Více routeru a swith v domě - jak zapojit správně

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Maurik
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: leden 17
Pohlaví: Muž

Více routeru a swith v domě - jak zapojit správně

Příspěvekod Maurik » 19 črc 2020 14:40

Zdravím.
Mám dvoupatrový dům a zahradu. Bohužel interiér (místnosti) jsou prostě chaotické. V jedné místnosti (obývák) v prvním patře mám hlavní modem VDSL Asus ac750 dual band (1xdsl zásuvka a 2x lan) běží obě wifi. První problém je, že po kabelu mám max rychlost 50 mega což ke v pořádku, bohužel přes WiFi 2,4 pouze kolem 20 mega a kolísá i k 8 mega. Na 5 GHz max 30 mega (na předchozím routeru na obou wifi rychlost stejná jako po kabelu) Takže nevím čím to je.
Z jednoho lan portu mám kabel do switche a z něj kabelama propojené různé věci.
Z druhého lan portu vede kabel přes jednu místnost do další, kde je opět napojený do switche. Že switche mám kabel do pc a do druhého routeru Asus NT16(WAN portu) , který je nastaven na AP (má jinou SSID a jiné heslo než hlavní router) jenže tu se často opakuje problém, že ačkoliv mám silný signál a jsem třeba mobilem připojeny přes WiFi, tak mi to dost často píše (bez přístupu k internetu).
Nevím tedy kde mám co špatně a zda je toto všelijaké propojení vhodné či správné. Můžete mi poradit? Díky
Ji a jelikož ten druhý router nedosáhne až na zahradu (nepokry je jí) tak mám na pergole ještě ten repearter, nebo tak nějak, od tp linku v zásuvce. A je napojený na ten druhý router co má občas problémy s netem.
Díky



Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19481
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Více routeru a swith v domě - jak zapojit správně

Příspěvekod ITCrowd » 19 črc 2020 15:09

Viz. můj podpis - router jako switch.
K ostatnímu - dodej plánek sítě, přesný popis prvků včetně ip adres. Příklad: app.php/gallery/image/1669
Repeater pochopitelně zpomaluje wifi, proto se tu taky nedoporučuje.

Doporučření bez dalšího:
1. asus zapojit jako switch.
2. vyhodit tplinkový repeater a použít powerline s wifi - zásuvka ti tam jde jak píšeš. Co to je powerline: viewtopic.php?f=117&t=165570
Co se týče rychlosti wifi - to záleží na tolika podmínkách, že se tím odmítám zatěžovat. Nicméně uvidím dle tvé reakce, jestli to má, či nemá smysl.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Maurik
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: leden 17
Pohlaví: Muž

Re: Více routeru a swith v domě - jak zapojit správně

Příspěvekod Maurik » 19 črc 2020 16:38

Plánek udělám a dodám. Co se týče toho powelinku, tak nevím zda to nebude z bláta do louže. Mám v baráku ještě hliník a ani nevím, kolikátý okruh na té zahradě mám, co se týče elektrické zásuvky. Nyní nejsem doma, takže hned jak dorazím, vytvořím ten plánek. Zatím moc díky

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19481
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Více routeru a swith v domě - jak zapojit správně

Příspěvekod ITCrowd » 19 črc 2020 18:23

Vidíš, odhadl jsem tě naprosto přesně.
Dal jsem ti odkaz, a kdyby sis článek přečetl, tak bys znal reálné rychlosti a taky by ses dověděl, že powerliny byly testovány na hliníkové síti.
Ale to ne, to je moc práce, raději budeš hned toto řešení zpochybňovat.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Maurik
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: leden 17
Pohlaví: Muž

Re: Více routeru a swith v domě - jak zapojit správně

Příspěvekod Maurik » 19 črc 2020 19:41

Četl jsem celý tvůj článek, koukl na odkaz plánku, pouze odkaz na powerline jsem nekoukal, protože zrovna dnes jsem koukal na 3 recenze různých značek. D-Link, TP-LINK a ještě jednu a všichni se shodli, že pokud je druhá krabička v zásuvce někde daleko (třeba třetí okruh), tak reálná rychlost může klesnout i pod jeden mega. Nejideálnější to prý je, když jsou obě ty krabičky na jednom okruhu bez překážek. Já mám třeba spodek domu na pojistky a vršek zvlášť na jističe. Rozvodná skříň samozřejmě jedna společná, ale pak je to maglajz. Tudíž zásuvka co je na pergole, je dělaná dodatečně na nějaký okruh v kůlně.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 43550
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Více routeru a swith v domě - jak zapojit správně

Příspěvekod petr22 » 19 črc 2020 19:44

Ony recenze take mohly zminit fakt, ze to lze premostit tak ze projde jen signal od Powerline.

Tedy problem jiz ma predem sve reseni.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19481
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Více routeru a swith v domě - jak zapojit správně

Příspěvekod ITCrowd » 19 črc 2020 19:49

Děláš to ještě horší.
O hliníku jsi psal jasně.
V mém článku je jasně popsána podmínka správné funkce. A jsou testovány i při nedodržení této podmínky.
S plánkem se nemoř. Lidem, jako jsi ty neradím. Takoví si ani nepřečtou to, co mají udělat, natož aby to udělali. Tam je každá rada zbytečná.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Maurik
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: leden 17
Pohlaví: Muž

Re: Více routeru a swith v domě - jak zapojit správně

Příspěvekod Maurik » 19 črc 2020 20:08

Tak díky. Hold nejsem expert, proto jsem se ptal a napsal laicky vše co dokážu popsat. A ano, o hliníku jsem psal, protože jsem chtěl být co nejpřesnější. Ale také jsem psal a dotazoval se na to zapojení jak mám, zda to je dobře, nebo to lze udělat lépe. Ta pergola byla až na posledním místě. Jen neshlédnu odkaz ohledně powerlinku, když jsem před tím paradoxně shlédnul 3 videorecenze na to a už o mě děláš závěry, které se neuskladsji na pravdě. Přesto diky

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19481
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Více routeru a swith v domě - jak zapojit správně

Příspěvekod ITCrowd » 19 črc 2020 20:12

každý lenoch se schovává za to, že není expert. Kdybys byl, tak se tu asi neptáš, ne?
A ano, vše, nač dám odkaz pečlivě prostuduješ, to je tvá povinnost.
A protože nejsi expert, tak nemáš znalosti na to, abys cokoli zpochybnil, přesto to děláš.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Maurik
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: leden 17
Pohlaví: Muž

Re: Více routeru a swith v domě - jak zapojit správně

Příspěvekod Maurik » 19 črc 2020 20:24

Kdybych byl lenoch, tak nebudu investovat do toho, abych mohl na data dnes sledovat skoro 4 hodiny různé recenze právě na powerline, návody na zapojení více routeru a switchu, prostě rozšířit netvpo celém domě a zahradě.
Kdybych byl lenoch, tak se tu nebudu registrovat a vyptávat se. A vždy čtu vše, co mi kdo kde napíše, kde se na cokoliv zeptám a nevím to. Tvůj odkaz na powerlink jsem neotviral, protože jsem o tom četl dost i viděl. Takže to není o tom, že bych jen tak něco zpochybňoval. Prioritní dotaz však směřoval na současné zapojení a nastavení a až pak bych se ptal na rozšíření na zahradu. Tu krabku od TP-LINKu jsem zmínil, abych řekl vše od A po Z. V nejhorším pod pergolu natahnu kabel, proto jsem chtěl vědět zda to mám správně, nebo špatně.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jak správně zapojit komponenty do zdroje
    od RG90 » 01 led 2020 19:26 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    5
    363
    od dvorakj
    01 led 2020 20:35
  • Rozšíření internetu v domě
    od David.slor » 09 led 2020 11:42 » v Sítě - hardware
    18
    996
    od David.slor
    10 led 2020 13:33
  • Datová síť v bytovém domě
    od martin_n1 » 04 úno 2020 18:24 » v Sítě - hardware
    1
    498
    od ITCrowd
    04 úno 2020 18:26
  • Návrh sítě v domě
    od petrpetrpetr3 » 25 kvě 2020 19:24 » v Sítě - hardware
    5
    460
    od petr22
    25 kvě 2020 20:33
  • Nový switch a zlepšení dostupnosti Wi-Fi v domě
    od pavlass2 » 30 čer 2020 15:50 » v Sítě - hardware
    1
    302
    od ITCrowd
    30 čer 2020 16:01

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host