Nejde mi nastavit správná rychlost RAM Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
lukyy237
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: listopad 20
Pohlaví: Muž

Nejde mi nastavit správná rychlost RAM  Vyřešeno

Příspěvekod lukyy237 » 10 lis 2020 06:08

Zdravím, před nedávnem jsem dělal “menší” upgrade pc. Přecházel jsem z intelu na amd. (Konkrétně z i5-4590 na Ryzen 7 3700X) Ponechal jsem si z původního PC pouze disk, ssd a grafiku.

Počítač jsem sestavil, zprovoznil, vše funguje krásně, ale mám jeden problém. Když jsem si v biosu zprovozňoval boost, všiml jsem si že mi RAMky místo 3200MHz jedou pouze na 2400MHz.
Zkoušel jsem tedy zapnout D.O.C.P (ASUS Alternativa XMPčka pro AMD Desky) rychlost se přenastavila na 3200MHz, avšak počítač po uložení nastavení a restartování ani nepostnul, ani nebootnul. Musel jsem tedy vyresetovat CMOS, a pak jsem jej spustil, zase s 2400MHz. :wtf:

Nevíte co může být za problém? Díky předem za rady



Reklama
Uživatelský avatar
gogo1963
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2859
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Nejde mi nastavit správná rychlost RAM

Příspěvekod gogo1963 » 10 lis 2020 06:20

jaká deska, jaké RAM?

Uživatelský avatar
lukyy237
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: listopad 20
Pohlaví: Muž

Re: Nejde mi nastavit správná rychlost RAM

Příspěvekod lukyy237 » 10 lis 2020 06:31

HyperX Predator 3200MHz 2x8GB
ASUS ROG STRIX B450-E

Uživatelský avatar
gogo1963
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2859
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Nejde mi nastavit správná rychlost RAM

Příspěvekod gogo1963 » 10 lis 2020 06:46

jakou máš verzi bios? Tady řešili podobný problém ... https://rog.asus.com/forum/showthread.p ... otherboard

Uživatelský avatar
lukyy237
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: listopad 20
Pohlaví: Muž

Re: Nejde mi nastavit správná rychlost RAM

Příspěvekod lukyy237 » 10 lis 2020 06:53

screenbios.png

Jestli čtu dobře, tak 2406. :smile:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19165
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Nejde mi nastavit správná rychlost RAM

Příspěvekod xbs » 10 lis 2020 07:02

zkontroluj esli to nastavilo i napětí 1.35V, případně ho můžeš eště o pár setin zvýšit ručně...

Uživatelský avatar
lukyy237
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: listopad 20
Pohlaví: Muž

Re: Nejde mi nastavit správná rychlost RAM

Příspěvekod lukyy237 » 10 lis 2020 07:04

Ano, nastavilo to napětí 1.35 a i přesto to nešlo.

PS: Existuje vůbec jinej způsob jak resetnout cmos když na desce nemám jumper ? Vážně mě nebaví už asi po 150 vytahovat grafiku, baterku a vše dokola :D

eFalsa
nováček
Příspěvky: 22
Registrován: březen 17
Pohlaví: Muž

Re: Nejde mi nastavit správná rychlost RAM

Příspěvekod eFalsa » 10 lis 2020 07:17

Aktualni verze biosu pro tvou desku je pokud se divam spravne 3103.tim bych zacal
Procesor AMD RYZEN 5 3600 + SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2
Operační paměť HyperX 16GB KIT DDR4 3333MHz @ 3500Mhz CL16 Predator Series
Základní deska MSI B450 GAMING PLUS
SSD disk GIGABYTE M.2 PCIe 128GB SSD + SSD disk Kingston SSDNow V300 120GB 7mm + Seagate Desktop 1TB
Grafická karta Inno3D iChill GeForce GTX 1070 Ti X4
SilentiumPC Regnum RG1W Pure Black, okno, černá
EVGA SuperNOVA 550 G2 550W

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19165
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Nejde mi nastavit správná rychlost RAM

Příspěvekod xbs » 10 lis 2020 07:43

pokud nejni jumper ani tlačítko na zadnim panelu, tak stačí vytáhnout baterku, ale předpokládám že grafárna překáží v jejím vytažení, tak jí dej prozatim do jinýho slotu než to začne správně fungovat...

Uživatelský avatar
gogo1963
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2859
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Nejde mi nastavit správná rychlost RAM

Příspěvekod gogo1963 » 10 lis 2020 07:53

v manuálu ... Jumper1. Clear RTC RAM jumper (2-pin CLRTC)This jumper allows you to clear the Real Time Clock (RTC) RAM in CMOS. You can clear the CMOS memory of date, time, and system setup parameters by erasing the CMOS RTC RAM data. The onboard button cell battery powers the RAM data in CMOS, which include system setup information such as system passwords.

jinak co všude píšou, je to biosem ...tímhle konkrétně

Uživatelský avatar
pcmaker
Level 1
Level 1
Příspěvky: 77
Registrován: březen 18
Bydliště: Ostrava
Pohlaví: Muž

Re: Nejde mi nastavit správná rychlost RAM

Příspěvekod pcmaker » 10 lis 2020 10:27

Máš paměti ve slotech A2,B2?

Uživatelský avatar
lukyy237
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: listopad 20
Pohlaví: Muž

Re: Nejde mi nastavit správná rychlost RAM

Příspěvekod lukyy237 » 10 lis 2020 20:52

Takže, jsem zpět. Bios jsem tedy flashnul, jsem teď na verzi 3103. Co dál ? :D


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Rychlost LAN
    od Harold » 26 pro 2019 16:41 » v Sítě - hardware
    10
    706
    od Harold
    26 pro 2019 20:47
  • Rychlost internetu
    od FruFru55 » včera, 12:00 » v Internet a internetové prohlížeče
    1
    113
    od ITCrowd
    včera, 13:09
  • Rychlost pamětí
    od Damien_Michail_W » 30 črc 2020 14:57 » v Taktování a další úpravy PC
    1
    285
    od petr22
    30 črc 2020 15:03
  • Rychlost pc po přidání SSD
    od Smile » 16 pro 2019 21:00 » v Problémy s hardwarem
    6
    551
    od petr22
    17 pro 2019 21:28
  • Je rychlost poskytovatele v pořádku?
    od Maxweel » 03 úno 2020 18:43 » v Sítě - hardware
    6
    617
    od ITCrowd
    03 úno 2020 20:09

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 4 hosti