Asrock Fatal1ty AB350 Gaming K4 dual-channel problém

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

geekercz
Level 1
Level 1
Příspěvky: 63
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Muž

Asrock Fatal1ty AB350 Gaming K4 dual-channel problém

Příspěvekod geekercz » 25 srp 2019 11:42

Zdravím. Mám tuto desku s nejnovějším doporučeným BIOSem 5.80. Kupoval jsem ji zhruba před rokem ve slevě, že byla vrácena, tedy je ještě v záruce:

https://www.asrock.com/mb/AMD/Fatal1ty% ... x.asp#BIOS

V desce mám Ryzen 5 2600.

https://procesory.heureka.cz/amd-ryzen- ... e/#section

A 2x RAMky G.Skill Ripjaws V Red 16GB koupené v rozmezí jednoho roku, nejedná se přímo o KIT 2x RAM, ale nemělo by to desce vadit, když je RAM paměť stále se stejným časováním, napětí a frekvencí, alespoň v to doufám.

https://www.mironet.cz/gskill-ripjaws-v ... +dp257000/

Ať už dám RAMky do slotu A2 či B2 (druhý a čtvrtý směrem od CPU) nebo A1, B1, BIOS hlásí RAMky na těchto pozicích, ale stále jede v single-channelu viz. přiložený obrázek.

Pročítal jsem si o této chybě něco na anglických fórech, ale ke kloudnému řešení mého problému jsem se nedostal.

Tak se obracím na zkušenější.

Je deska zralá na reklamaci nebo jsem přehlédl nějaké nastavení RAM pamětí v BIOSu?

Obrázek



Reklama
Uživatelský avatar
dom324
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 3098
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Asrock Fatal1ty AB350 Gaming K4 dual-channel problém

Příspěvekod dom324 » 25 srp 2019 13:34

32GB RAM je opravdu hodně na paměťový řadič od Zenu/Zenu+. Ani ta deska nikdy nebyla proslulá kompatibilitou s RAM, spíš naopak - Asrock měl B350 desku, kde na plošném spoji něco fakt dost podělali a deska nebyla schopná se dostat přes 2400MHz na RAM. Dost brzo ji vyloučili z prodeje. Byla to Gaming X něco.

Můj osobní tip je, že to prostě řadič CPU nezvládá. Napadá mě zvýšit SOC napětí na 1,05V. To by mu mohlo pomoct.

geekercz
Level 1
Level 1
Příspěvky: 63
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Muž

Re: Asrock Fatal1ty AB350 Gaming K4 dual-channel problém

Příspěvekod geekercz » 25 srp 2019 14:18

Ta RAM, co tam mám, byla na XMP profilu při těch 3000 MHz stabilní.

Hodnota SOC Voltage změněna, nicméně stále stejný výsledek, zkoušel jsem i 1,1V, stále RAMky hlásí jako single-channel:

Obrázek

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14104
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Asrock Fatal1ty AB350 Gaming K4 dual-channel problém

Příspěvekod xbs » 25 srp 2019 14:52

pokud je necháš na základní frekvenci 2133, změní se něco?

dimm.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

geekercz
Level 1
Level 1
Příspěvky: 63
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Muž

Re: Asrock Fatal1ty AB350 Gaming K4 dual-channel problém

Příspěvekod geekercz » 25 srp 2019 14:56

XMP a DRAM Freq. je přepnuto na -AUTO-, při naběhnutí BIOSu jsou RAMky na 2133 MHz viz. první přiložený obrázek.

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14104
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Asrock Fatal1ty AB350 Gaming K4 dual-channel problém

Příspěvekod xbs » 25 srp 2019 15:03

esli holt tej desce nevadí že ty moduly sou jiný šarže, můžou tam bejt třeba trochu odlišný čipy a deska je nedetekuje jako stejnej typ (jak píšou v bodu jedna v části manuálu v předchozim příspěvku)...

geekercz
Level 1
Level 1
Příspěvky: 63
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Muž

Re: Asrock Fatal1ty AB350 Gaming K4 dual-channel problém

Příspěvekod geekercz » 25 srp 2019 15:49

Udělal jsem si teď kontrolu XMP profilů.

Osazeny dvě RAM pamětí na 2. a 4. pozici tzn. A2 a B2. Měnil jsem přednastavené XMP profily. Na všech profilech u všech přednastavených frekvencích, pokud jsou RAM paměti dvě se počítač 2x zapnul a vypnul a potřetí najel na základním kmitočtu pamětí tj. 2133 MHz v single-channelu.

1866 MHz - Přednastavený XMP profil, 2 RAM => x
2133 MHz - Přednastavený XMP profil, 2 RAM => x
2400 MHz - Přednastavený XMP profil, 2 RAM => x
2666 MHz - Přednastavený XMP profil, 2 RAM => x
2733 MHz - Přednastavený XMP profil, 2 RAM => x
2800 MHz - Přednastavený XMP profil, 2 RAM => x
2866 MHz - Přednastavený XMP profil, 2 RAM => x
2933 MHz - Přednastavený XMP profil, 2 RAM => x
3000 MHz - Přednastavený XMP profil, 2 RAM => x

Pak jsem vzal obě RAM paměti a otestoval jsem je zvlášť na dva přednastavené XMP profily kmitočty 2133 a 2666 MHz. Testoval jsem obě paměti ve 2. slotu ve směru od CPU tzn. v A2.

2133 MHz - Přednastavený XMP profil, 1 RAM => OK
2666 MHz - Přednastavený XMP profil, 1 RAM => OK

Hodí se poznamenat, že po testu 2666 MHz jsem PC vypnul a nechal frekvenci RAM pamětí tak a akorát vyměnil paměť a PC neměl problém se zapnutím.

Tzn., že v RAMkách ten problém nebude, ale něco bude zakopané v RAM slotech té desky...

Obě ramky mají jinak čipy od Hynixu viz. obrázky (měnil jsem ram ve druhém slotu, není to jedna a ta samá RAMka):

RAM z roku 2019 teď koupená:

Obrázek

RAM koupená před rokem:

Obrázek

geekercz
Level 1
Level 1
Příspěvky: 63
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Muž

Re: Asrock Fatal1ty AB350 Gaming K4 dual-channel problém

Příspěvekod geekercz » 28 srp 2019 12:50

AKTUALIZACE:

Zkoušel jsem RAMky u známého v DUAL-CH na desce MSI B450 Tomahawk a nepodařilo se nám je přinutit spolupracovat. Proto jsem objednal přímo KIT 2x8 GB a budu měnit za zakoupenou 1x16 GB:

https://www.mironet.cz/hyperx-fury-16gb ... +dp347499/

Pokud budou fungovat, pak si desku plánuji nechat. Pokud ne, budu reklamovat desku. Tak snad toto někomu pomůže, kdo by uvažoval o pozdějším upgradu RAM. Dvě RAM paměti koupené od sebe o rok (https://www.mironet.cz/gskill-ripjaws-v ... v+dp257000), nemusí fungovat v dual-ch. Tedy alespoň u citlivých RYZEN procesorů (u INTELu nemám možnost ověřit). Jinak v single-channelu obě zapojené fungují na všech XMP profilech do 3000 MHz (vyšší jsem nezkoušel, nebylo třeba).

Ozvu se, jakmile vyzkouším KIT.

Turion
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2669
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Asrock Fatal1ty AB350 Gaming K4 dual-channel problém

Příspěvekod Turion » 28 srp 2019 13:07

Budu věštit. Nové RAM fungovat budou. Staré nebudou ani na intelu, protože je jedna specificky poškozená. Spáruj jednu novou s jednou starou a pak s druhou starou a poznáš, která je poškozená. Tu pak reklamuj a dostaneš nepoškozenou se kterou bude dual fungovat.

geekercz
Level 1
Level 1
Příspěvky: 63
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Muž

Re: Asrock Fatal1ty AB350 Gaming K4 dual-channel problém

Příspěvekod geekercz » 28 srp 2019 13:12

Neprojevila by se tato chyba v single-channelu v nějakém boot testu z USB-flash, který byste mi mohli tady doporučit?

Turion
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2669
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Asrock Fatal1ty AB350 Gaming K4 dual-channel problém

Příspěvekod Turion » 28 srp 2019 13:35

Nevím jak se to zjistí. Zkusil bych třeba AIDA64, jestli mají obě stejný výkon. Případně zapojit tu 16GB jestli máš, jestli pojede polovina kapacity na dual channel. Ukazuje to program CPU-Z kromě biosu v záložce memory, jestli běží dual neb single channel nebo to poznáš v tom benchmarku AIDA64, jelikož dual má výrazně vyšší výkon.

geekercz
Level 1
Level 1
Příspěvky: 63
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Muž

Re: Asrock Fatal1ty AB350 Gaming K4 dual-channel problém

Příspěvekod geekercz » 28 srp 2019 20:23

Vyřešeno.

Deska má vadné RAM sloty po předchozím majiteli, desku budu reklamovat.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4 - levná herní deska
    od Adys301 » 30 lis 2018 22:53 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    1
    7468
    od Ltb
    01 pro 2018 08:18
  • Dual channel s Corsair Vengeance 4x4GB DDR3 2133
    od radekv78 » 27 bře 2019 11:42 » v Problémy s hardwarem
    15
    852
    od radekv78
    01 dub 2019 10:09
  • ASRock X570 Gaming ITX/TB3 - AMD deska s Intel Thunderbolt
    od Adys301 » 29 zář 2019 16:16 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    6
    4734
    od Turion
    30 zář 2019 18:04
  • ASRock Z390 Phantom Gaming-ITX/AC - pořádná mITX deska pro Coffee Lake
    od Adys301 » 02 pro 2018 00:49 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    1
    1377
    od Ltb
    03 pro 2018 10:31
  • Problém s grafikou gigabyte gv-r939g1 gaming-8gd nebo ?
    od lalinskymatej » 21 bře 2019 01:27 » v Problémy s hardwarem
    2
    320
    od petr22
    21 bře 2019 06:59

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 28 hostů