Najednou přestali fungovat tři počítače a všechny mají stejný problém

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Dyrmon
nováček
Příspěvky: 13
Registrován: září 15
Pohlaví: Muž

Najednou přestali fungovat tři počítače a všechny mají stejný problém

Příspěvekod Dyrmon » 27 lis 2020 17:17

Dobrý večer, mám zde problém, pro mne celkem i nepochopitelná záhada. Tři počítače přestali fungovat v průběhu jednoho dne a všechny tři mají identický problém.

První počítač: Úplně nové komponenty, procesor ryzen 5800x, nová základní deska B550, 32GB, nová grafická karta, atd.. Počítač složen dohromady, vše fungovalo tak jak mělo, až na jeden problém a to ten že v biosu a i ve windowsu to ukazovalo jen dostupných 16GB ram (respektive jen aktivní první dva sloty A1 a A2). Ale programy HWINFO nebo CPU-Z ukazovali dostupných 32GB. Takže první záhada, možné nalezené řešení - příliš pevně utažený chladič na procesoru. Počítač vypnut, chladič o trochu povolen, pc zapnut a najednou nejde.
Monitor pouze bliká - no signal, USB porty nefunkční. Jinak vše běží, základní deska svítí, větráčky se točí, grafika svítí, chladič běží.

Druhý počítač: O trochu starší, ale stále dobrý, běžně používaný. Základní deska B150m, procesor intel i5-6500, gtx 1060, atd.. Počítač plně funkční - vypnut, bedna otevřena, očištěno od prachu, počítač zapnut.
Počítač nejde, stejný problém jako nahoře. Základní deska svítí, větráčky se točí, vše vypadá že běží, ale najednou nejde monitor - no signal, a také nejdou USB porty.

Třetí počítač: Nejstarší, ale bezproblémově funkční, běžně používaný. Z PC byla vyjmuta grafická karta, aby se otestovala v počítači číslo dva. Grafika vrácena zpět, pc zapnut. A stejný problém jako výše uvedené.
Vše evidentně běží, ale monitor - no signal a USB porty nereagují.

Co vše se už zkusilo:
Téměř všechno.
Zkoušel se jiný monitor (v tom problém není, oba dostupné monitory funkční).
Zkoušeli se vyndat ramky a postupně pc pouštět s ramkama v jednotlivých slotech, k ničemu.
Zkoušela se vyndat a resetovat CMOS baterka, k ničemu.
Zkoušeli se různě obměnit ty tři grafické karty, k ničemu.

Všechny tři počítače v průběhu jednoho dne najednou mají naprosto identický problém, minimálně ty dva běžně funkční a požívané. Vše na první pohled běží, ale po zapojení jakéhokoliv monitoru - no signal a usb porty nefungují (například podsvícená klávesnice se neaktivuje). Všechny tři PC byly bezproblémově funkční, při jakýchkoliv operací byly odpojeny od sítě (takže třeba nějaký náhlý zkrat to být nemohl). Nic víc než je popsáno výše se s nimi nedělalo. Už jsem z toho zoufalý a nevím co dělat. :huh:

Reklama
Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5488
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Najednou přestali fungovat tři počítače a všechny mají stejný problém

Příspěvekod gogo1963 » 27 lis 2020 17:29

jak to celé probíhalo? Když jsi "opravil" ten nový a nefungoval, šel ses bavit ke druhému a když už nešel ani ten, řekl sis "do třetice všeho zlého"?
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48496
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Najednou přestali fungovat tři počítače a všechny mají stejný problém

Příspěvekod petr22 » 27 lis 2020 17:35

Podobny pripad jsem osobne videl pouze jednou - u cloveka, ktery nevedel ze ma dat distancni sloupky
pod zakladni desku a vsechno srouboval primo na plech skrine. Zajimave je, ze mu ty pocitace rok
fungovaly - pak jeden prestal jit, tak sahl i do druheho pro grafiku - z uz nesly oba.

Pokud nejdou USB porty tak pocitac nejspis nefunguje vubec - deska neprojde ani POSTEm a nezapne
ani grafickou kartu.

Uživatelský avatar
atari
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2847
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Najednou přestali fungovat tři počítače a všechny mají stejný problém

Příspěvekod atari » 27 lis 2020 17:42

A co když zapojíš monitor přímo na integrovanou grafiku?

Dyrmon
nováček
Příspěvky: 13
Registrován: září 15
Pohlaví: Muž

Re: Najednou přestali fungovat tři počítače a všechny mají stejný problém

Příspěvekod Dyrmon » 27 lis 2020 18:22

gogo1963 píše:jak to celé probíhalo? Když jsi "opravil" ten nový a nefungoval, šel ses bavit ke druhému a když už nešel ani ten, řekl sis "do třetice všeho zlého"?

No já už se tomu musím smát, protože to snad ani není možný. :D Za mne osobně si myslím že jsem nic špatně neudělal.
Jak říkám, u druhého PC se pouze otevřela bedna a vyčistila se od prachu - a ejhle nejde.
A u třetího se provedlo pouze to, že se na chvíli vyndala grafika pro otestování v tom druhém PC.
Po zapojení zpět - nejde.

petr22 píše:ktery nevedel ze ma dat distancni sloupky

To mne napadlo, že v tom může mít prsty třeba statická elektřina, jenže distanční sloupky jsou na všech třech počítačích a před manipulací byli PC zcela odpojeny od sítě. A navíc jak jsem psal, vše vypadá že běží. Ten nejstarší má v sobě speaker, při zapnutí pípne dlouze jednou a pak 3x za sebou. Z toho sem vyvodil nějaký problém s ramkami, proto jsem měnil sloty, ale nepomohlo.

atari píše:A co když zapojíš monitor přímo na integrovanou grafiku?

To jsem taky zkoušel, bohužel to samé, bez reakce.


No naštěstí tu mám jeden pokrok. Ten nejnovější byl téměř celý znovu rozebrán a zpět sestaven, restoval se cmos, nainstaloval se znovu bios pomocí q-flash a zázrak, on funguje. I když stejně v biosu a ve windows stále ukazuje jen 16GB z 32GB (neaktivní sloty B1 a B2), kdežto v třeba v CPU-Z ukazuje 32GB, jak je to možné?

Teď ještě nějak vyřešit ty dva starší, ale už mi fakt dochází nápady. :-(

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48496
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Najednou přestali fungovat tři počítače a všechny mají stejný problém

Příspěvekod petr22 » 27 lis 2020 18:25

U toho Ryzenu bych zkontroloval, jestli neni ohly pin nebo natekla pasta pod cpu.

Uživatelský avatar
atari
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2847
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Najednou přestali fungovat tři počítače a všechny mají stejný problém

Příspěvekod atari » 27 lis 2020 18:34

Běžně u starších desek stává, že na ně stačí zatlačit, a hned se někdě projeví porucha.

On ten bezolovnatý cín prostě tohle dělá, stačí pár měsíců/roků vyšší teplota, vše zkřehne a je to ... :-(

Uživatelský avatar
peta501
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2643
Registrován: únor 07
Pohlaví: Muž

Re: Najednou přestali fungovat tři počítače a všechny mají stejný problém

Příspěvekod peta501 » 27 lis 2020 18:35

Vymontovat vse a slozit mimo case jsi zkousel?
Core i5 9600KF, MSI Z390A Pro, 32GB RAM , 3060Ti, 1TB WD HDD, 650W Corsair, Creative X-fi Windows 7 HP
O2 VDSL 16MB

Xbox One

Uživatelský avatar
atari
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2847
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Najednou přestali fungovat tři počítače a všechny mají stejný problém

Příspěvekod atari » 27 lis 2020 18:37

Jen to né. To hrozí ještě větší šance, že se něco rozbije ...

Dodatečně přidáno po 55 vteřinách:
Pokud rozebrat a složit, tak jedině ve skříni.

Uživatelský avatar
pcmaker
Level 2
Level 2
Příspěvky: 214
Registrován: březen 18
Bydliště: Soukromý byt
Pohlaví: Muž

Re: Najednou přestali fungovat tři počítače a všechny mají stejný problém

Příspěvekod pcmaker » 27 lis 2020 21:46

Vysvětlení je jednoduché. Windows si "osahá" RAM (celý adresový prostor), která je skutečně dostupná pro systém, kdežto testovací programy si přečtou jen SPD čip, který je umístěn na RAM modulu a v tomto čipu jsou uloženy všechny informace (časování, podporované frekvence, výrobce čipů, jejich počet a celková kapacita modulu). Pokud je nějaká komponenta vadná či se skladatel PC někde utnul (nasadit správně modul DDR4 není zcela triviální, ač se to na první pohled tak jeví), nemusí být tyto informace v souladu a mohou se lišit.

Dyrmon
nováček
Příspěvky: 13
Registrován: září 15
Pohlaví: Muž

Re: Najednou přestali fungovat tři počítače a všechny mají stejný problém

Příspěvekod Dyrmon » 28 lis 2020 12:30

Děkuji za vaše rady, nějakým zázrakem se podařilo rozchodit i ten třetí, tedy nejstarší PC. Různé laborování s baterkou, zkoušení přes displayport, atd.. a už to běží.
Bohužel ten druhý se stále odmítá zprovoznit. Základní deska svítí, větráčky se točí, ale USB nereagují, monitor nereaguje. Takže předpokládám tedy že je nějak (pro mě záhadně) poškozena základní deska.


Ale nyní řeším jiný problém, také zmíněný. Nejnovější počítač nevezme ty 4 sloty ramek. Stále pouze jen A1 a A2. Zapojením to nebude, byli zkoušeny i jiné ramky, bohužel bios stále detekuje jen první dva sloty.
A k tomu patří také to, že se mi alespoň ty dvě ramky co běží nedaří nastavit na 3600mhz (a to samé i časování), kde by měli jet. Stále nechtějí překročit 2600mhz a to ani s aktivovaným xmp profilem a ani napevno danou hodnotou nastavenou v biosu.

Prosím, nevíte někdo jak tyto dva problémy řešit? Je třeba něco dodatečně aktivovat v biosu?

Základní deska:
GIGABYTE B550 AORUS ELITE

Ramky:
Crucial Ballistix Black 16GB (2x8GB) DDR4 3600 CL16


Děkuji. ;)

Uživatelský avatar
pcmaker
Level 2
Level 2
Příspěvky: 214
Registrován: březen 18
Bydliště: Soukromý byt
Pohlaví: Muž

Re: Najednou přestali fungovat tři počítače a všechny mají stejný problém

Příspěvekod pcmaker » 28 lis 2020 13:44

Všechny paměti jsou propojeny přímo s paticí CPU. Z toho se dá usuzovat na pravděpodobnou příčinu problému. Pokud by byla nějaká nečistota v socketu RAM, tak by zlobila zřejmě jen jedna. Takže to bych vyloučil. Předpokládám také, že jsou správně dotlačeny. Na druhé straně je socket CPU a vývody CPU. Tam je možnost, že je ohnutý či zlomený některý pin, nebo není CPU zcela dotlačený do socketu (o zatečené pastě radši ani nepíši). Já osazuji CPU tak, že odklopím páčku, vložím CPU, jedním prstem jej zlehka přitlačuji a sklopím páčku dolů. Tím zamezím tomu, že mi CPU povyskočí nahoru. Vývody jsou opravdu krátké a i pár desetin mm může dělat problémy. Pokud osazuješ jen dva moduly RAM, musí být vždy ve slotech A2/B2. Funkčnost jednotlivých RAM modulů nejlépe otestuješ postupně, vkládáním do MB po jednom a provedením jednoho cyklu MEMTEST86+. Pokud osazuješ 4 moduly RAM, měly by být všechny stejné, nejlépe ze stejné série. Až budeš mít všechny moduly otestované a jistotu, že jsou OK, můžeš postupovat dále. U použitého procesoru musí mít MB naflešovaný nejnovější BIOS F10. Flešování nedoporučuji provádět z BIOSu. Pokud to výrobce umožňuje, vždy jej provádím z USB flešky s DOSem a nebo z Windows PE. U některých MB bylo třeba vypálit BIOS 2x za sebou, aby byl plně funkční. Pokud použiješ 4 moduly, může se snížit jejich maximální použitelná frekvence. CPU to prostě nemusí dát, protože 4 moduly zatěžují sběrnici více, než 2. S přetaktováním si můžeš hrát, až bude PC plně funkční.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém s VPN - 2 PC najednou
    od Ivo79 » 17 lis 2021 13:06 » v Sítě - hardware
    4
    112
    od Ivo79
    17 lis 2021 14:02
  • Problém se startem počítače.
    od Plej » 10 led 2021 11:21 » v Problémy s hardwarem
    4
    329
    od Plej
    10 led 2021 12:51
  • Problém se sestavením počítače
    od 33samurai » 06 lis 2021 10:47 » v Problémy s hardwarem
    6
    276
    od Cemada
    06 lis 2021 19:48
  • Warzone - po spuštění najednou padá
    od Drax37 » 13 pro 2020 11:09 » v Hry
    0
    429
    od Drax37
    13 pro 2020 11:09
  • Smazání více mailů najednou
    od lukas___5 » 19 pro 2020 11:38 » v Internet a internetové prohlížeče
    3
    774
    od lukas___5
    19 pro 2020 12:18

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 4 hosti