Statická elektřina Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Razzell
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Statická elektřina  Vyřešeno

Příspěvekod Razzell » 05 úno 2009 22:47

Zdravim, co nejdříve budu experimentovat (sestavovat moje prvni pc) nejake zkusenosti uz za sebou mam :)) ale cetl jsem ze bych si mel davat pozor na statickou elektrinu :nervous: ale uz tam nepsali kde a jak by mohla vzniknout :oD
MSI KA780G, DualCore AMD Althon X2 (5400+, 2,80GHz)+ Arctic Cooling Freezer 64 Pro, Kingston 2X512 DDR2, 2X1GB A-DATA EXTREME DDR2,W. D. 250GB SATA II + Seagate Barracuda 250GB SATA II + Fujitsu Siemens (w.d.) 250GB USB, Asus 8600GT 256MB RAM DDR3, EuroCase 450W, LCD 19´ Asus VW192

Reklama
Radix
Level 5
Level 5
Stav:

Re: Statická elektřina

Příspěvekod Radix » 05 úno 2009 22:55

bereline
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod bereline » 05 úno 2009 23:01

Všude a se vším :)
Chytří lidé používají Google a nevolí komunisty
*Čeština je krásný jazyk, takže se jej prosím naučte používat*
Member of the Spyke's Fun Club

Radix
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Radix » 05 úno 2009 23:14

Pozor taky na mluno.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 05 úno 2009 23:19

Vzniká například chozením po koberci... Takže než sáhneš na součástky je dobré se uzemnit, např. o radiátor. Dobrým pomocníkem je též antistatický náramek: http://www.ges.cz/?cur=CZK&ipp=12&lang= ... ES07402002

BTW koupil sem ho nedávno a hlazení kocoura již není bolestivé... :lol:
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 05 úno 2009 23:26

Radix je asi z Moravy. Mluno je výraz pro statickou el. na Moravě. Díky tomu, že máme kolem sebe mnoho materiálů s velkým obsahem syntetických materiálů - textil, koberce ap. vzniká i při normálním pohybu na našem těle statický náboj, který je právě nebezpečný pro obvody a součástky používané i v počítačích. Zkusit můžeš co statická elektřina umí, když si přetáhneš při svlékání svetr přes hlavu a pak se rukou dotkneš třeba radiátoru ústředního topení, nebo vodovodu ap. Proto není vhodné sahat rukou na kontakty pamětí, GK, procesoru atd. Nejlépe je před manipulací s těmito díly PC se elektrického náboje zbavit, tím dotykem s uzemněným předmětem, třeba toho radiátoru a p.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 05 úno 2009 23:44

Vida – že se mluno drží na Moravě, to jsem opravdu netušil. Já ho znal jen jako historický výraz: http://www.kolej.mff.cuni.cz/~lmotm275/ ... ode17.html nebo http://www.jergym.hiedu.cz/~canovm/obje ... mluna.html

Osobně jsem při manipulaci s HW ochranu před statikou nikdy nijak nepřeháněl a nikdy jsem nic neodprásknul.
Nikdy jsem se nijak neuzemňoval, ale taky jsem nenosil silonové svetry, nehladil kocoury a neodkládal ramky na koberec.

Je ovšem fakt, že dělat v nějakém servise (tzn výrazně častější manipulace s HW), pak bych si – abych nechodil se džbánem pro vodu – asi nějaký ten okultní náramek, jak o něm píše El Diablo, opravdu radši pořídil.
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

Radix
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Radix » 05 úno 2009 23:49

Ano, Jakub Hron Metánovský, jeho žijba a konba s buňátem nekotitelným a hovníkem.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 06 úno 2009 02:05

Radix píše:hovník

To mi něco připomíná. Ale asi to nebude ono :D Hlavně bacha na kocoura, někdy od něj dostávám pěkný pecky :lol:

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 06 úno 2009 02:33

X: Pecky? Nesmíš mu dávat třešně.
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

Radix
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Radix » 06 úno 2009 09:26

X reaguje na mnou napsané slovo „hovník“ píše:To mi něco připomíná. Ale asi to nebude ono …

Hovník je podle Metánovského od slovesa hovět (si). Byla to jím vlastoručně vyrobená postel, na které hověl a spal. Protože obýval velmi velkou místnost, kterou nešlo v zimě vytopit, pomocí speciálního kladkostroje se vytáhnul s hovníkem ke stropu, kde bylo teplo.

// I citaci lze docela zestručnět a příspěvek tak zpřehlednit. Co ty na to?
// Myloš

Razzell
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Razzell » 06 úno 2009 11:09

Tak ja dekuji za hezký výklad :D dobře jste se rozepsali dam si na to pozor a predtim nez budu nasazovat procesor tak se uzemnim o topeni nebo objednam ten naramek :wink:
MSI KA780G, DualCore AMD Althon X2 (5400+, 2,80GHz)+ Arctic Cooling Freezer 64 Pro, Kingston 2X512 DDR2, 2X1GB A-DATA EXTREME DDR2,W. D. 250GB SATA II + Seagate Barracuda 250GB SATA II + Fujitsu Siemens (w.d.) 250GB USB, Asus 8600GT 256MB RAM DDR3, EuroCase 450W, LCD 19´ Asus VW192

Zpět na “Problémy s hardwarem”