Zprovoznění starého notebooku

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Kvasmeister
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

Zprovoznění starého notebooku

Příspěvekod Kvasmeister » 12 črc 2020 16:35

Zdravím,
mám tu starý notebook, budou na něj nějaké rodinné poklady, tak bych ho rád zprovoznil (aspoň tak, abych mohl ta data přesunout jinam). Když se ho pokusím spustit, hodí mi to tohle (viz obrázek v příloze). Co s tím? Notebook má ještě Windows ME.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Reklama
Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18079
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Zprovoznění starého notebooku

Příspěvekod xbs » 12 črc 2020 16:47

za předpokladu že máš jinej komp s deskou s IDE rozhranim (a IDE kabel), tak vyndej ten hadr a stáhni ty data jednoduše takhle...

Kvasmeister
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

Re: Zprovoznění starého notebooku

Příspěvekod Kvasmeister » 12 črc 2020 16:48

To právě nemám, jinak bych to sem vůbec nepsal :D

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18079
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Zprovoznění starého notebooku

Příspěvekod xbs » 12 črc 2020 17:01

tak to se omlouvám, sem si myslel že tě to třeba jenom nenapadlo :-D tohle je moc oldskool na mě, v tom moc neporadim, jedině snad zkusit udělat to co to píše...

jinak, dyby nic nepomohlo, tak dva odkazy na redukce ;)

https://www.czc.cz/axagon-sata-ide-bi-d ... 18/produkt
https://www.czc.cz/gembird-cablexpert-r ... 59/produkt

dvorakj
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 4091
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Zprovoznění starého notebooku

Příspěvekod dvorakj » 12 črc 2020 17:10

no, to by me zajimalo, jake se na 20 let starem kompu nachazeji rodinne poklady

Pribstartu mackej F8, nabootujes do DOSu.
Zkusis ten prikaz a uvidis.

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7006
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: Zprovoznění starého notebooku

Příspěvekod faraon » 12 črc 2020 17:19

No a zkusil jsi udělat to co ti ten systém radí? ME neznám, ale ve W98 se do spouštěcího menu dalo dostat myslím držením klávesy F8 během začátku bootování. Něco snad dělalo i F5, ale po dvaceti letech si to už přesně nepamatuji ;-)

Další možnost je nabootovat tam nějaký live Linux. Ale redukce a připojení přes USB k jinému počítači bude asi nejjednodušší řešení. Starší typ od Axagonu občas také používám.
"Dokud nebyly počítače, programování nebylo problémem.
Jestliže bylo několik slabých počítačů, bylo programování malým problémem.
Když však programátoři získali počítače na svou dobu ohromné síly, stalo se také programování ohromným problémem."

E. W. Dijkstra, 1972

Kvasmeister
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

Re: Zprovoznění starého notebooku

Příspěvekod Kvasmeister » 12 črc 2020 17:27

Když jsem ten noťas naposledy používal, bylo mi max 8 a o počítačích jsem věděl tužku. Od té doby jsem se s tak starým systémem nesetkal, takže zkušenost nulová, ani nevím jak do DOSu nabootobvat. Dvorakj poradil, tak zkusím a uvidím, co to udělá

Dodatečně přidáno po 11 minutách 49 vteřinách:
F8 i F5 jsem mačkal kde se dalo a do DOSu jsem se nedostal. Párkrát jsem dostal obrazovku "Systém Windows vynechává startovací soubory"

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 43121
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Zprovoznění starého notebooku

Příspěvekod petr22 » 12 črc 2020 18:16

"za předpokladu že máš jinej komp s deskou s IDE rozhranim (a IDE kabel), tak vyndej ten hadr a stáhni
ty data jednoduše takhle..."

2,5" a 3,5" IDE rozhrani ma jinou velikost, 2,5" IDE disk nezapoji na IDE radic PC bez redukce nebo
specialniho kabelu.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • server - zprovoznění
    od Mezek » 17 led 2020 22:58 » v Vše ostatní (sw)
    7
    703
    od dvorakj
    18 led 2020 16:51
  • Zprovoznění STB s DVB t2 a obraz v obraze na monitoru s TV tunerem DVB -t
    od childa » 18 říj 2019 09:45 » v Multimédia (filmy, hudba, CDs/DVDs)
    12
    2834
    od richchie
    18 říj 2019 18:06
  • Zapojení starého SSD do pc
    od Bushido1 » 30 pro 2019 20:36 » v Problémy s hardwarem
    18
    726
    od gogo1963
    01 led 2020 09:18
  • Ozivení stareho pc
    od mad_mik » 26 pro 2019 15:40 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    10
    404
    od xbs
    26 pro 2019 21:52
  • Nacenění starého PC
    od brooklyn » 08 led 2020 19:38 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    1
    243
    od petr22
    08 led 2020 19:43

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], Google [Bot] a 1 host