Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

ivonavra
nováček
Příspěvky: 33
Registrován: září 19
Pohlaví: Muž

Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod ivonavra » 12 říj 2019 21:02

Dobry den, chtěl bych se zeptat na postup při vymene zniceneho cipu BIOS na zakladni desce. Na stare zakladni desce mi nefungoval slot na RAM, objednal jsem tedy novou desku, která mi pak prisla. Po jejím instalovani jsem zjistil, ze je tam stary BIOS a ja tim padem nemuzu pouzit procesor, který v notebooku mam. Resenim bylo aktualizovat BIOS na nejnovejsi verzi. Stahl jsem tedy utilitu od výrobce, BIOS pro dany model a spustil aktualizaci. Jenze hned při zacatku se aktualizace stopla, objevila se hlaska ,,Failed to Verify'' a cely NB zamrzl. Neslo na nem nic delat, nesel zavrit ten program, nesel ani vypnout. Naivne jsem si myslel, ze když vytahnu baterku, ze se zaplne ale ono nic. Vůbec ni neslo, ani se nezapl. A to byl konec. Takze je asi zniceny BIOS. Nekde na internetu jsem nasel, ze bych mohl zniceny cip odpajet a na jeho místo priletovat ten stary, ze zakladni desky co ma i aktualizovany BIOS. Chtel bych se proto zeptat jak postupovat. S pajenim nejake zkusenosti mam, pouzivam modelářskou pajku, ale rikal jsem ze se radeji zeptam. Prosim nerikejte mi ze to nemam delat, nemam co ztratit. Zajimave je, ze při aktualizaci BIOSU u první desky vse probehlo hladce a nic se nestalo. A novou desku kupovat nechci. Docela me to se.e, na jedne desce nefunguje slot na RAM, do druhy zase nemuzu dat procesor kvůli tomu ze Cinan tam nechal zastaraly BIOS, který nejde aktualizovat a když se o to pokusim, tak mi to rozese.e desku.

Ještě posilam i odkaz na tu stranku:
http://www.bios-chip24.com/Bios-Chip-In ... hip-solder

Pry to jde nejak uvolnit i horkovzdušnou pistoli nebo tak něco ale nevim presne jak postupovat, posilam video:
https://youtu.be/qW_DhGHMZrU

Za pripadne rady předem dekuji.



Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39528
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod petr22 » 12 říj 2019 22:11

Lepsi by byly pajeci kleste, vypada to jako kleste kde na konci jsou dva pajeci hroty na sirku.
Pouzivam to na cinske pajeci stanici ZD-931.

https://www.ebay.com/itm/ES-1-Pinzetta- ... Sw-jFZ8JKU

Chytne se tim ten 8 nozickovy svab a zvedne se z desky, protoze pajeci hroty zahreji vsechny
nozicky soucasne. Jdou tim treba snadno odpajet MOSFETy na zakladni desce dronu.

Horkovzdusnou pajeckou bych to nedelal, jen zbytecne prohreje cast zakladni desky na 200+ stupnu.

Ten chip pak jde programovat i pres programator.

Uživatelský avatar
drobino
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 811
Registrován: září 16
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod drobino » 12 říj 2019 22:53

Pokud to nepotrbujes enormně rychle jde to i bez pajeni.
https://s.click.aliexpress.com/e/qXWroDNI ty kleste pasuji presne na tyto cipy a nemusis je pajet. Na youtube najdes i navody a stoji to par kacek. Pokud se rozhodnes to prehodit ze stare desky je lepsi mit stejny cip jako je na nove desce ale bios cipy jsou veskrze velmi podobne takze je mozne ze ti bude fungovat. Jinak ja to delam horkovzduchem ale pokud s tim nemas zkusenosti tak je dost mozne ze odvaris cip nebo desku. Prvni co ale delam vzdy je ze olovnatym cinem prepajim vsechny spoje a to proto ze originalni pajka je jako lepidlo strasne blbe se s ni pracuje s olovnatou pajkou se pracuje mnohem lepe.

Dodatečně přidáno po 2 minutách 49 vteřinách:
S tim programakem dokonce muzes stahnout hex ze stare desky a nahrat do nove neni to nijak slozite.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39528
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod petr22 » 12 říj 2019 23:02

Spis desku, protoze to zahreje vic nez ma a odfoukne dalsi soucastky nebo mu pnuti
roztrha desku. Spravne se to ma delat se spodnim ohrevem cele desky na 140 stupnu.

Ale proc to trapit horkovzduchem, kdyz k tomu existuji lepsi prostredky.

Ten programator je nejjednodussi, ale je mnoho pripadu kdy to nefunguje a je nutne tech chip
vypajet z desky.

Uživatelský avatar
drobino
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 811
Registrován: září 16
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod drobino » 12 říj 2019 23:12

Horkovzduch se pouziva denne a pokud ho pouzijes s rozumem a vis jak na to nic ti neodfoukne, ale je pravda ze to chce mit trochu zkusenosti. Jiste pokud mas masinku za 15k a 45min casu muzes to co delam ja 15s ty udelat za hodinu ale spravne tak to proste je. Verim ze ten programak je ale nejrozumnejsi volba pokud cip funguje je velka pravdepodobnost ze to pujde. A hex jde vytahnout i z instalace biosu od vyrobce desky. Mimochodem co bylo s tou starou deskou ze necetla jeden slot ram? Neslo to opravit?

ivonavra
nováček
Příspěvky: 33
Registrován: září 19
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod ivonavra » 13 říj 2019 09:17

drobino píše:Horkovzduch se pouziva denne a pokud ho pouzijes s rozumem a vis jak na to nic ti neodfoukne, ale je pravda ze to chce mit trochu zkusenosti. Jiste pokud mas masinku za 15k a 45min casu muzes to co delam ja 15s ty udelat za hodinu ale spravne tak to proste je. Verim ze ten programak je ale nejrozumnejsi volba pokud cip funguje je velka pravdepodobnost ze to pujde. A hex jde vytahnout i z instalace biosu od vyrobce desky. Mimochodem co bylo s tou starou deskou ze necetla jeden slot ram? Neslo to opravit?

Bohuzel horkovzduch nemam, mam k dispozici jenom modelářskou pajku tak jsem se chtěl zeptat na postup, jak to pomoci ni udelat. Masinku za 15k nemam, to bych to takhle nedelal. Jde o NB Acer Aspire 5315, který jsem nasel u popelnic a opravil. Bohuzel se to zvrtlo při te instalaci BIOS... No nevim proc to ta deska nečetla, ale co jsem to tak porovnaval s novou deskou, tak bych i nejak poskozeny slot, je mozny ze nejaky inteligent ten NB nejak dobře hodil a tim to poskodil.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39528
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod petr22 » 13 říj 2019 09:22

Obycejnou pajeckou to jde hodne spatne, jedine tak ze si cinem nejdriv spojis nozicky na jedne strane,
prohrejes ho a zvednes celou jednu stranu. Pak to same udelas na druuhe strane a chip sundas.

Horkovzduchem to jde take, ale jsou k tomu mnohem lepsi nastroje, treba to co jsem daval odkaz.
Horkovzduch zbytecne ohreje i cast zakladni desky, coz neni dobre.

Nejlevnejsi je ten programator co se se jen nasadi na chip a pokud nenastane nejaky problem, jde
naprogramovat i bez odpajeni z desky.

ivonavra
nováček
Příspěvky: 33
Registrován: září 19
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod ivonavra » 13 říj 2019 09:37

petr22 píše:Obycejnou pajeckou to jde hodne spatne, jedine tak ze si cinem nejdriv spojis nozicky na jedne strane,
prohrejes ho a zvednes celou jednu stranu. Pak to same udelas na druuhe strane a chip sundas.

Horkovzduchem to jde take, ale jsou k tomu mnohem lepsi nastroje, treba to co jsem daval odkaz.
Horkovzduch zbytecne ohreje i cast zakladni desky, coz neni dobre.

Nejlevnejsi je ten programator co se se jen nasadi na chip a pokud nenastane nejaky problem, jde
naprogramovat i bez odpajeni z desky.


Chtel bych to udelat tak, jak pisete v prvním odstavci. Proste odpajet a vymenit. Ten program mi asi nepomuze, vzhledem k tomu, ze tam ten BIOS nesel dat uz předtím, tak tam nepujde dat ani ted.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39528
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod petr22 » 13 říj 2019 09:52

Programator to nahrava pomoci sve aplikace.

Tudiz tam nahraje cokoliv co tam nahrat jde.

Uživatelský avatar
drobino
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 811
Registrován: září 16
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod drobino » 13 říj 2019 10:32

Prave to chapes spatne ten programator tam ten program nahraje nezavisle na pc primo do pameti toho cipu. Co presne je modelarska pajka?

Dodatečně přidáno po 2 minutách 42 vteřinách:
Aha to jentonpajeci kopyto bez regulace. Nekde jsem videl jak nekdo odpaji cipi pomoci cinu a dratu zkusim to najit je to trochu prasarna a nevim jestli tva pajka to zvladne?

Dodatečně přidáno po 4 minutách :
https://m.youtube.com/watch?v=CVsmwFAkf7I&t=374s tady.

ivonavra
nováček
Příspěvky: 33
Registrován: září 19
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod ivonavra » 13 říj 2019 11:44

drobino píše:Prave to chapes spatne ten programator tam ten program nahraje nezavisle na pc primo do pameti toho cipu. Co presne je modelarska pajka?

Dodatečně přidáno po 2 minutách 42 vteřinách:
Aha to jentonpajeci kopyto bez regulace. Nekde jsem videl jak nekdo odpaji cipi pomoci cinu a dratu zkusim to najit je to trochu prasarna a nevim jestli tva pajka to zvladne?

Dodatečně přidáno po 4 minutách :
https://m.youtube.com/watch?v=CVsmwFAkf7I&t=374s tady.


Pajecku mam tuhle:
http://www.smt-technologie.cz/eshop/pro ... pls-48-b1/

dufus.bal
nováček
Příspěvky: 36
Registrován: leden 19
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod dufus.bal » 13 říj 2019 12:19

Len taka rychla otazka baterku si vytiahol ktoru? Klasicku notebookovu alebo na zakladnej doske?


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • zničený disk?
    od ibro79 » 25 črc 2019 18:25 » v Problémy s hardwarem
    51
    1848
    od petr22
    29 črc 2019 21:03
  • Zničený display na samsung s8
    od AngelikaB » 05 dub 2019 20:05 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    2
    751
    od vuLva
    06 dub 2019 19:17
  • HDD - vyměnit?
    od amirinda » 11 bře 2019 07:19 » v Problémy s hardwarem
    7
    534
    od xbs
    17 bře 2019 09:36
  • Vyplatí se vyměnit I3-2120 3.30GHz za I5-3470S 2.9GHz?
    od Bohumil Šťastný » 06 lis 2019 21:24 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    4
    290
    od petr22
    06 lis 2019 21:47
  • Je potřeba vyměnit novou pastu kdyz na par sekund sundam chladic
    od name66 » 16 říj 2019 23:01 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    1
    290
    od jaro3
    16 říj 2019 23:18

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], DotNetDotCom.org [Bot] a 22 hostů