Změna kanálu pro wi-fi direct notebooku

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

JIVA2404
nováček
Příspěvky: 31
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

Změna kanálu pro wi-fi direct notebooku

Příspěvekod JIVA2404 » 01 úno 2019 20:37

Mám notebook a na něm spuštěný wifi direct pro spojeni s TV a mobilem. Zároveň používám 2 routery. U nich mohu vypnout automatické přidělování kanálů a ručně je přidělit tak, aby se vzájemně nerušily. Problém mám s Wifi direct notebooku, jemu
neumím přidělit pevný kanál a tak si občas zacestuje podle své logiky a posadí se třeba rovnou na již ručně přidělený kanál. Dá se tomu nějak zabránit, konfigurovat v - připojení k místní síti (viz příloha)
Clipboard01.jpg
.
Děkuji za pomoc ! Jirka V.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17042
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Změna kanálu pro wi-fi direct notebooku

Příspěvekod ITCrowd » 01 úno 2019 21:12

Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

JIVA2404
nováček
Příspěvky: 31
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

Re: Změna kanálu pro wi-fi direct notebooku

Příspěvekod JIVA2404 » 02 úno 2019 05:02

Bohužel z toho článku nejsem moudrý. Moje chyba - nejsem odborník a na angličtinu používám translator. Nicméně mám pocit že si nerozumíme. Na obrázku z app WIFI analyzér v pásmu 2G je vidět, kde a jak vysílá router (modrá křivka). (V reálu jsou tam vidět ještě signály dvou TPlinků). Červená křivka je z WiFi Directu mého notebooku který se právě zrcadlí na TV (LG). Můj problém je, že bych potřeboval vysílač z notebooku přemístit na jiný-pevný kanál. V tomto stavu se jeho "kanalizace" mění - přeskakuje a to jak na potvoru tam, kam jsem něco ručně napevno nakonfiguroval. Nedávno před tímto zobrazeným stavem jsem tu červenou křivku měl na prvním kanále. Když teď uhnu s modrou křivkou někam dolů za čas se červena postěhuje za ní. Potřeboval bych ji nakonfigurovat na pevné místo. Připomínám že tam ještě patří dvě křivky (1. a 11. kanál). (2 přílohy)
Možná se neumím dobře, odborně vyjádřit. Rád to upřesním a dodám další požadované informace.
Děkuji ! J. Valenta
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

kurčák
nováček
Příspěvky: 16
Registrován: leden 19
Pohlaví: Muž

Re: Změna kanálu pro wi-fi direct notebooku

Příspěvekod kurčák » 02 úno 2019 08:22

Naskenujte okolí, jestli má vůbec smysl něco řešit s přesunováním kanálů.

JIVA2404
nováček
Příspěvky: 31
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

Re: Změna kanálu pro wi-fi direct notebooku

Příspěvekod JIVA2404 » 02 úno 2019 11:19

Tak tohle (smímek), to není moc prima ! Já však mohu softwarem změnit kanály v tomto pásmu u 3 ze 4 vysilačů. Kanál pro DIRECT-FIDESKTOP však "přišpendlit" neumím. A co horšího - on putuje a často se "pověsí" třeba přesně na stejný kanál který je již ručně obsazen. Nechat všechno na "auto-kanallizaci" je ta nejhorší varianta. Navíc mně u toho vadí, že se všechno stále vypíná, přesunuje, zapíná a tím dochází k pádům v aplikacích (skipe a pod.) Mně již ani nejde o to zda je to nutné či ne, rád bych věděl zda to jde nebo ne. (Amatérsky) jsem propátral vše o nastavení wi-fi direct přímo na notebooku, konfiguraci i registry, ale nic o možnosti nastavit komunikaci na konkrétní kanál, či šířku pásma jsem nenašel.
Každá rada drahá a dobrá !
JVA
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17042
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Změna kanálu pro wi-fi direct notebooku

Příspěvekod ITCrowd » 02 úno 2019 12:29

Já bych se toho automatu vůbec nebál, zvlášť pokud máš moderní síťové prvky, které to umí. Ty můžeš vyhodnotit jen obsazení kanálu, ale už ne, zda, a jak velká na něm běží komunikace. Tohle automat umí, a proto si tam taky "skočí". I když od pohledu jde o nelogický krok.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

JIVA2404
nováček
Příspěvky: 31
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

Re: Změna kanálu pro wi-fi direct notebooku

Příspěvekod JIVA2404 » 02 úno 2019 16:22

Měl jsem dlouhodobý a častý problém - padalo připojení k internetu. Musel jsem vždy obnovit připojení nebo restartovat notebook, nebo router. Nebylo to vždy stejné. Technik od firmy poskytovatele používal Wi-Fi analyzér (tam jsem to okoukal) o zjistil, že router a Direct jsou na stejném kanále a označil to za eventuelní (?) příčinu. Udělal mně kabel na Ethernet, to se zlepšilo tak o 90 %. Bohužel se nezabýval "překanálováním". Nebo to neuměl. Od té doby jsem leccos změnil, zahodil, koupil, takže ten problém již není akutní. Ale v hlavě mně to stále vrtá a to pomyšlení ... Mám nový router, takže těch přístupových bodů teď mám na 2G pásmu 4, dříve dva. Plus 5G pásmo. Většinou to nepotřebuji, ale jsou akce kdy těch uživatelů je možná i sto. Ale to nevím kdo jede raději na mobilní data. Lepší by bylo rozumět, umět a využívat potenciálu hard i software.
Děkuji za pozornost a pomoc !

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17042
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Změna kanálu pro wi-fi direct notebooku

Příspěvekod ITCrowd » 02 úno 2019 16:55

WiFi je vždy pomalá a nespolehlivá. S tím se nedá nic dělat. Pokud chceš spolehlivou síť pak použij drát.
S novými routery mám tu zkušenost, že je lepší nechat tohle na nich. Mám kolem sebe kolem 30 wifi sítí a nikdy jsem při testech nedosáhl lepších výsledků, než router na automat...
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

kurčák
nováček
Příspěvky: 16
Registrován: leden 19
Pohlaví: Muž

Re: Změna kanálu pro wi-fi direct notebooku

Příspěvekod kurčák » 02 úno 2019 17:14

To máte někde na samotě u lesa? Co to je za AP. značka. 100 klientů? Přepněte to AP s ssid: WLAN1-2MR5J2 na 20 MHz. Pak se tam vlezou tři AP. Kanály 1,6 a 11. Bohužel víc AP na 2.4 GHz bez vzájemného rušení nedostanete.

JIVA2404
nováček
Příspěvky: 31
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

Re: Změna kanálu pro wi-fi direct notebooku

Příspěvekod JIVA2404 » 02 úno 2019 17:29

Skutečně jsem na samotě a ještě k tomu 380m od vysilače providera. AP - Huawey. 100 lidiček, klientů nevím. 20/40 MHz zkouším. Oni ty Ap (AP-1 a AP2) jsou power linky a mám je na druhé straně domu, takže je ve skutečnosti nevidím. Ale ten WiFi Direct fakt putuje a klidně si zaleze na kanál toho WLAN1. To je potom jedno zda 20 nebo 40MHz. Proto ten "truc" ! Nechci stále mít spuštěný WiFiAnalyzer a donekonečna a bezvýsledně laborovat.

kurčák
nováček
Příspěvky: 16
Registrován: leden 19
Pohlaví: Muž

Re: Změna kanálu pro wi-fi direct notebooku

Příspěvekod kurčák » 02 úno 2019 17:40

A když se teda trefí to propojení TV s notebookem do stejného kanálu tak to nefunguje, nebo Vás to jen štve že je na stejném kanálu?

JIVA2404
nováček
Příspěvky: 31
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

Re: Změna kanálu pro wi-fi direct notebooku

Příspěvekod JIVA2404 » 03 úno 2019 07:14

Teď se již asi jedná pouze o vyloučení teoretické možnosti vzájemného rušení. A ty teorie existují a jejich autoři je asi měli prakticky podložené. Já v této momentální konfiguraci již nezaznamenávám masivní pády Internetu. Nicméně kvalita, síla, propustnost velmi kolísá. U T-mobilu jsem teprve pátý den, ale i tak jsem vypozoroval jasnou závislost na agregaci uživatelů. V noci to bývá třeba i 20/50 ale ve dne 8/4. Má být 20/5. Tohle o vzájemném rušení kanálů asi nebude. Nejsem u počitače nepřetržitě a tak i "nachtytat" tu vzácnou shodu tandemu na jednom kanálů je spíše vzácnost. Takže odpověď je taková - je to "sychr" a šve mně to ! Do budoucna bych nechtěl být na WiFi analizeru OnLine, nýbrž s důvěrou užívat techniku. Snažím se "skamarádit" notebook, TV a mobily. To mě baví a mělo by to běžně fungovat. Praxe poněkud pokulhává. Ale to je další - dlouhé téma. A že placeným nepřítelem je AVG je zase další ...


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jakou TV do 20 000Kč? RGB/Direct LED
    od MachrCZ » 26 črc 2019 10:23 » v Vše ostatní (z oblasti IT)
    0
    556
    od MachrCZ
    26 črc 2019 10:23
  • Makro - změna hodnoty -> změna zabarvení obrázku
    od Kevis » 04 led 2019 09:59 » v Kancelářské balíky
    3
    744
    od xlnc
    04 led 2019 15:02
  • Výber notebooku/notebooku+pc (vzdálená plocha) do 40K
    od Martymarty » 18 bře 2019 12:35 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    6
    713
    od Martymarty
    21 bře 2019 14:29
  • Změna rozlišení
    od efelen » 24 úno 2019 22:46 » v Vše ostatní (sw)
    3
    853
    od cervcek
    28 úno 2019 18:24
  • Internet - změna poskytovatele
    od daniel545 » 20 pro 2018 11:38 » v Internet a internetové prohlížeče
    11
    1035
    od Pic
    21 pro 2018 13:22

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 5 hostů