Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

ivonavra
nováček
Příspěvky: 33
Registrován: září 19
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod ivonavra » 13 říj 2019 13:10

dufus.bal píše:Len taka rychla otazka baterku si vytiahol ktoru? Klasicku notebookovu alebo na zakladnej doske?

Notebookovou.



Reklama
Uživatelský avatar
drobino
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 811
Registrován: září 16
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod drobino » 13 říj 2019 14:52

Predchozi prispevek neopakuj viz pravidla....

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17133
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod ITCrowd » 13 říj 2019 15:36

Zkus si od někoho půjčit trafopájku a vytvaruj hrot tak, aby obsáhl všechny nožičky chipu. Kdysi jsme to takhle dělávali.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
drobino
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 811
Registrován: září 16
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod drobino » 13 říj 2019 16:45

Tak to bych u citlive elektroniky osobne nedelal. Trafo pajka u zakladni desky nema co delat.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39521
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod petr22 » 13 říj 2019 17:11

U kramu z popelnice a jeste navic od Aceru je to jedno :-)

Kdyz trafopajku nebude zapinat a vypinat pobliz desky, tak se mozna nic nestane.
Je to nejlacinejsi zpusob jak odpajet svab co ma 8 nozicek.

Ja bych ale nejdriv vyzkousel ten programator.

dufus.bal
nováček
Příspěvky: 36
Registrován: leden 19
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod dufus.bal » 13 říj 2019 17:30

Tak úplne najprv by som na chvíľu skúsil vybrať baterku zo základnej dosky, lebo tým že si vybral baterku z notebooku si dosku neresetoval, BIOS má svoje vlastné napájanie. A až potom, ak problém pretrvá, by som sa pustil do toho čo tu popisuješ. Moja skúsenosť, najprv vyskúšať jednoduché riešenie, potom to ostatné.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39521
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod petr22 » 13 říj 2019 17:44

Ta baterka je pripajena.

Tedy je stejny problem jako s BIOSem, nejsou vhodne pajeci prostredky.

ivonavra
nováček
Příspěvky: 33
Registrován: září 19
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod ivonavra » 13 říj 2019 17:48

dufus.bal píše:Tak úplne najprv by som na chvíľu skúsil vybrať baterku zo základnej dosky, lebo tým že si vybral baterku z notebooku si dosku neresetoval, BIOS má svoje vlastné napájanie. A až potom, ak problém pretrvá, by som sa pustil do toho čo tu popisuješ. Moja skúsenosť, najprv vyskúšať jednoduché riešenie, potom to ostatné.

To jsem udelal, odpajel jsem baterku z desky a pripajel zpet. Tak to vyzkousim a uvidim zda to nabehne. Vzhledem ale k tomu, ze se pos.ala aktualiazce BIOSu a napsalo to ,,Failed to Verify'', tak si spis myslim ze je zniceny BIOS a vymena baterky nepomuze.

Dodatečně přidáno po 1 minutě 49 vteřinách:
petr22 píše:U kramu z popelnice a jeste navic od Aceru je to jedno :-)

Kdyz trafopajku nebude zapinat a vypinat pobliz desky, tak se mozna nic nestane.
Je to nejlacinejsi zpusob jak odpajet svab co ma 8 nozicek.

Ja bych ale nejdriv vyzkousel ten programator.

Ja bych ho take velmi rad vyzkousel, urcite by to pomohlo, ale bohuzel nemam tolik casu abych mesic cekal az mi dojde zasilka:/

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39521
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod petr22 » 13 říj 2019 17:57

Ten programator jde koupit i u nas a za dva tri dny ho mas doma.

https://arduino-shop.cz/arduino/1748-ic ... -klip.html

Uživatelský avatar
drobino
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 811
Registrován: září 16
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod drobino » 13 říj 2019 19:49

Tohle jsou podle mne jen ty kleste. Nebo tam nikde nevidim ze by tam ten programator byl.

Dodatečně přidáno po 4 minutách 55 vteřinách:
Tady je programator ale zase nema kleste.https://aukro.cz/eeprom-flash-bios-usb- ... 6944952304 :roll:

ivonavra
nováček
Příspěvky: 33
Registrován: září 19
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod ivonavra » 24 říj 2019 15:38

drobino píše:Pokud to nepotrbujes enormně rychle jde to i bez pajeni.
https://s.click.aliexpress.com/e/qXWroDNI ty kleste pasuji presne na tyto cipy a nemusis je pajet. Na youtube najdes i navody a stoji to par kacek. Pokud se rozhodnes to prehodit ze stare desky je lepsi mit stejny cip jako je na nove desce ale bios cipy jsou veskrze velmi podobne takze je mozne ze ti bude fungovat. Jinak ja to delam horkovzduchem ale pokud s tim nemas zkusenosti tak je dost mozne ze odvaris cip nebo desku. Prvni co ale delam vzdy je ze olovnatym cinem prepajim vsechny spoje a to proto ze originalni pajka je jako lepidlo strasne blbe se s ni pracuje s olovnatou pajkou se pracuje mnohem lepe.

Dodatečně přidáno po 2 minutách 49 vteřinách:
S tim programakem dokonce muzes stahnout hex ze stare desky a nahrat do nove neni to nijak slozite.

Dobry den, zamyslel jsem se nad tim a ta věc by byla pro priste asi dobra. Jenom nemohu najit zadne video nebo navod jak to pouzivat. Poslal byste mi prosim nejake?

Uživatelský avatar
drobino
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 811
Registrován: září 16
Pohlaví: Muž

Re: Zniceny BIOS čip v notebooku - jak vyměnit?

Příspěvekod drobino » 29 říj 2019 07:13

Omlouvam se ted jsem mel jine starosti tak jsem tu nebyl. Kdyz zadas CH341A do youtube vybehne ti hromada videi. Sam doporucim toto je tam popsane jak programator spravne nainstalovat https://youtu.be/5NYe21nFSDI a pak je to celkem snadne. Musis dbat na spravnem pripnuti klesti na chipu a spravnem upnuti v programatoru. Kdyz sem das konkretni cislo desky muzu se mrknout jestli najdu bios.

Odesláno z mého Redmi Note 5A pomocí Tapatalk


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • zničený disk?
    od ibro79 » 25 črc 2019 18:25 » v Problémy s hardwarem
    51
    1847
    od petr22
    29 črc 2019 21:03
  • Zničený display na samsung s8
    od AngelikaB » 05 dub 2019 20:05 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    2
    751
    od vuLva
    06 dub 2019 19:17
  • HDD - vyměnit?
    od amirinda » 11 bře 2019 07:19 » v Problémy s hardwarem
    7
    534
    od xbs
    17 bře 2019 09:36
  • Vyplatí se vyměnit I3-2120 3.30GHz za I5-3470S 2.9GHz?
    od Bohumil Šťastný » 06 lis 2019 21:24 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    4
    290
    od petr22
    06 lis 2019 21:47
  • Je potřeba vyměnit novou pastu kdyz na par sekund sundam chladic
    od name66 » 16 říj 2019 23:01 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    1
    290
    od jaro3
    16 říj 2019 23:18

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Brandwatch [Bot], CommonCrawl [Bot] a 21 hostů