Náhodné zamrznutí PC, řešením je pouze tvrdý restart.

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Sipsisipi
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno

Náhodné zamrznutí PC, řešením je pouze tvrdý restart.

Příspěvekod Sipsisipi » 21 srp 2024 19:12

Ahoj,

před pár dny jsem nainstaloval nový set RAM, měl jsem však jednu modrou smrt a po zdejší diskuzi jsem se rozhodl kvůli stabilitě systému RAM radši vrátit a zatím upgrade neřešit (Dokupoval jsem další 2 sticky, měl bych celkem 4). Ten den jsem také přepastoval grafiku (již jsem dělal víckrát, nic nestandardního jsem tentokrát taky nedělal).

Problém je, že od té doby mi občas zamrzne PC tímto stylem:

Pohybuji se např. v prostředí Discordu, naráz přestane fungovat jakákoliv akce, jakoby Discord totálně zamrznul, dokážu se však ještě pohybovat pomocí oken programů v dolní liště, to mě ještě na pár oken pustí (prohlížeč, Spotify apod.), tam už také však nejde na nic klikat, vše postupně zamrzává. Pokud mám zrovna puštěnou hudbu, ta hraje celou dobu bez přerušení. Asi po minutě přestane fungovat i kurzor a PC je úplně zamrzlý a nejde s ním nic dělat. Ani CTRL+ALT+DEL, nikam se prostě nedostanu.

Existuje prosím nějaký diagnostický SW, který by mi tento crash zaznamenal, abych mohl najít příčinu?

Jak říkám, jediná změna, kterou jsem provedl, byly 1: Nové RAM, které jsou nyní už zase venku, dokonce jsem po vytažení nových RAM resetoval i CMOS. 2: přepastování GPU.

Na stávajících RAM jsem nastavil XMP profile 1, kde mám frekvenci 3600 Mhz, ale fungoval jsem na tom celý minulý rok a nikdy se mi nic takového nestalo.

Ocením jakoukoliv radu :) Díky.

Reklama
pcmaker
Level 4
Level 4
Pohlaví: Muž

Re: Náhodné zamrznutí PC, řešením je pouze tvrdý restart.

Příspěvekod pcmaker » 21 srp 2024 19:21

Zkus jinou grafiku. "Přesaď" paměti (vytáhni je ze slotu a vrať zpět). Udělej test pamětí pomocí Memtest86+. Zkontroluj usazení chladiče na CPU. Zkontroluj a dotlač všechny napájecí konektory. Pak se uvidí.

Sipsisipi
nováček

Příspěvekod Sipsisipi » 22 srp 2024 12:33

Kromě grafiky jsem vše zkontroloval... nemám bohužel žádnou náhradní. Zkusím sehnat.
memtest jsem nechal běžet 2x 4 hodiny a vždy bez problémů. Zkusím pro jistotu na pár dnů vypnout XMP profil, jestli to přecejen nemůžou dělat ty RAMky, ale je opravdu zvláštní, že mi celý rok jely v pořádku :( až po tomto experimentu s novým kitem RAM se to začalo dít.

Edit: nezmínil jsem, že jsem na GPU měnil kromě pasty i teplovodivé podložky, ale opět si nejsem vědom žádné chyby. Naopak mi teploty spadly snad o 15°C a vše se jeví stabilní.

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10

Příspěvekod mmmartin » 22 srp 2024 13:18

Existuje prosím nějaký diagnostický SW, který by mi tento crash zaznamenal, abych mohl najít příčinu?

Podívej se do prohlížeče událostí.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

meda2016
Level 3.5
Level 3.5

Příspěvekod meda2016 » 22 srp 2024 21:46

"...jsem na GPU měnil kromě pasty i teplovodivé podložky..."
Stará dobrá poučka pro PC zní: Pokud vše funguje, nevrtám do toho.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Příspěvekod petr22 » 22 srp 2024 21:58

Proc prepastovavas grafiku, dokonce jeste nekolikrat ? To se nedela, mozna tak po 10 letech.

Co je to za kartu? Jestli je starsi nez 4-5 let tak bych radsi chladic nesundaval.

Uz jenom tim, ze sundas chladic, muzes grafickou kartu znicit - zmenou tlaku muze popraskat bezolovnaty cin.

Ze se 4 moduly vetsinou pocitac nefunguje spravne nebo vubec jsme uz resili.

Vyzkousej svoji grafiku v jinem PC a ve svem cizi - pokud se problem prenese s kartou, bude vadna.

Sipsisipi
nováček

Příspěvekod Sipsisipi » 23 srp 2024 18:56

Grafiku jsem přepastovával, protože na čipu skoro žádná už nebyla a podložky byly potrhané nebo chyběly. Teploty dosahovaly 90°C, Hot Spot dokonce ke 107°C. Větráky se mi začaly roztáčet na 4500 RPM což znělo jako vzlétající tryskáč. Nyní teploty jsou v Idle 45°C, při zátěži nejdou přes 70°C, hot spot nejde výš než 85°C.
Je to použitá grafika z bazaru od týpka, co na tom těžil krypto.

Včera jsem v event vieweru našel kritickou chybu vždy v čase, kdy mi systém začal mrznout.
Něco s ovladačem Bluetooth, konkrétně event název BTHUSB. Šel jsem do device manageru a Bluetooth jsem kompletně zakázal (stejně ho na nic nevyužívám).

Vůbec nechápu, proč by to naráz začalo nějak vadit, ale od včerejška je vše stabilní.
Tak uvidím...

Každopádně děkuju všem za rady.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Příspěvekod petr22 » 23 srp 2024 19:13

Pasta nemuze sama od sebe zmizet - zkratka ji tam nekdo pred tebou nedal, to same teplovodive podlozky se nemohou samy roztrhat.
Ta karta tak mohla fungovat roky. Zadna elektronika pajena bezolovnatym cinem toto dlouhodobe nemuze vydrzet, bezolovnaty cin praska.

Na zacatku jsi psal, ze jsi grafiku uz prepastovaval vickrat, tak napsano to vypadalo ze se jedna stale o tuto kartu.

Problem je v tom, ze to nedostatecne chlazeni mohlo kartu poskodit - a zadne zpetne prepastovani uz poskozeni nevyresi. Pocitej s tim,
ze karta muze velmi brzy umrit. Zvlast jestli je to karta od AMD nebo nejaka topiva Nvidie. Co je to vubec za kartu?

Sipsisipi
nováček

Příspěvekod Sipsisipi » 24 srp 2024 09:36

Je to karta Gigabyte RTX 3070.

Koupil jsem ji v lednu 2023. Ihned po instalaci jsem měl šíleně vysoké teploty a větráky se točily na zmíněných cca 4500 RPM, nešlo s tím fungovat.
Takže jsem kartu otevřel, čip byl úplně "čistý", pasta nikde, podložky různě potrhané (možná se potrhaly tím, jak jsem kartu otevřel, to nepopírám).
Tehdy jsem kartu jen přepastoval a podložky nechal být, protože jsem si na jejich výměnu netroufal. Teploty spadly řádově o 20°C a držely se v pořádku něco přes rok.
Teď jsem začal mít opět problémy v momentě, kdy spustím nějakou hru, teploty začaly stoupat nad 90°C a Hot Spot až k těm 107°C, takže jsem se rozhodl kartu opět otevřít a vyměnit i ty podložky. U toho jsem si všiml, že na čipu zase nebyla skoro žádná pasta, takže jsem to vše vyčistil a dal tam opět novou + dal nové podložky.
Teploty jsou teď tedy zase v pořádku a jak říkám, od doby co jsem vypnul ten Bluetooth device v Device manageru, tak jsem crash zatím nezaznamenal. Doteď nechápu, co by to s tím mělo společného, ale zatím je to opravdu OK.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Příspěvekod petr22 » 24 srp 2024 09:52

Bezne pouzivana teplovodiva pasta nemuze sama od sebe zmizet, to se jeste nikdy nestalo. Co jsi tam presne daval, ze to
za pouhy rok zmizelo? Muze to byt nejaky levny cinsky fake, co se teplem odparuje nebo vytece a odpari. Za 30 let jsem nezazil,
aby teplovodiva pasta zmizela.

Normalni teplovodiva pasta vyschne treba za 5-7 let. Vzdy ji ale najdes na puvodnim miste, jen se bude ponekud drolit kdyz na ni
sahnes. Maximalne bude vytlacena ke kraji chipu tim, jak se chladic opakovane priblizuje a vzdaluje od chipu. Napr. z puvodni svetle
sede pasty bude tmave seda droliva hmota.

Na teplovodive podlozky pozor - jsou ruzne tloustky, musis tam dat ty, co tam patri, jinak nebude sedet vzdalenost chladice,
takze na samotnem GPU bude vetsi mezera nez ma byt, coz muze zpusobit prave popisovany problem s pastou. Jake podlozky
presne jsi pouzil?

Sipsisipi
nováček

Příspěvekod Sipsisipi » 25 srp 2024 10:37

Jak říkám, opravdu "čistý" čip bez pasty tam byl po mém prvním otevření karty po koupi.

Teď, když jsem ji rozdělával znovu, samozřejmě tam nějaká pasta ještě byla, ale prostě taky už byla různě "rozplcaná" a nebyl jsem si úplne jistý, jestli to stačí, tak jsem to pro jistotu vyčistil a přepastoval znovu. Stejně jako předtím jsem použil pastu ARCTIC MX-4.

Co se týká podložek, tloušťky jsem poměrně dlouho prozkoumával, protože jsem o tebou zmíněných problémech četl. Nakonec jsem použil 0.5mm na VRM (okolo čipu), a 1mm na ty 2 proužky (VRAM?), snad to říkám správně, moc těm komponentům až tak nerozumím :) pokud vím, Gigabyte přímo k mé kartě někde psal 0.75mm a 1.25mm, ale takové podložky skoro nikdo nemohl najít a všichni používají ty rozměry, které jsem použil i já, tak jsem se řídil dle toho. Btw podložky byly ARCTIC TP-3

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Hry náhodně padají
    od Tommo333CZ » 27 led 2024 09:10 » v Windows 11, 10, 8...
    6
    2350
    od petr22
    27 led 2024 19:54
  • Náhodné BSOD
    od TheSalon112 » 21 úno 2024 18:32 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    0
    3386
    od TheSalon112
    21 úno 2024 18:32
  • Náhodné restarty na nové pc sestavě
    od Djarinn » 23 úno 2024 12:55 » v Windows 11, 10, 8...
    1
    2076
    od Zivan
    23 úno 2024 13:07
  • Zamrznutí systému Win 11
    od schwarzenegger » 15 srp 2024 18:01 » v Windows 11, 10, 8...
    1
    1041
    od petr22
    15 srp 2024 21:37
  • Zamrznutí obrazu a BSOD
    od zele44 » 02 úno 2024 15:10 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    5
    3376
    od zele44
    03 úno 2024 10:14

Zpět na “Problémy s hardwarem”