Reklamace Přehřívající Se Grafiky
-
- nováček
- Pohlaví:
Reklamace Přehřívající Se Grafiky
Zdravím, potřeboval bych poradit ohledně problému s mým počítačem a to ohledně reklamace grafické karty. Konkrétně, tenhle rok v březnu jsem si poskládal nový PC a až do chvíle, než přišlo léto, jsem neměl žádné problémy. Tedy až doteď, kdy od června, když přišla vedra, se mi PC začal přehřívat až do bodu, kdy se vypínal, kdykoliv jsem hrál jakoukoliv náročnější videohru. Teplota na grafické kartě byla šokujících 114 stupňů na hot spotu. A i když byl tenhle měsíc PC u technika, který ho skontroloval a vysloveně mi řekl, že jestli tam bude nějaký problém, tak to je na 100 % grafická karta. Protože on skontroloval vše, zdroj je v pořádku, co jsem věděl i předtím, ale je lepší, když vám to potvrdí kvalifikovaná osoba, a vše ostatní je v pořádku taktéž. Tedy až na to, že se grafika stále vyšplhává do výšin nad 110 stupňů klidně i po jen 5 minutách hraní, a i když se už počítač nevypíná, tak ty teploty atakují hodně nad bezpečné hodnoty. O jakou grafiku se jedná? ASRock AMD Radeon RX 7900 GRE Steel Legend. A já se chci zeptat, kupoval jsem ji z Německa z obchodu Mindfactory.de přes doručovací službu Mailboxde.cz, existuje nějaká šance, že mi vrátí peníze? Protože upřímně myslím, že nad AMD jsem zlomil hůl. Alespoň pokud půjdu znova do AMD, tak jediné v Česku, protože teď to reklamovat, celé to vypsat v němčině, čekat několik týdnů a pak mi pošlou stejný produkt, který podle mě bude mít zase stejnou vadu, no děkuji, nechci. A pro všechny, ano chladím procesor vzduchovým chladičem (to snad nemyslíš vážně chladit CPU v roce 2024 vzduchem, odkud jsi ze středověku? NE)... tam problém není a ani s mou velikostí bedny, protože bych do ní narval i člověka nebo klidně 3 stejné PC sestavy. Každopádně budu rád za rady jak mám postupovat v této situaci, protože se mi nechce 5 krát reklamovat tu stejnou grafiku do Německa a platit stovky korun zbytečně za dopravu, jako jeden člověk někde na internetu v nějakém fóru kde psal že reklamoval (taky Radeon) svou grafiku 5krát kvůli přehřívání, Díky.
-
- Level 3.5
- Pohlaví:
Re: Reklamace Přehřívající Se Grafiky
Prosím vypsat zbytek sestavy - hlavně CPU, jeho chladič, case a případně její úpravy související s odvodem tepla.
-
- nováček
- Pohlaví:
A když je Bedna otevřená (sundaná bočnice) co teploty?
Kolik máš v té tajemné bedně přídavných ventilátorů?
Fotky vnitřku bedny pomohou
-
- Level 4
- Pohlaví:
Při takové teplotě by už ventilátory na grafice měly být dost slyšet. Zkontroluj, zda se všechny točí. Někdy se dostane mezi lopatky nějaký kabel, může být vadný větrák a pod.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Tak jak to popisujes to bude spis spatne slozeny PC nez vada graficke karty.
Pokud se ti vypina pocitac, je nedostatecne chlazeni cele skrine.
Troufnu si tvrdit, ze reklamace nebude uznana, protoze na karte zadna zavada nebude.
Vyfot otevrenou skrin pocitace a fotku dej sem a vypis kompletni sestavu.
Troufnu si tvrdit, ze reklamace nebude uznana, protoze na karte zadna zavada nebude.
-
- nováček
- Pohlaví:
Alferi píše:Prosím vypsat zbytek sestavy - hlavně CPU, jeho chladič, case a případně její úpravy související s odvodem tepla.
Nechtěl jsem tady flexit, proto jsem nevypsal celou sestavu (nesnáším, když mi někdo mává penězi před ksichtem), ale dobrá tedy. Zde: Skříň Cooler Master HAF 700 EVO (přidal jsem ještě jeden větrák), základní deska ASRock X670E Pro RS, zdroj Cooler Master MWE GOLD 1050W V2 (verze s PCIe 5.0, tedy 12 pinem), procesor AMD Ryzen 7 7800X3D a chlazení procesoru Cooler Master MA824 Stealth (vím, hodně Cooler Masteru, HaHa). Jinak jsem nedělal žádné úpravy, ani jsem nic netaktoval (kromě pamětí RAM), a jo, vlastně paměti G.Skill Trident Z5 Neo RGB verze AMD EXPO (testoval jsem je hodiny a hodiny přes HCI Memtest na ploše a pak v BIOSu přes Memtest86, a počet chyb 0). Paměti jsou v pořádku (díky pánu, protože jsem je taky společně s grafikou objednával z Německa, LOL).
Dodatečně přidáno po 10 minutách 37 vteřinách:
TechShowGamer píše:A když je Bedna otevřená (sundaná bočnice) co teploty?
Moje bedna Cooler Master HAF 700 EVO počet větráku 6: 2 200mm vepředu, 2 120mm vzadu, pak jeden 120mm nahoře a jeden 120mm dole, který fouká přímo do grafiky (a jo, zkoušel jsem ho přesunout, nulová změna). Promiň, budeš mi muset věřit, že ji mám, protože se mi nechce tu bednu fotit a můj starý Samsung (mobil) fotí tak otřesně, že mám pro něj jen jedno využití – telefonování. LOL, takže bys stejně na té fotce nic neviděl. A zkoušel jsem odendat bočnici, teploty klesly o šokujících 5 stupňů, takže zhruba po půl hodině jsem se pomalu vyškrábal na téměř 110 stupňů, takže to ve výsledku vůbec nepomohlo, bohužel.
-
- nováček
- Pohlaví:
Tak to s tou sundanou bočnicí je asi nejrychlejší test špatného airflow.
-
- nováček
- Pohlaví:
pcmaker píše:Při takové teplotě by už ventilátory na grafice měly být dost slyšet. Zkontroluj, zda se všechny točí. Někdy se dostane mezi lopatky nějaký kabel, může být vadný větrák a pod.
Právě že se všechny točí, no je tam problém, že výrobce nebo AMD (kdo ví) nastavil limitaci na 71 nebo 73 % jako maximum, takže se větráky nikdy nedostanou na 100 %. A když to změním, tak se pak hlučností vyrovná hernímu notebooku a nebál bych se říct, že je pak ještě hlučnější než herní notebook, protože jsem vlastnil několik notebooků a tohle je překoná, když to jede na maximum LOL. A ne, kabely jsem vyvázal a pořádně uspořádal (ještě aby ne, když mi celá sestava zabrala více než 10 hodin, a áno, je to moje první sestava, ale něco o počítačích už vím za ty roky). Takže jedině bude problém ve grafice.
Dodatečně přidáno po 17 minutách 47 vteřinách:
petr22 píše:Tak jak to popisujes to bude spis spatne slozeny PC nez vada graficke karty.
Pochybuji, protože když hraju starší hry (myšleno tak 5 let staré), tak se teploty dostanou na cca 105 stupňů a nikdy se nevypne. Testoval jsem paměti, všechno, kontroloval jsem volty zdroje, když to spadne, neklesly, co taky naznačuje, že zdroj je v pořádku. Pak jsem testoval PC v různých programech od Cinebench po OCCT a spadnul jenom 2krát, když bylo horko (v OCCT testu). A vždy, když spadne, tak se grafika dostane nad 110 stupňů a tuším, že skutečný teplotní limit je 115 °C, pak se vždy počítač vypne, a když ho otevřu, grafika je jako pánev, horká, že bych na ní mohl klidně opékat. Teploty sleduju přes HWiNFO a vždy se vypne jen, když je grafika nad 114 °C, takže předpokládám, že se při hraní dostane na, řekněme, půl sekundy na 115 °C a hned se vypne, protože jsem víc než 114 °C nezaznamenal, tak předpokládám, že 115 °C je úplný limit, pak se aktivuje ochrana proti přehřátí. Sestavu jsem vypsal nahoře, chlazení a všechno jsem udělal pořádně, protože se CPU nikdy nedostane nad 80 stupňů (limit mého CPU je tuším 87 °C) při hraní, takže tam problém nebude. A jo, když se nějaký komponent přehřívá, tak se aktivuje teplotní ochrana, která vypne PC, a je jedno, jestli se jedná o CPU nebo GPU, takže nevím, kde jsi slyšel, že se PC vypne jenom když se přehřívá celý, ale to rozhodně není pravda.
-
- nováček
- Pohlaví:
Na první dobrou jsem se domníval, že problém není v grafice, ale v nedostatečném airflow. Proto i jiní se ptají okolo chlazení, airflow a rotaci ventilátorů.
Pokud je to tak jak popisuješ, tak ti nezbývá nic jiného, než kartu reklamovat. Nebyl bys první, kdo by měl špatnou kartu. Možná se mírně odlepil chladič a je třeba to přepastovat a vyměnit teplovodivé pásky.
Pokud je to tak jak popisuješ, tak ti nezbývá nic jiného, než kartu reklamovat. Nebyl bys první, kdo by měl špatnou kartu. Možná se mírně odlepil chladič a je třeba to přepastovat a vyměnit teplovodivé pásky.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Pokud teplota klesne po sundani bocnice tak je skutecne neco spatne s airflow.
Sundani bocnice ma airflow zhorsit, ne zlepsit.
Jake jsou otacky ventilatoru na grafice (a vubec vsech ostatnich)?
Sundani bocnice ma airflow zhorsit, ne zlepsit.
Jake jsou otacky ventilatoru na grafice (a vubec vsech ostatnich)?
-
- nováček
- Pohlaví:
TechShowGamer píše:Na první dobrou jsem se domníval, že problém není v grafice, ale v nedostatečném airflow. Proto i jiní se ptají okolo chlazení, airflow a rotaci ventilátorů.
Tak já to beru, neříkám, že je to nejlepší sestava. Kdybych chtěl maximum výkonu a co nejmenší teploty, tak bych šel do vodníka, který stál jen o 500 korun víc než tenhle monstrózní Cooler Master chladič, ale chtěl jsem všechno chlazené vzduchem (vodníkům nedůvěřuju). A jo, jak říkáš, může to být teplovodivá pasta nebo podložky, cokoliv. A jo, ta základní deska, co mám, má GPU bracket (držák). Zkoušel jsem ho dát pryč, jestli to náhodou nedělá on, ale ne, nulový rozdíl. Takže to ani nebude tím, že mám tu grafiku na doraz ve slotu, protože když dám ten bracket pryč, tak akorát vysí dolů, což je ještě horší, ale alespoň vím, že to není můj problém nebo problém v tom bracketu od základní desky.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Vodnika rozhodne ne - to je mytus, ze laciny vodnik chladi lepe nez vzduch. Procesor ma ostatne teplotu v poradku, ne ?
Jsi si jisty, ze nemas zadny ventilator namontovany obracene ? Tzn ze predni foukaji dovnitr skrine a zadni ven.
A ze ventilatory na chladici procesoru foukaji zepredu dozadu.
To je jedna z veci co by byla videt na fotce skrine.
Jsi si jisty, ze nemas zadny ventilator namontovany obracene ? Tzn ze predni foukaji dovnitr skrine a zadni ven.
A ze ventilatory na chladici procesoru foukaji zepredu dozadu.
To je jedna z veci co by byla videt na fotce skrine.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1
- 1075
-
od šulda
16 črc 2024 19:19
-