat ju programatorom ak mate taku moznost

neviem ako to presne funguje ale po 3 reklamacii tej istej zavady by mala byt moznost vratenia penazi - pripadne pobehat dosku nejakym napatim aby niekde nieco nenapadne zhorelo ... : :lol:
Kto nic nerobi nic nepokazi, ale na chybach sa clovek uci.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39585
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod petr22 » 09 dub 2019 19:00

Po 3 reklamaci ano - jenze ta reklamace musi byt uznana.

Uživatelský avatar
Over5
nováček
Příspěvky: 30
Registrován: září 17
Pohlaví: Muž

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod Over5 » 09 dub 2019 19:15

podla navodov co som pozeral sa da zaviest backup bios sucastnym podrzanim pwr a rst tlacidiel jeden zdroj uvadza na 10 sekund a druhy na 40 sekund

Method 1

Shut off your computer
Hold the power button until your computer starts and shuts down again
Press the power button again, your backup BIOS should kick in now and should re-flash the backup BIOS if there's anything wrong with the new one.

Method 2

Shut off your computer
Hold the power AND the reset button for about 10 sec, than release.
It should boot into the backup BIOS now.
Kto nic nerobi nic nepokazi, ale na chybach sa clovek uci.

Ze0
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: listopad 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod Ze0 » 10 dub 2019 21:29

Jiny zdroj jsi zkousel ?

Protoze podle popisu mi to prijde jako kandidat na "jak poskodit desku tak,
aby umrela definitivne a servis nic nepoznal".

Zdroj je v pořádku, zkoušel jsem svůj zdroj na jiné sestavě i jiný zdroj na téhle sestavě.

Ano, kandidát na tento popis to rozhodně je, ale v tomto případě je to dost riskantní, když deska byla 2x reklamována s jasným popisem problému a nejednou by jim přišla kompletně mrtvá deska.
podla navodov co som pozeral sa da zaviest backup bios sucastnym podrzanim pwr a rst tlacidiel jeden zdroj uvadza na 10 sekund a druhy na 40 sekund

Jak už jsem psal dříve, pwr+rst jsem zkoušel a bez výsledku.

Na foru Gigabytu jsou popsány podobné problémy viz. link 1 a link 2. Všechno opravdu nasvědčuje tomu, že novější verze BIOSu prostě přestala podporovat určité RAMky, což je teda fakt neuvěřitelnej bizár, vzhledem k tomu, že by tomu mělo být spíš naopak. Samotné RAMky přitom fungovali jak na b450 desce tak na dvou rozdílných Intel sestavách.

Podle všeho bych tedy měl downgradovat BIOS někam na víc jak rok a půl starou verzi, což zase znamená pomalejší RAM. Samotnej Gigabyte nic moc neřeší. Po téhle mé první zkušenosti s Gigabyte deskou s jistotou vím, že je i poslední. Na chlazení se evidentně šetřilo, APPcenter aplikace víc škodí, než pomáhají a nakonec samotná podpora svých produktů :clap: .

Ze0
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: listopad 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod Ze0 » 13 dub 2019 02:17

Tak jsem koupil desku MSI B450 Tomahawk s tím, že už budu mít klid, ale jsem tam, kde jsem byl předtím. Deska se chová stejně, jako ta od Gigabytu a nepřejde POST. To znamená, že problém je na straně RAM pamětí, ale zaráží mě, že na B450 desce od Asusu (hodně ořezaná verze mATX - jedna z nejlevnějších na trhu) vše fungovalo, dokonce šli RAMky krásně na 3200MHz přes XMP profil, o čemž jsem si mohl u předchozí desky nechat jen zdát. Na dvou rozdílných Intel sestavách šli taky v pohodě.

U MSI desky jde BIOS updatovat přes flashku i bez přístupu do BIOSu. Vyzkoušel jsem nejnovější i nejstarší verzi BIOSu a bez úspěchu.

Je tohle nějak vysvětlitelný?

martin.100
Level 1
Level 1
Příspěvky: 57
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod martin.100 » 13 dub 2019 10:37

Na stránkách Gigabytu k té desce GA-AB350-Gaming 3 jsou nejnovější BIOSy F23 a F25, F24 nikoliv. U verze F25 je poznámka, že ovladače Chipsetu musí být aktualizovány na verzi 18.10.20.02 nebo novější než se aktualizuje BIOS na F25... Není problém i v tom ?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39585
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod petr22 » 13 dub 2019 12:14

To, ze pocitac neprojde POStem bude urcite zpusobene ovladaci ve Windows......

Nekompatibilita deska s RAm vypada ale presne takto.

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14608
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod xbs » 13 dub 2019 13:24

petr22 píše:To, ze pocitac neprojde POSTem bude urcite zpusobene ovladaci ve Windows...


při prvnim přečtení sem se lek že to myslíš vážně :-D

Ze0
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: listopad 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod Ze0 » 13 dub 2019 19:20

martin.100 píše:Na stránkách Gigabytu k té desce GA-AB350-Gaming 3 jsou nejnovější BIOSy F23 a F25, F24 nikoliv. U verze F25 je poznámka, že ovladače Chipsetu musí být aktualizovány na verzi 18.10.20.02 nebo novější než se aktualizuje BIOS na F25... Není problém i v tom ?

No koukám, že už ho odstranili, ale v té době ještě F25 nebyl. Že F24 byl, lze jednoduše najít a jak to tak vypadá obsahoval hodně chyb. Já tenhle problém měl ale už dřív, když tam byl F22 nebo F23. Každopádně stejný problém mám teď u MSI B450 desky, která je na nejnovější verzi BIOSu.

petr22 píše:Nekompatibilita deska s RAm vypada ale presne takto.

Tohle bych pochopil, kdyby to bylo od začátku. Jednoduše bych RAMky vrátil a vzal jiný. Ale ony přes rok na Gigabytu fungovaly, což je to, co nechápu.


Takhle je to opravdu hit nad miss. Mám teda na výběr zkoušet různý desky/RAMky dokud spolu něco nebude spolupracovat.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Sekaní her - Ryzen 1600 + GTX 1080
    od infidel914 » 26 pro 2018 17:09 » v Problémy s hardwarem
    2
    702
    od peta501
    01 led 2019 19:09
  • Ryzen cpu teploty přes afterburner
    od xxx68 » 10 říj 2019 20:02 » v Taktování a další úpravy PC
    2
    478
    od Lama6543
    10 říj 2019 22:12
  • Taktování RAM přes DRAM calculator (Ryzen 3000)
    od Xerxerus » 04 zář 2019 22:48 » v Taktování a další úpravy PC
    11
    1470
    od efelen
    12 zář 2019 10:30
  • PHP - post
    od L.L » 30 zář 2019 08:49 » v Programování a tvorba webu
    4
    672
    od L.L
    01 říj 2019 11:04
  • Post-Setup instalace - UEFI režim
    od nations112 » 31 kvě 2019 20:24 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    10
    1011
    od nations112
    31 kvě 2019 23:12

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], Luc7 a 34 hostů