Nastavení wifi

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

michal.wollmann
nováček
Příspěvky: 45
Registrován: březen 15
Pohlaví: Muž

Nastavení wifi

Příspěvekod michal.wollmann » 11 úno 2018 16:14

Dobrý den, chtěl bych někoho zkušenějšího poprosit o radu.

V domě kde bydlím tak jsme měli od majitele zavedený internet od O2. Zapojeno stylem že on měl ve svém baráku přes zahradu vše zapojený (z přípojky do routertu) a k nám vedl kabel z jeho routeru do našeho routeru (Huawei EchoLife HG520i - klasický bílý co dříve dávalo O2) a byla jedna společná wifi a fungovalo to. Nyní přešel na jiného poskytovatele, který ale poskytuje v naší lokalitě internet bezdrátově (edera.cz) a když je vše zapojené stejně tak nám v baráku internet nejde skrze ten Huawei router a signál na wifi není dostatečný aby byl router pouze u nich v baráku. Moje domněnka je taková že router u nás v domě (Huawei EchoLife HG520i) podporuje jenom připojení skrze ADSL tudíž to nemůže fungovat. Tak se chci zeptat jestli stačí koupit jiný router (tp-link atd) zapojit, nastavit wi-fi a vše by mohlo fungovat? Případně jaký router by jsme doporučili cca do 1000??

Děkuji za každou radu (Doufám že to je pochopitelné :thumbup: )



Reklama
nations112
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 890
Registrován: září 13
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Nastavení wifi

Příspěvekod nations112 » 11 úno 2018 16:18

U sousedů zapojit kabel vedoucí k Vám klasicky do LAN, u Vašeho Huawei také, resetovat do továrního nastavení a nastavit jako AP bod - bude to trošku složitější, ale google jistě pomůže.

Jinak pro AP bod doporučuji tento: https://www.alza.cz/asus-rt-n12-d2266257.htm
Naposledy upravil(a) nations112 dne 11 úno 2018 16:21, celkem upraveno 1 x.

petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 33370
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení wifi

Příspěvekod petr22 » 11 úno 2018 16:20

Mnoooo - pokud tvuj router podporuje pouze ADSL, jak mohl byt zapojeny kabelem do druheho routeru ?

Musela k tobe vest samostatna ADSL/VDSL linka.

Nepotrebujes router, ale staci obycejny switch nebo stavajici router v rezimu Access Pointu.

michal.wollmann
nováček
Příspěvky: 45
Registrován: březen 15
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení wifi

Příspěvekod michal.wollmann » 11 úno 2018 16:44

petr22 píše:Mnoooo - pokud tvuj router podporuje pouze ADSL, jak mohl byt zapojeny kabelem do druheho routeru ?

Musela k tobe vest samostatna ADSL/VDSL linka.

Nepotrebujes router, ale staci obycejny switch nebo stavajici router v rezimu Access Pointu.

No to je moje domněnka že podporuje jenom ADSL protože když se na něj podívám tak ADSL ikona bliká a zatím to funguje protože nám ještě 14 dní poběží internet od O2. Vedle v baráku, ale používají už nový internet a když zapojí kabel který vede k nám do nového routeru od nového poskytovatele tak mě v domě wifi nejde. Takže jsem si říkal že to bude tím routerem. Pokud ne tak se zkusím pohrabat v tom nastavení, ale i tak nebude lepší koupit novější router? Tohle už je přece jenom dědeček celkem :)

petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 33370
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení wifi

Příspěvekod petr22 » 11 úno 2018 16:48

Vsak to rikam - vede k tobe samostatna ADSL/VDSL linka.

Proc ovsem majitel meni VDSL za nejakou wifinu nejak nechapu, protoze meni lepsi za horsi.

Pouze 15 Mbit/s ? To je rychlost nekde z roku 2004.

michal.wollmann
nováček
Příspěvky: 45
Registrován: březen 15
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení wifi

Příspěvekod michal.wollmann » 11 úno 2018 16:58

No my jsme tady rozhodně VDSL neměli protože ta rychlost taky nebyla nějak závratná :)

Každopádně co mám teď dělat s tím nastavením? Pochopil jsem to tedy tak ať linku od O2 vypne. Majitel ať vede kabel ze svého routeru od nového poskytovatele ke mě do baráku a já mám dát kabel do LANU na svém routeru a nastavit router jako AP?

nations112
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 890
Registrován: září 13
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Nastavení wifi

Příspěvekod nations112 » 11 úno 2018 17:15

Ano. Předpokládám, že soused bude mít taky nějaký svuj hlavní router, z něho to tedy vést k vám.

Každopádně spíš nechápu, proč jste se se sousedem nedomluvili a nemáte internet skrze LTE. Snad všichni operátoři dnes nabízí pevný internet skrze LTE, kde jsou mnohem vyšší rychlosti, lepší stabilita a cena není nějaká strašná. A rychlost od 40 do 150mbit.

petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 33370
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení wifi

Příspěvekod petr22 » 11 úno 2018 17:19

LTE pouze v pripade, ze operator dostal rozum, zjistil ze je rok 2018 a ne 1999
a nema mesicni datove limity.

michal.wollmann
nováček
Příspěvky: 45
Registrován: březen 15
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení wifi

Příspěvekod michal.wollmann » 11 úno 2018 17:26

To jde nějak mimo mě já tam jsem pouze v nájmu a je mi to v podstatě jedno dokud budu mít ve hrách ping okolo 30ms což momentálně mám :-)

Stejně přemýšlím že zakoupím nový router tak i tak. Mohl by to být i tento? https://www.euronics.cz/router-tp-link- ... n/p346096/

nations112
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 890
Registrován: září 13
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Nastavení wifi

Příspěvekod nations112 » 11 úno 2018 17:37

Za mě tento, nebo podobný v této řadě.
https://www.alza.cz/asus-rt-n12-d2266257.htm
Nastavení bude pro začátečníka jednodušší díky přehledné administraci a nabízí toho víc.

Zrovna na tenhle Tp-Link jsem dost alergický

michal.wollmann
nováček
Příspěvky: 45
Registrován: březen 15
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení wifi

Příspěvekod michal.wollmann » 11 úno 2018 17:53

No mě jde o to abych ho mohl koupit rovnou dneska cestou domů a pozapojovat to a bohužel zrovna tenhle není nikde v Pardubicích skladem takže vyberu tento https://www.euronics.cz/router-asus-rt- ... b/p384837/

Nevím jaký je v nich rozdíl a večer to zkusím zapojit.

Zatím děkuji za rady.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • wifi z 2.4 GHz na 5 GHz - nastavení routeru + nestabilní rychlost
    od quinter » 28 srp 2018 11:07 » v Administrace sítě
    5
    327
    od kanoe222
    28 srp 2018 18:28
  • Tovární nastavení
    od Honza12345 » 06 dub 2018 14:07 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    1
    371
    od Turion
    06 dub 2018 16:42
  • Nastavení OBS
    od marcelll » 16 kvě 2018 22:14 » v Vše ostatní (sw)
    4
    433
    od petr22
    16 kvě 2018 23:19
  • Nastavení routeru
    od pokit » 08 úno 2018 11:44 » v Sítě - hardware
    6
    666
    od ITCrowd
    08 úno 2018 13:14
  • Nastavení BOOTu
    od aldik » 30 bře 2018 10:05 » v LiNuX a ostatní alternativní OS
    24
    1290
    od RIKI22
    30 bře 2018 15:22

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 2 hosti