podpora Gigabitové síťovky - notebook a TV a mobil

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

p3v4x
Level 3
Level 3
Příspěvky: 562
Registrován: červenec 17
Pohlaví: Muž

podpora Gigabitové síťovky - notebook a TV a mobil

Příspěvekod p3v4x » 02 led 2022 16:45

Prosím Vás o radu - můj ISP navýšil základní tarif z 100Mbps na 300Mbps. Doma mám router TP-link wr841n, který má 300Mbps. Doma se přes router připojuji přes 3 zařízení - smart TV, smart mobil a notebook.

ISP - optický kabelový internet a zadna agregace internetu

1)U smart TV 43PFS5803/12 nemohu najít v specifikaci zda-li disponuje gigabitovou sítovkou - prosím o info zdali ano nebo ne.

2) notebook HP probook 455 G6 -obsahuje integrovanou gigabitovou síťovou karta 10/100/1000

3)stary mobil - xiaomi redmi 4X který za 2 měsice vyměnim za nový samsung galaxy a52s 5G nebo A53 nebo samsung galaxy s20 Fe 4G

Hlavní priorita - jaký gigabitový router koupit?

s TP-LInk router jsem byl dosud spokojen.

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21936
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: podpora Gigabitové síťovky - notebook a TV a mobil

Příspěvekod ITCrowd » 02 led 2022 17:14

Viz. můj podpis - vybíráme router.
Jinak ten TP-link wr841n podporuje pouze 100Mbit, gigabit ne. Těch 300Mbps je pouze teoretická, vypočítaná a nikdy nedosažitelná rychlost wifi. Jednoduše ověřitelné tak, že žádné zařízení, ať ho připojíš k routeru jakkoli nebude mít rychlost přes 100Mbit.
TV bude mít pravděpodobně 100Mbit. Kdyby měl gigabit, uvedli by to.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

cejny
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 756
Registrován: leden 15
Pohlaví: Muž

Re: podpora Gigabitové síťovky - notebook a TV a mobil

Příspěvekod cejny » 02 led 2022 17:56

Tj 300 mb je sci-fi. Po drátě to dáš. Na bezdratu to chce technologie a trochu volny éter.

Obecně na tohle kabel. WiFi to nějak dá ale holt jen z části.

To že routr teoreticky dá 300 mbs je supr, dá i gb. Jenže za jakých podminek.
Thinkpad T540p, i7-4810MQ, 16 GB RAM, 240 GB SSD, 15,6", 1920 x 1080, bedny Yamaha hs8, zvukovka Audinst HUD-mx2, ekvalizer Shiit Loki

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21936
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: podpora Gigabitové síťovky - notebook a TV a mobil

Příspěvekod ITCrowd » 02 led 2022 18:11

cejny píše:TjTo že routr teoreticky dá 300 mbs je supr, dá i gb. Jenže za jakých podminek.

Tak jen, aby bylo jasno - screen ze stránek výrobce. Jasně píše 10/100 Mbps na LAN i WAN portu. Tedy gigabit dát nemůže ani omylem. ledaže by cejny měl nějaké super zaklínadlo, které používá třeba když mění škůdku na porsche :lolno:
841params.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

p3v4x
Level 3
Level 3
Příspěvky: 562
Registrován: červenec 17
Pohlaví: Muž

Re: podpora Gigabitové síťovky - notebook a TV a mobil

Příspěvekod p3v4x » 02 led 2022 19:08

Jinak dodam ze novy mobil samsung galaxy a52 5g bude pres wifi a ostatni pres kabel.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21936
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: podpora Gigabitové síťovky - notebook a TV a mobil

Příspěvekod ITCrowd » 03 led 2022 07:42

Článek o výběru routeru se ti zjevně číst nechce, takže obecně...
Je to optika, tedy od providera dostaneš nějaké zařízení, pravděpodobně modemrouter. Tedy můžeš nechat routovat ten. V případě, že půjde přepnout do režimu bridge, můžeš za něj připojit svůj router. Bez dalších požadavků postačí cokoli, co má gigabitové porty.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
kecalek
Level 3
Level 3
Příspěvky: 416
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: podpora Gigabitové síťovky - notebook a TV a mobil

Příspěvekod kecalek » 03 led 2022 12:15

p3v4x píše:................můj ISP navýšil základní tarif z 100Mbps na 300Mbps. Doma mám router TP-link wr841n, který má 300Mbps. Doma se přes router připojuji přes 3 zařízení - smart TV, smart mobil a notebook.

ISP - optický kabelový internet a zadna agregace internetu

1)U smart TV 43PFS5803/12 nemohu najít v specifikaci zda-li disponuje gigabitovou sítovkou - prosím o info zdali ano nebo ne.

2) notebook HP probook 455 G6 -obsahuje integrovanou gigabitovou síťovou karta 10/100/1000

3)stary mobil - xiaomi redmi 4X který za 2 měsice vyměnim za nový samsung galaxy a52s 5G nebo A53 nebo samsung galaxy s20 Fe 4G

Hlavní priorita - jaký gigabitový router koupit?

s TP-LInk router jsem byl dosud spokojen.

Nepotrebuješ, lebo nevyužiješ. Tých 300Mbps ti dá ISP a z toho v žiadnom prípade ti na gigabitovom routeri nepôjde viac.
A ten čo máš, úplne postačuje.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21936
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: podpora Gigabitové síťovky - notebook a TV a mobil

Příspěvekod ITCrowd » 03 led 2022 12:29

Druhý takový.
ITCrowd píše: Tak jen, aby bylo jasno - screen ze stránek výrobce. Jasně píše 10/100 Mbps na LAN i WAN portu. :lolno:

Možná bys mohl vysvětlit, jak ze 100Mbit routeru dostaneš 300Mbit. Fakt by mě to zajímalo. Zbytečné dávat screen s parametry.

Tazatel určitě ví, že ze 100Mbit routeru 300Mbit nedostane, a proto poptává gigabitový router. A jaký má smysl platit si 300Mbit a jet na tak 80? Víc ten tplink nedá.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

p3v4x
Level 3
Level 3
Příspěvky: 562
Registrován: červenec 17
Pohlaví: Muž

Re: podpora Gigabitové síťovky - notebook a TV a mobil

Příspěvekod p3v4x » 03 led 2022 22:56

Vyber routeru vyresen jinde. Nakonec jsem se rozhodl pro tplink archer ax20 kde jsou dve pasma 5ghz a 2,4ghz na standartu wifi 6 a zabezpeceni je wpa3.

Dodatečně přidáno po 1 hodině 6 minutách 8 vteřinách:
A jak se prepnubdo rezimu bridge? Nejak se nechytam ani Wikipedie mi to jako laikovi nic nerekla.

Jen google tohle

Bridge (režim přemostění) Modem DSL v sobě kombinuje celou řadu funkcí, firewall, router, NAT, Wi-Fi, switch a další. Ale to až dnes, původní modemy měly dvě zdířky, jednu pro DSL a druhou Ethernetovou.

Od isp mam modem ZTE. Moje ip adresa je 185.163.41.87 coz by mela byt jestli se nepletu dynamicka ip adresa.

Mam jeste zaverecnou otazku:

K cemu je zapotrebi staticka ip adresa kterou mi nabizi isp za 75kc za mesic?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21936
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: podpora Gigabitové síťovky - notebook a TV a mobil

Příspěvekod ITCrowd » 04 led 2022 09:47

Režim bridge u modemrouterů - každý modemrouter má funkci modemu (převádí cokoli na ethernet) a funkci routeru. Tak stačí pro připojení pouze jedno zařízení (krabička). Určité modemroutery lze přepnout do tzv. režimu bridge, což znamená, že budou fungovat jen jako modem, ale už ne, jako router. Toho využívají ti, kteří chtějí mít např. dsl připojení, ale chtějí mít vlastní router.
Ve většině případů tedy není router třeba. Někdo to také (chybně) řeší jednoduše tak, že má dva routery za sebou. Což nevadí při prohlížení stránek, ale bude to dělat problémy v hrách. Dále nebude fungovat služby dyndns a nic, kde si router ověřuje, zda není na privátní adrese.
Jak přepneš do režimu bridge najdeš v manuálu - neuvedl jsi přesný typ a výrobce.
"K cemu je zapotrebi staticka ip adresa kterou mi nabizi isp za 75kc za mesic?" - provider ti zaručí, že budeš mít vždy stejnou IP adresu (tu, kterou jsi uvedl).
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

p3v4x
Level 3
Level 3
Příspěvky: 562
Registrován: červenec 17
Pohlaví: Muž

Re: podpora Gigabitové síťovky - notebook a TV a mobil

Příspěvekod p3v4x » 04 led 2022 11:05

Isp mi napsal:

modem ZTE F601 pracuje pouze v režimu bridge, jiný režim neumožňuje.

http://www.ztegpon.cz/index.php?page=601

Takze koupe noveho routeru od tplink ax20 je jasna.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21936
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: podpora Gigabitové síťovky - notebook a TV a mobil

Příspěvekod ITCrowd » 04 led 2022 13:43

Pak je to ok.
Když příště uvedeš typ zařízení hned, nebudeš se muset dotazovat providera.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jak se dá podpora UEFI přidat do GPU?
    od XLABS » 28 lis 2021 20:23 » v Vše ostatní (sw)
    1
    201
    od Zivan
    28 lis 2021 20:51
  • Xiaomi mi 10t pro podpora usb-c flashdisk?
    od p3v4x » 31 led 2021 18:35 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    7
    681
    od gogo1963
    03 úno 2021 13:31
  • Mobil do 5 tis.
    od sanko33 » 20 pro 2021 19:31 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    0
    167
    od sanko33
    20 pro 2021 19:31
  • Mobil do 5k
    od omega1000mg » 25 črc 2021 22:21 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    3
    485
    od renek11
    26 črc 2021 15:10
  • Blbne mo mobil
    od Mladkov204 » 21 lis 2021 09:38 » v Vše ostatní (hw)
    1
    164
    od finwe
    21 lis 2021 10:28

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 3 hosti