Reklamace Přehřívající Se Grafiky

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

MichaelSR
nováček
Pohlaví: Muž

Re: Reklamace Přehřívající Se Grafiky

Příspěvekod MichaelSR » 22 srp 2024 18:49

petr22 píše:Pokud teplota klesne po sundani bocnice tak je skutecne neco spatne s airflow.

Sundani bocnice ma airflow zhorsit, ne zlepsit.

Jake jsou otacky ventilatoru na grafice (a vubec vsech ostatnich)?

Jo, v tom máš pravdu, ale jak říkám, je teplo a když se vypínal (teď se už jen přehřívá), tak bylo uvnitř v mé izbě víc než 30 stupňů a neskutečné dusno (nemám klimatizaci, bohužel). Ale když máš skleněnou bočnici jako já a je takové vedro, tak sundání bočnice skutečně může snížit teplotu. Otáčky grafiky nikdy nejdou nad 71 nebo 73 %, to je limit od výrobce nebo AMD, a když je dám nad 80 %, tak je pak hlučnější než herní notebook, a to nekecám. Ostatní větráky jsem nastavil tak, aby šly až na tuším 80 %, a airflow tam vážně je, jen ta grafika se prostě přehřívá. Kdyby byl ten airflow tak špatný, tak by se přehříval i CPU, ale ať jsem se snažil jakkoliv, tak se nikdy při hraní nedostal nad 80, možná v létě 82 stupňů, a v Cinebench několikrát testováno kvůli stabilitě a nic, skóre plus mínus stejné jako ostatní Ryzen 7 7800X3D, takže nevím, v tomhle s tebou nesouhlasím.

Dodatečně přidáno po 16 minutách 10 vteřinách:
petr22 píše:Vodnika rozhodne ne - to je mytus, ze laciny vodnik chladi lepe nez vzduch. Procesor ma ostatne teplotu v poradku, ne ?

Jsi si jisty, ze nemas zadny ventilator namontovany obracene ? Tzn ze predni foukaji dovnitr skrine a zadni ven.
A ze ventilatory na chladici procesoru foukaji zepredu dozadu.

To je jedna z veci co by byla videt na fotce skrine.

Všechny větráky jsem pořádně skontroloval, dal jsem si záležet, strávil jsem s tímhle PC více než 10 hodin skládáním, protože je to moje první sestava. Jak jsem výše psal, každopádně ti přikládám do zprávy můj 2 minutový skic ve skicáru, aby jsi měl představu, jak tam mám ty větráky a jakým směrem foukají.
PC.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Reklama
pcmaker
Level 4
Level 4

Příspěvekod pcmaker » 22 srp 2024 19:34

Vypadá, že to máš dobře. Je otázkou zda foukají, jak bylo řečeno výše, správným směrem (někdy bývá na ventilátoru zboku malá šipka, která ukazuje kam proudí vzduch a kterým směrem se točí ventilátor). Taky se stalo, že se tu řešilo přehřívání PC, aby se nakonec zjistilo, že PC je ve stolu v tunelu a horký vzduch neměl vzadu a nahoře kam unikat.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Příspěvekod petr22 » 22 srp 2024 19:38

Prave proto jsem chtel tu fotku.

Kolik lidi uz prisahalo, ze je vse spravne a ze je to nekolikrat kontrolovano, ale ono to spravne nebylo.

Vyfot to treba pomoci dna pivni lahve, smat se tomu nebudeme.

MichaelSR
nováček

Příspěvekod MichaelSR » 22 srp 2024 20:20

pcmaker píše:Vypadá, že to máš dobře. Je otázkou zda foukají, jak bylo řečeno výše, správným směrem (někdy bývá na ventilátoru zboku malá šipka, která ukazuje kam proudí vzduch a kterým směrem se točí ventilátor). Taky se stalo, že se tu řešilo přehřívání PC, aby se nakonec zjistilo, že PC je ve stolu v tunelu a horký vzduch neměl vzadu a nahoře kam unikat.

Všechny se točí a jedou správným směrem, zkontroloval jsem to a jo, ti moje mají tu šipečku. Jedna ukazuje, kterým směrem nasává vzduch, a druhá, kterým vysává, pokud vím. Ale jo, skontroloval jsem to a všechno je správně. Ono to bylo od výroby nastaveno s 5 větráky, já jsem dokoupil jeden a ten jeden jsem dal nahoru do zadu a jsou nasměrováni správně. A ne, nemám ho v tunelu ani těsně u stěny, ve skutečnosti ho mám přes 25 cm od stěny (teď jsem to měřil). A nic na něm není položeno (nejsem magor, nebudu upchávat otvory na PC a pak si stěžovat na nějakém fóru, že se mi přehřívá PC, takovej debil už nejsem LOL).

Dodatečně přidáno po 1 minutě 14 vteřinách:
petr22 píše:Prave proto jsem chtel tu fotku.

Kolik lidi uz prisahalo, ze je vse spravne a ze je to nekolikrat kontrolovano, ale ono to spravne nebylo.

Vyfot to treba pomoci dna pivni lahve, smat se tomu nebudeme.

Zítra ho vyfotím přes den, pak pošlu foto.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Příspěvekod petr22 » 22 srp 2024 21:05

Zkus udelat par screenshotu z Ryzen masteru kde budou videt teploty komponent a otacky ventilatoru.

Treba tam bude videt neco neobvykleho, jako nezvykle vysoke napeti.

meda2016
Level 3.5
Level 3.5

Příspěvekod meda2016 » 22 srp 2024 21:20

@MichaelSR - Prostě udělej jednoduchý pokus. Dej všechny ventilátory pomocí voleb v BIOSu a v SW grafiky na maximum (tedy na nejvyšší hluk) a kontroluj teploty v klidu, v nízké zátěži a v maximální dlouhodobé zátěži (té, kdy sis problém uvědomil). Zapiš i teplotu místnosti. Zjistíš, co sestava, tak jak je, dokáže uchladit.

MichaelSR
nováček

Příspěvekod MichaelSR » 22 srp 2024 21:56

petr22 píše:Zkus udelat par screenshotu z Ryzen masteru kde budou videt teploty komponent a otacky ventilatoru.

Hmm, zajímavé. Zítra to stáhnu a udělám testy. Napětí by mělo být v pořádku, ale ruku bych do ohně za to nedal, takže to určitě stojí za to prozkoumat. Otáčky mám nastavené tuším na 80 % max na ventilátorech a na grafice už zmíněných, teď se na to podívám do AMD Radeon Adrenalinu, tak je to 71 %. Uvidím zítra, jestli se mi podaří to vyřešit. Při nejhorším dokoupím další alespoň 4 nebo rovnou 6 větráku, ale trochu se obávám, aby to nebylo zbytečné.

Dodatečně přidáno po 5 minutách 9 vteřinách:
meda2016 píše:@MichaelSR - Prostě udělej jednoduchý pokus. Dej všechny ventilátory pomocí voleb v BIOSu a v SW grafiky na maximum (tedy na nejvyšší hluk) a kontroluj teploty v klidu, v nízké zátěži a v maximální dlouhodobé zátěži (té, kdy sis problém uvědomil). Zapiš i teplotu místnosti. Zjistíš, co sestava, tak jak je, dokáže uchladit.

Pokus dobrý, ale pochybuji, že by někdo používal jakýkoliv PC při větrácich na 100 %. Mám zkušenosti s notebooky a i když ty dosahují někdy otáčky ve výši 4 tisíc a víc, tak člověče nejsou tak hlučné jako tohle. Tohle na max právě kvůli tomu, jak je ta bedna průdušná, tak jde slyšet brutálně, jako fakt. Možná je to tím, že ho mám po pravé straně (myšleno PC) hned vedle sebe, ale když dám všechno na max, tak je to nesnesitelné. Ale dobrá, tedy vyzkouším, jak to půjde, ale rozhodně neplánuji zůstat na 100 % větráku, to by byla šílenost.

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5

Příspěvekod zeus » 22 srp 2024 23:23

MichaelSR píše:Otáčky grafiky nikdy nejdou nad 71 nebo 73 %, to je limit od výrobce nebo AMD

MichaelSR píše:Otáčky mám nastavené tuším na 80 % max na ventilátorech a na grafice už zmíněných, teď se na to podívám do AMD Radeon Adrenalinu, tak je to 71 %.

Tak jak je to doopravdy? Nejak se mi nechce verit, ze by omezil vyrobce...

MichaelSR píše:pochybuji, že by někdo používal jakýkoliv PC při větrácich na 100 %.

Slysel jsi nekdy startovat server? Pak vypravej neco o 4000 otackach a hluku ;)
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

MichaelSR
nováček

Příspěvekod MichaelSR » 22 srp 2024 23:58

zeus píše:
MichaelSR píše:Otáčky grafiky nikdy nejdou nad 71 nebo 73 %, to je limit od výrobce nebo AMD

MichaelSR píše:Otáčky mám nastavené tuším na 80 % max na ventilátorech a na grafice už zmíněných, teď se na to podívám do AMD Radeon Adrenalinu, tak je to 71 %.

Tak jak je to doopravdy? Nejak se mi nechce verit, ze by omezil vyrobce...

MichaelSR píše:pochybuji, že by někdo používal jakýkoliv PC při větrácich na 100 %.

Slysel jsi nekdy startovat server? Pak vypravej neco o 4000 otackach a hluku ;)

Tak uznávám, že jsem tu větu skonstruoval blbě. Těch 80% jsem měl na mysli větráky skříně a těch 71% na grafice. A jo, ještě zpátky k té grafice, áno, nevěděl jsem, jestli je to 71 nebo 73%, je to 71%. A věc se má tak, že když to přenastavím na řekněme 85% (na grafice), tak se to po nějakém čase opět nastaví zpátky na těch 71%. Možná je to chyba AMD ovladačů nebo fakt limitace výrobce, který prostě nechce, aby to jelo nad těch 71%, kdo ví. Ale fakt je, že když jsem to testoval, tak 75% bylo maximum, co se dalo snést. Cokoliv nad a už to byl hluk jak prase, minimálně na úrovni herních notebooků. A jo, já vím, že servery jedou na takové úrovni hlasitosti, že by to člověku nejspíš poškodilo sluch. Spíše jsem měl na mysli, že nikdo s herním nebo domácím PC nebude mít větráky na 100% kdykoliv, kdy bude dělat něco náročnějšího, protože to nedává smysl. Ani v létě to už spíše podtaktovat nebo přejít na kompletně vodní chlazení, ale rozhodně ne 100% větráky.

MichaelSR
nováček

Příspěvekod MichaelSR » 23 srp 2024 17:16

Jen teď jsem si uvědomil, že jsem to pěkně zmrvil, protože jsem psal jenom o hotspotu na grafice a ne celkově, jaké jsou teploty na spoji a na samotné grafice. Takže přikládám HWiNFO64 snímek těsně před tím, než to spadlo, a ještě snímek další, kde jsou teploty CPU a základní desky (do toho se moc nevyznám, tak možná něco z toho vyčtete). A na pozadí běžela jedna hra, která to shazovala (a ne, nedělo se to jenom v té hře), protože když jsem to pak později testoval v OCCT, tak to taky 2 nebo 3krát spadlo, pak už vůbec, ale teploty se nedostaly na víc než 110 °C, protože se ochladilo. Teď je celkem horko, takže by to opět nejspíš padalo, proto raději nic nehraju a jenom čekám.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Příspěvekod petr22 » 23 srp 2024 17:43

Zkus tu grafiku trochu podtaktovat, vyrazne klesne jeji spotreba a produkce tepla.

MichaelSR
nováček

Příspěvekod MichaelSR » 23 srp 2024 18:31

petr22 píše:Zkus tu grafiku trochu podtaktovat, vyrazne klesne jeji spotreba a produkce tepla.

No vždyť právě to jsem chtěl napsat, jeden člověk měl Radeon 7900 GRE a měl ji přetaktovanou (na vzduchu) až na 330 nebo 340 wattů a měl mnohem nižší teploty na hotspotu než já. Já tam mám spotřebu do 300 wattů a 112 na tom snímku na hotspotu, to je brutál. Proto jsem přesvědčen, že je problém ve grafice. Jdu otestovat teď ten Ryzen Master a pošlu fotky, jestli se mi to podaří, LOL. A když se podíváš na teplotu spojů na grafice, tak jsou jen těsně nad 70 stupňů. Kdyby byl problém s airflow, neměly by být výše alespoň na 90? Protože jsem někde četl, že právě teploty spojů na grafice by vždy měly ukazovat nejvyšší hodnotu a hotspot by měl být na stejno nebo druhý.

Dodatečně přidáno po 42 minutách 41 vteřinách:
petr22 píše:Zkus udelat par screenshotu z Ryzen masteru kde budou videt teploty komponent a otacky ventilatoru.

Zde je snímek z Ryzen Masteru. Tohle jsem nashromáždil po 5 minutách hraní. Nevím, co z toho vyčíst, snad jen to, že se CPU nepřehřívá, ale nenašel jsem tam nic jako sledování otáček ventilátoru. Asi si stáhnu něco specifického na sledování ventilátoru a uvidím, co z toho vyčteš, protože já nevím, co ti volty značí. Ale vše je to nastavené na default (nevím, jestli default AMD nebo mé základní desky).
Snímka obrazovky (99).png

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • NOVA GRAFIKY
    od subjekt » 16 črc 2024 18:59 » v Problémy s hardwarem
    1
    1077
    od šulda
    16 črc 2024 19:19
  • PC Hardware 18k bez grafiky
    od Puntickar » 14 úno 2024 11:15 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC