Špatně využitá RAM? - Jak nastavit? Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
atari
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2863
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod atari » 02 úno 2021 12:07

šulda píše:
gogo1963 píše: není žádný důvod dělit systémový disk, pokud má uživatel k dispozici alespoň jeden další, nebo dalších x disků ...

Tak s tímhle bych já souhlasil, opravdu by mě zajímal pádný důvod proč to dělat když mám ještě x dalších disků? Taky bych řekl že autor témy se pořád šťourá v technice auta který mu pak nejede. Není lepší jezdit a řešit jen banální údržbu? :D

Ten důvod je velmi pádný. Vždy rozděluji systémový disk na oddíl C, kde je jen WIN, a Dokumenty a vše ostatní ukládám na oddíl D.

V případě problémů s Windows zformátuji oddíl C, obnovím ze zálohy a jedu dál. V tomto případě platí " lepší jezdit a řešit jen banální údržbu"

Pokud vše bude na systémovém oddílu, tak musím řešit při obnově WIN zálohu všeho a ztrácet tím hodiny času!

Reklama
Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5536
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod gogo1963 » 02 úno 2021 12:18

co všechno by mělo být na systémovém oddílu? Evidentně píšeme každý o něčem jiném ... není žádný důvod dělit systémový disk ... v případě problémů ...například jakých? ... pořád existuje možnost reinstalace se zachováním všech dat, pokud ten problém není "virusoidní" ... pokud je, nemáš žádnou jistotu, že není rozlezlý i jinde ...a že musíš při obnově řešit zálohu všeho ... to má být argument? :D Máš ji řešit před problémy, ne po nich ... tohle nemá smysl ... vždyť se to probírá právě tady a teď ... viz odkaz na vlákno ... v případě opravdových problémů ti žádné rozdělení nepomůže ...
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

Uživatelský avatar
Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14247
Registrován: srpen 14
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod Michael850 » 02 úno 2021 12:25

Ono to sice zachová soubory, ale aplikace stejně nefungují, takže to trochu postrádá smysl a musíš je přeinstalovat, takže to už pak rači stejně vše zformátuješ, ať tam aspoň nemáš po různých programech plno odpadu, když už to děláš a soubory, které potřebuješ, akorát evakuuješ třeba na flashku a pak uděláš čistou instalaci.
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

Uživatelský avatar
atari
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2863
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod atari » 02 úno 2021 12:43

gogo1963 píše:... v případě opravdových problémů ti žádné rozdělení nepomůže ...


Tak ještě jednou pro méně chápavé:

V případě opravdových problémů zformátují oddíl C a obnovím Windows ze zálohy. A nemusím řešit zálohu dat, protože všechny data mám uložené na oddíle D (který při této operaci zůstává nedotčen.)

A proto vždy rozdělují systémový disk na dva oddíly: systémový oddíl C a datový oddíl D. Takže na jednom disku mám 2 oddíly.(Samozřejmě, pokud je systémový disk malý, například 128GB tak ho nerozděluji.)

Poznámka pro BFU: Disk je ta malá krabička (na kterou si mohu sáhnout) neboli hardware (ve které se točí magnetický kotouč, nebo u SSD jsou pouze čipy) do které se připojují kabely. Oddíl je místo na disku (je to nehmotný útvar). Oddílů může být na jednom disku více.

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5536
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod gogo1963 » 02 úno 2021 12:47

nemá smysl ... vypisuješ tady o méně chápavých, přitom ty sám nejsi schopen přečíst si vlákno i s odkazem který dokazuje, že píšeš hlouposti ... víc k tomu nemám ...
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

Minapark
Level 3
Level 3
Příspěvky: 453
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod Minapark » 02 úno 2021 12:53

Ramky jsem vyndal a vrátil a system naběhl takto:
Ram 2.jpg

Zdá se že to pomohlo. Zajímavé, něco se fakt trvale drželo v ramkách i když se vypnul počítač. Otázka tedy je: Dá se někde tohle nastavit? Aby si ramky nedrželi nic i po vypnutí počítače?
Nebo by zafungovalo i na chvíli vypnou trafo vzadu vypínačem?...

A za druhé, je využito 15,4. Proč né 16? To je OK? Aspoň vím příště jak na to. Večer tam schválně vrátím ten viruální Ramdisk na 4 GB a uvidím, jestli si to náhodou nezdvojuje a někde nezálohuje další 4.
Zatím díky všem.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Zeptáš-li se, budeš chvíli vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48773
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod petr22 » 02 úno 2021 12:56

Deleni disku se pouzivalo kolem roku 1992, kdy disky staly ranec, dnes je rok 2021 a disky stoji par korun.

Je jedno, jestli se obnovi ze zalohy disk ktery ma 100 GB nebo 500 GB, je to ta sama prace, misto neni
problem, tedy nema smysl rozdelovat jakykoliv disk na dalsi oddily. 500 GB SSD stoji kolik, 1300 Kc ?

Samotne SSD nema z principu radost z rozdeleni na cast ktera se intenzivne pouziva a ktera ne.

Kdyz uz tak OS na jednom SSD, uzivatelska data na druhem SSD/HDD, kdyz havaruje OS, premaze
se cele prvni SSD zalozni kopii.

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5536
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod gogo1963 » 02 úno 2021 13:00

Minapark píše:Ramky jsem vyndal a vrátil a system naběhl takto:
Ram 2.jpg
Zdá se že to pomohlo. Zajímavé, něco se fakt trvale drželo v ramkách i když se vypnul počítač. Otázka tedy je: Dá se někde tohle nastavit? Aby si ramky nedrželi nic i po vypnutí počítače?
Nebo by zafungovalo i na chvíli vypnou trafo vzadu vypínačem?...

A za druhé, je využito 15,4. Proč né 16? To je OK? Aspoň vím příště jak na to. Večer tam schválně vrátím ten viruální Ramdisk na 4 GB a uvidím, jestli si to náhodou nezdvojuje a někde nezálohuje další 4.
Zatím díky všem.

pokud v biosu vypneš fast boot nebo jak se to u kterých biosu jmenuje, počítač se bude vypínat kompletně, v ram data nezůstanou ...
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

Minapark
Level 3
Level 3
Příspěvky: 453
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod Minapark » 02 úno 2021 13:04

Atari i Gogo mají jen jiný úhel pohledu. Každý to vidí jinak. V podstatě oba mají svou pravdu. Ale sem to moc nepatří. Řešíme tu velikost Ramky. Díky kluci.
Zeptáš-li se, budeš chvíli vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.

zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 10318
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod zeus » 02 úno 2021 13:11

Minapark píše:je využito 15,4. Proč né 16? To je OK?

OK, protoze 'Rezervovano HW 575MB'. Jestli chces badat, tak timto smerem.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Zivan
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1911
Registrován: leden 10
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod Zivan » 02 úno 2021 13:25

Uvedl nekde konfiguraci? Co integrovana grafika?
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 500GB mSata Samsung 850 EVO + HDD 2TB, 12.5" IPS) + Mini Dock Plus Series 3 + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5536
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod gogo1963 » 02 úno 2021 13:41

neuvedl, tam ram bude tam
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nabíječka špatně nabíjí
    od Naruomi » 03 črc 2021 14:14 » v Problémy s hardwarem
    4
    334
    od petr22
    03 črc 2021 20:36
  • Notebook - špatné vykreslování
    od becza4 » 26 říj 2021 08:09 » v Problémy s hardwarem
    3
    160
    od cejny
    26 říj 2021 09:31
  • Geforce a špatné škálování výkonu na low end CPU
    od Michael850 » 11 bře 2021 18:18 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    13
    964
    od gogo1963
    26 bře 2021 15:56
  • Jde nastavit násobička BIOSem?
    od Serg01 » 12 led 2022 21:57 » v Taktování a další úpravy PC
    0
    122
    od Serg01
    12 led 2022 21:57
  • V biosu nejde nastavit XMP
    od Cink » 12 pro 2021 10:48 » v Problémy s hardwarem
    0
    158
    od Cink
    12 pro 2021 10:48

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], Google [Bot] a 1 host